1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Προαυλικός κολπίσκος: Τι είναι η μικροσκοπική τρύπα που έχουν κάποιοι πάνω από το αυτί!


Ο προαυλικός κολπίσκος είναι ένα συχνό ελάττωμα γέννησης, που μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια μιας τακτικής εξέτασης ενός νεογέννητου.

Ο προαυλικός κολπίσκος εμφανίζεται ως μια μικρή τρύπα συχνά ακριβώς μπροστά από το άνω αυτί, στο σημείο όπου ο χόνδρος του χείλους του αυτιού συναντά το πρόσωπο. Μπορεί να εμφανιστεί στο ένα μόνο αυτί (μονόπλευρος) ή και στα δύο (αμφίπλευρος).

Τα άτομα που έχουν τέτοιο σημάδι συνήθως δεν έχουν κανένα επιπλέον σύμπτωμα εκτός εάν μολυνθεί η τρύπα. Ο προαυλικός κολπίσκος μπορεί να εμφανιστεί σποραδικά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου στην μήτρα, ή μπορεί να κληρονομηθεί με αυτοσωμικό κυρίαρχο τρόπο (autosomal dominant manner) με μειωμένη διεισδυτικότητα (reduced penetrance). Λιγότερο συχνά, εμφανίζεται ως χαρακτηριστικό άλλης κατάστασης ή συνδρόμου.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά για λοίμωξη ή/και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του κολπίσκου.

Πώς μοιάζει ένας προαυλικός κολπίσκος

Οι προαυλικές τρύπες εμφανίζονται κατά τη γέννηση ως μικροσκοπικές οπές ή επένδυση στο δέρμα στο εξωτερικό μέρος του αυτιού κοντά στο πρόσωπο. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν μόνο μία ή περισσότερες μικρές τρύπες πάνω ή κοντά στο αυτί.

προαυλικός κολπίσκος

προαυλικός κολπίσκος

Εκτός από την εμφάνισή τους, οι προαυλικοί κολπίσκοι δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές μολύνονται.

Τα σημάδια πιθανής λοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • πρήξιμο μέσα και γύρω από την τρύπα
  • αποστράγγιση υγρού ή πύου από την τρύπα
  • ερυθρότητα
  • πυρετός
  • πόνος

Μερικές φορές, ένας μολυσμένος προαυλικός κολπίσκος αναπτύσσει απόστημα. Αυτή είναι μια μικρή μάζα γεμάτη με πύον.

Πώς αντιμετωπίζεται ένας προαυλικός κολπίσκος

Οι προαυλικές τρύπες είναι συνήθως κάτι ακίνδυνο και δεν απαιτεί καμία θεραπεία. Αλλά εάν η τρύπα αναπτύξει λοίμωξη, μπορεί να χρειαστεί ένα αντιβιοτικό για να το καθαρίσει. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε την πλήρη πορεία που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, ακόμη και αν η λοίμωξη φαίνεται να έχει φύγει γρήγορα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποστραγγίσει τυχόν επιπλέον πύον από το σημείο της μόλυνσης.

Εάν ένας προαυλικός κολπίσκος μολυνθεί επανειλημμένα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση τόσο της τρύπας, όσο και της συνδεδεμένης οδού κάτω από το δέρμα. Μετά την διαδικασία, ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να φροντίσετε την περιοχή μετά την χειρουργική επέμβαση, για να εξασφαλίσετε σωστή επούλωση και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να έχετε κάποιο πόνο στην περιοχή για έως και τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση, αλλά αυτό σταδιακά θα βελτιωθεί.

Πηγές: https://rarediseases.info.nih.gov, https://www.healthline.com, https://www.cureus.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς βγαίνει το νερό από το αυτί: 6 εύκολοι τρόποι

Προσοχή με τις μπατονέτες: Πώς αλλιώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας με ασφάλεια

Χρωματικό τεστ όρασης: Τόσο δύσκολο που μόλις το 1% κάνει το απόλυτο

Το ένα πράγμα που πρέπει να ΜΗΝ κάνετε αφότου τραβήξετε το καζανάκι

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα