1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Ρευστότητα φύλου (gender fluidity)



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023, 18:07

Η ρευστότητα της έμφυλης ταυτότητας (gender fluidity) αναφέρεται στα άτομα που δεν έχουν σταθερή ταυτότητα φύλου. Με άλλα λόγια αυτά τα άτομα δεν νιώθουν ότι ταυτίζονται απόλυτα και πάντα με τους όρους «αρσενικό», «θηλυκό» ή οποιοδήποτε άλλο προσδιορισμό φύλου. Το φύλο αυτών των ατόμων μεταβάλλεται μέσα σε ένα συνεχές ή σε ένα φάσμα.

Κάποια ρευστόφυλα άτομα επίσης αυτοπροσδιορίζονται ως μη δυαδικά, κάτι που σημαίνει ότι δεν κατηγοριοποιούν τους εαυτούς τους ως αρσενικά ή θηλυκά.

Ένα ρευστόφυλο άτομο μπορεί κάποια μέρα να νιώθει πιο θηλυκό και την επομένη να νιώθει αρσενικό. Μπορεί ακόμα το άτομο να νιώθει πιο θηλυκό ή αρσενικό σε κάποιες περιστάσεις, όχι όμως σε κάποιες άλλες. Επιπλέον μπορεί να νιώθει ταυτόχρονα και θηλυκό και αρσενικό την ίδια στιγμή.

Για παράδειγμα, ένα ρευστόφυλο άτομο μπορεί να νιώθει πιο αρσενικό στις κοινωνικές του συναναστροφές. Μπορεί να ντύνεται, να μιλά και γενικά να συμπεριφέρεται με τρόπους που ευθυγραμμίζονται με τον τρόπο που οι άνδρες ντύνονται, μιλούν και φέρονται στην κουλτούρα του.

Αντιθέτως, το ίδιο άτομο μπορεί να νιώθει περισσότερο θηλυκό στο εργασιακό του περιβάλλον και να υιοθετεί χαρακτηριστικά που είναι συσχετισμένα με την θηλυκότητα όταν βρίσκεται στον εργασιακό του χώρο και συναναστρέφεται με τους συναδέλφους.

Ακόμη, κάποιο άτομο μπορεί να εκφράζει τον εαυτό του με θηλυκά και αρσενικά χαρακτηριστικά ταυτόχρονα.

Η ρευστότητα του φύλου –και κατ’ επέκταση το πώς αυτοπροσδιορίζεται το άτομο- δεν επηρεάζει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Επίσης δεν σημαίνει ότι το άτομο είναι τρανς ή ότι σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει ιατρικά το φύλο του. Σημαίνει πολύ απλά ότι το άτομο νιώθει πιο άνετα ως αρσενικό, ως θηλυκό, ως κάτι ενδιάμεσο ή σαν ένα εντελώς άλλο φύλο.

Τα ρευστόφυλα άτομα συχνά έχουν συγκεκριμένο τρόπο που προτιμούν να αποκαλούνται και συγκεκριμένες αντωνυμίες που προτιμούν όπως αυτά/αυτών αντί αυτός/αυτή. Είναι ευγενικό και ένδειξη σεβασμού να ρωτάτε τον συνομιλητή σας πως προτιμά να του απευθύνεστε και ποιες αντωνυμίες χρησιμοποιεί.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023, 18:07



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα