1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Σάντουιτς


Είναι αποδεδειγμένα το διασημότερο σνακ στον κόσμο.

Κάθε λαός έχει εφεύρει την δική του αγαπημένη συνταγή που αποτελείται από δυο φέτες ψωμί και διαφορετικές γεμίσεις. Συνήθως περιλαμβάνουν τυρί που λιώνει, λαχανικά, κάποιο αλλαντικό, ψημένο κρέας ή θαλασσινό και διάφορες σάλτσες. Απλά και εύκολα στην παρασκευή τους, τα καθιστούν δίκαια Νο1 γρήγορο φαγητό για όλες τις ώρες και για όλες τις ηλικίες.

Ο κόμης του Sandwich και το σάντουιτς

Πήρε το όνομα του από τον Κόμη του Sandwich στα τέλη του 1700. Ο κόμης, κατά την διάρκεια μιας παρτίδας χαρτοπαικτικού παιχνιδιού, ζήτησε να του ετοιμάσουν κάτι εύκολο, γρήγορο και νόστιμο που να τρώγεται με το ένα χέρι, ώστε να μην διακόψει την παρτίδα. Του σέρβιραν λοιπόν το πρώτο σάντουιτς στον κόσμο, του άρεσε πολύ και έγινε μόδα στο Λονδίνο και από εκεί σε όλο τον κόσμο.

Διάσημα με ονοματεπώνυμο!
Κατά καιρούς έγιναν μόδα συγκεκριμένα σάντουιτς και μέχρι σήμερα όλοι τρελαίνονται για αυτά. Πλέον υπάρχουν πολλά χορτοφαγικά, αλλά και σάντουιτς για ειδική διατροφή χωρίς γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά ακόμα και μόνο με λαχανικά χωρίς καθόλου ψωμί συναντάμε. Όμως λαοί ολόκληροι τρέφονται καθημερινά με εκατομμύρια σάντουιτς και από τα πιο διάσημα και νόστιμα στον κόσμο, είναι τα εξής:
Τα 10 καλύτερα σάντουιτς

Reuben sandwich

Το Reuben είναι ένα δημοφιλές αμερικανικό σάντουιτς με ψημένο ψωμί. Αποτελείται από ελβετικό τυρί που λιώνει, corned beef & sauerkraut (ξινολάχανο) συμπληρώνεται με σαλάτα Russian (καμία σχέση με αυτό γνωρίζουμε εμείς σαν Ρωσική σαλάτα) ή την πολύ δημοφιλή σάλτσα thousand island.

Συνήθως παρασκευάζεται με ψωμί σικάλεως και είναι πραγματικά λαχταριστό και πολύ χορταστικό. Φημολογείται ότι παρασκευάστηκε από ευρωπαίους μετανάστες στις αρχές του 1900 στην Βόρεια Αμερική. Είναι πολύ αγαπητό στον αμερικανικό λαό και όποιος επισκέπτεται τις Ηνωμένες πολιτείες πρέπει τουλάχιστον μια φορά να το δοκιμάσει.

Cuban ή Cubano sandwich

Αυτό σίγουρα δεν είναι το κλασικό ham and cheese sandwich. Είναι ένα κορυφαίο χορταστικό και λαχταριστό φαγητό στην ουσία. Δημιουργήθηκε όταν οι πρώτοι μετανάστες από την Κούβα, εισέρευσαν κατά χιλιάδες στην Νότια Φλόριντα των ΗΠΑ, ως εργάτες στις καπνοβιομηχανίες.

Κουβανέζικο τύπου ψωμί παραγεμισμένο με χοιρινό σιγομαγειρεμένο για πολλές ώρες μέσα σε γλυκόξινη μελωμένη σάλτσα. Ζαμπόν, μπόλικο τυρί που λιώνει, πίκλες και μουστάρδα. Χοιρινό μελωμένο στη σάλτσα του μέσα σε μακρόστενο Κουβανέζικο τραγανιστό ψωμί που μοιάζει στην γεύση με την γαλλική μπαγκέτα αλλά είναι πιο φαρδύ σαν φρατζόλα.

Το χαρακτηριστικό του είναι ότι όλες οι στρώσεις, αν και είναι πολλά τα υλικά, συμπιέζονται για να γίνει όσο πιο πλακέ και τραγανό γίνεται. Αυτό το χορταστικό Κουβανέζικο σάντουιτς έγινε αγαπημένο κολατσιό των εργατών της Φλόριντα και έπειτα έγινε πολύ δημοφιλές στο South Beach στο Μαϊάμι και από εκεί σε όλη την Αμερική. Πλέον είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και είναι πραγματικά λαχταριστό και πολύ χορταστικό. Και να θυμάστε όσο πιο πλακέ βγει μετά το ψήσιμο τόσο πιο τραγανό και νόστιμο είναι.

Philly Cheesesteak

Μια φορά το δοκιμάζεις και σου μένει αξέχαστο. Τραγανό ψωμί παραγεμισμένο με ψημένη ζουμερή μπριζόλα από μοσχάρι, καραμελωμένα κρεμμύδια και λιωμένο καπνιστό τυρί όπως το Προβολόνε ή άλλο.

Η μοσχαρίσια μπριζόλα αλλά κυρίως το ribeye, ψήνονται ώσπου να ροδίσει απέξω το κρέας να κάνει κρούστα και μέσα να παραμείνει ζουμερό και μαλακό να κρατήσει όλους τους χυμούς του. Ζεστό όπως είναι κόβεται σε λεπτές φέτες και μπαίνει μέσα στο ψωμί μαζί με τα ζουμιά του κρέατος. Απαραίτητα τα καραμελωμένα κρεμμύδια, λίγη μουστάρδα και τυρί επιλογής. Πραγματική απόλαυση από τις λίγες.

Υπάρχουν παραλλαγές με μανιτάρια και καυτερές πιπεριές. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι το τραγανό ψημένο ψωμί που ρουφάει τους χυμούς από το ζουμερό και τρυφερό κρέας.

Pastrami sandwich

Διάσημο και πεντανόστιμο χάρη στο αλλαντικό παστράμι, που μπαίνει μπόλικο-μπόλικο στη γέμιση. Το παστράμι παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο κρέας που γίνεται αλλαντικό με μπαχαρικά μέσω αργής ωρίμανσης και αποκτά πλούσια αρώματα και μοναδική γεύση. Μουστάρδα, ξινολάχανο και συνήθως μαύρο ψωμί ολοκληρώνουν την απόλαυση.

Το χαρακτηριστικό του είναι, οι πολλές στρώσεις παστράμι και στην ουσία τον όγκο τον έχει από αλλαντικό κι όχι από το ψωμί. Μάλιστα στο φημισμένο κατάστημα Kratz’s deli της Νέας Υόρκης στην Houston street έχω δει με τα μάτια μου άπειρες φορές, ουρές στον δρόμο για να γευτούν το πιο διάσημο σάντουιτς με τα εκλεκτά υλικά του ομώνυμου Deli το οποίο φημίζεται κυρίως για το παστράμι του. Για δεκαετίες τώρα θεωρείται ο κορυφαίος προορισμός των Νεοϋορκέζων για να απολαύσουν ιδιαίτερα σάντουιτς με σταθερή ποιότητα υλικών με ωμό ή ψημένο ψωμί.

BLT sandwich

3 γράμματα συνώνυμο της εύκολης γρήγορης τροφής για τους Αμερικανούς. Τα αρχικά BLT, προέρχονται από τα εξής υλικά Bacon Lettuce Tomato. Απλό όπως ακριβώς ακούγεται, με ψημένο ψωμί ή φρέσκο και λίγη μαγιονέζα μέσα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σάντουιτς των Αμερικανών αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στην βόρεια Αμερική συνηθίζουν το submarine BLT σε μακρόστενο λευκό ψωμί. Μάλιστα αυτό ήταν πατέντα Ελλήνων μεταναστών που διαδόθηκε από την Βοστώνη μέσω του φοιτητών στην υπόλοιπη Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο.

Club sandwich

Το αδελφάκι του BLT που αποτελείται από πολλές στρώσεις τραγανού ψωμιού τοστ και υλικών, ιδιαίτερα αγαπητό σε όλο τον κόσμο. Μπέικον τραγανό, μαρούλι δροσερό, ντομάτα ζουμερή, μαγιονέζα, ψητό κοτόπουλο η γαλοπούλα και φρυγανισμένο ψωμί, γίνονται πολυώροφο σάντουιτς και κόβεται σε τετράγωνα ή τρίγωνα κομμάτια. Ιδιαίτερα δημοφιλές σε παρέες και πάρτυ.

Grilled cheese

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκπληξη μου όταν το δοκίμασα για πρώτη φορά. Ήταν το 2010 στο Σικάγο κι ο αγαπημένος μου φίλος Greg Papas με φιλοξενούσε στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Πήγαμε για σνακ κι όταν άκουσα να παραγγέλνει grilled cheese το μυαλό μου πήγε στο τυρί σαγανάκι. Ήρθε στο τραπέζι μας ένα φρεσκοψημένο τραγανό σάντουιτς με γενναία παχιά στρώση ψημένου τυριού και ξεμυαλιστικά αρώματα βουτύρου. Το έκοψε στη μέση και χύθηκε έξω ένα ποτάμι ζεστό λιωμένο τυρί. Κάθε μπουκιά ήταν τραγανή εξωτερικά με βουτυράτο ψημένο ψωμί και μέσα λάβα που χύνεται, από μαστιχωτό τυρί. Απόλαυση μέχρι τέλους.

Όλο το μυστικό είναι στο σωστό ψήσιμο του. Πρέπει να ψηθεί σε πλάκα καλά βουτυρωμένο ώστε να γίνει πολύ τραγανό εξωτερικά και να προλάβουν να λιώσουν τα τυριά μέχρι μέσα. Θέλει μόνο προσοχή στην θερμοκρασία ώστε να ροδίσει αργά και σταθερά σε μέτρια ένταση μέχρι να προλάβουν να λιώσουν τα τυριά στο εσωτερικό.

Tuna salad sandwich

Κορυφαία τονοσαλάτα με τραγανές υφές λαχανικών μέσα σε δυο φέτες από μαύρο ψωμί. Από τα αγαπημένα σνακ το κρύο σάντουιτς tuna salad. Αν προσθέσεις και λεπτές φέτες από τραγανό αγγούρι και πίκλες κρεμμυδιού απογειώνεται. Σηκώνει παραλλαγές, όπως είναι το ζεστό και τραγανό tuna melt sandwich.

Δύο φέτες λευκό ψωμί, γεμιστές με τονοσαλάτα, τυρί που λιώνει και φέτες ντομάτας. Το σάντουιτς ψήνεται σε πλάκα η αντικολλητικό τηγάνι, αφού βουτυρώσουμε εξωτερικά το ψωμί.

Lobster rolls

Κρύο ή ζεστό είναι πραγματικά λαχταριστό. Προέρχεται από το Maine των ΗΠΑ τον κόλπο που φημίζεται για τους αστακούς και τα θαλασσινά. Αποτελείται από αφράτο ψωμάκι μπριος μακρόστενο ή στρογγυλό παραγεμισμένο με βρασμένο αστακό που έχουν περιχύσει με καραμελωμένο βούτυρο. Λίγες φέτες από τραγανό μαρούλι, λεμόνι, tabasco, πικάντικη μαγιονέζα και Alfalfa sprouts απογειώνουν την γεύση.

Αυτό το σάντουιτς δημιουργήθηκε από τους εργάτες στην αλίευση του αστακού στο Maine. Το “περίσσευμα αστακού” δηλαδή το έκαναν γεύμα για το μεσημεριανό τους. Και μη φανταστείτε ότι ο αστακός στο Maine θεωρείται γκουρμέ ούτε είναι ακριβό υλικό.

Τόσο αγαπητό είναι σε Αμερική αλλά και Αγγλία, που έχουν δημιουργηθεί αλυσίδες γρήγορου γεύματος οι οποίες είναι διάσημες για το περίφημο lobster roll.

Texas brisket sandwich

Το απόλυτο σάντουιτς με κρέας, προέρχεται από το Τέξας των ΗΠΑ. Η περιοχή είναι διάσημη για το αργό πολύωρο ψήσιμο του brisket το οποίο δεν είναι άλλο από το λιπαρό αλλά πολύ νόστιμο στήθος του μοσχαριού. Το κομμάτι αυτό του μοσχαριού, μαρινάρεται με ξηρή μαρινάδα, ψήνεται και καπνίζεται για πολλές ώρες, μέσα σε τεράστιους ξυλόφουρνους σε μέγεθος ντουλάπας! Το αποτέλεσμα είναι τραγανή κρούστα, μαλακό ψαχνό που λιώνει και καπνιστά αρώματα μπαχαρικών από το ξηρό μαρινάρισμα και την πολύωρη παραμονή στον ξυλόφουρνο.

Γενναία ποσότητα ψημένου μοσχαρίσιου κρέατος μπαίνει μέσα σε ψωμί στρογγυλό συνήθως και συνοδεύεται με σαλάτα καλαμποκιού, πίκλες καραμελωμένα κρεμμύδια και bbq sauce.

Και για το τέλος σας έχω το καλύτερο, σε όλη την Αμερική ένα από τα πιο δημοφιλή σάντουιτς είναι:

O ελληνικός γύρος τυλιγμένος σε πίτα!

Από τότε που τον πρωτοδοκίμασαν στις Ηνωμένες πολιτείες, αλλά ιδιαίτερα τις δυο τελευταίες δεκαετίες, το εθνικό μας σνακ έγινε και αγαπημένο των Αμερικανών. Το θεωρούν ζεστό σάντουιτς και τους έχει ξετρελάνει. Πως θα μπορούσε άλλωστε να ήταν αλλιώς, με τέτοια νοστιμιά! Την δεκαετία που μας πέρασε ο διάσημος τηλεοπτικός παρουσιαστής Jimmy Fallon τον διέδωσε ακόμα περισσότερο, μέσα από ένα τραγούδι που μιλάει για το πως προφέρεται αυτό το σνακ.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα