1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυτοβελτιωση

Πρακτική πρώιμης ανάγνωσης ΔΙΑΒΑΖΩ ΝΩΡΙΣ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ | Γνωρίστε την!


Πρακτική πρώιμης ανάγνωσης ΔΙΑΒΑΖΩ ΝΩΡΙΣ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ για την κατάκτηση της αναγνωστικής ετοιμότητας

«Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ, ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΨΥΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ» Λίνα Κατσίγκρη PhD

Τα παιδιά ένα χρόνο πριν την πρώτη δημοτικού, προκειμένου να προετοιμαστεί ο εγκέφαλος τους και η μνήμη εργασίας τους για την κατάκτηση της αναγνωστικής ετοιμότητας, χρειάζονται συστηματικές οδηγίες για την έγκαιρη κατάκτηση των βασικών δεξιοτήτων της ανάγνωσης.

Η πρακτική ΔΙΑΒΑΖΩ ΝΩΡΙΣ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ είναι ένα άρτια δομημένο εργαλείο εκμάθησης πρώιμης ανάγνωσης που οδηγεί με επιτυχία τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην κατάκτηση της αναγνωστικής ετοιμότητας. Ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιτελικών λειτουργιών του εγκεφάλου (γνωστική ευελιξία, μνήμη εργασίας, παρατεταμένη προσοχή και αυτορρύθμιση) που συνδέονται στενά με τον μηχανισμό της ανάγνωσης.

Μέσω της πρακτικής οι αρχάριοι αναγνώστες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα γράμματα και τους ήχους που αυτά παράγουν (φωνήματα), αναπτύσσουν τις βασικές δεξιότητες σχετικά με τις αντιστοιχίες γραμμάτων – ήχων και μαθαίνουν να κάνουν αποκωδικοποίηση γραμμάτων δηλαδή να συλλαβίζουν.

Στη συνέχεια, εφαρμόζοντας τις δεξιότητες αντιστοιχίας γραμμάτων-ήχων, μνήμης εργασίας και ικανότητας παρατεταμένης προσοχής που έχουν αναπτύξει μέσω της πρακτικής, οι μικροί μαθητές είναι έτοιμοι να αποκωδικοποιήσουν και να διαβάσουν τις πρώτες τους λέξεις.

Η διδασκαλία των γραμμάτων – φωνημάτων και του συλλαβισμού καθώς και η ανάπτυξη των επιτελικών λειτουργιών, ένα χρόνο πριν την πρώτη δημοτικού, προετοιμάζουν τα παιδιά για μια ισορροπημένη σχολική εμπειρία και προλαμβάνουν την εμφάνιση της δυσαναγνωσίας και κατ’ επέκταση των μαθησιακών δυσκολιών για πολλούς μαθητές. Έχει διαπιστωθεί από έρευνες πως οι επιτελικές λειτουργίες έχουν καθολικές επιδράσεις στη μάθηση και την επίτευξη στόχων, μαθητές που διαθέτουν καλή μνήμη εργασίας, μεγάλη γνωστική ευελιξία και ισχυρό μηχανισμό αυτορρύθμισης τείνουν να είναι άριστοι αναγνώστες.

Το υλικό της πρακτικής πρώιμης ανάγνωσης ΔΙΑΒΑΖΩ ΝΩΡΙΣ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ συνοδευόμενο από μια διαδικτυακή συνάντηση μιας ώρας, μέσω zoom, για την διασφάλιση της επιτυχημένης διεξαγωγής της πρακτικής στο σπίτι από γονείς ή φροντιστές είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν σε όλους τους γονείς που έχουν παιδιά στην προσχολική ηλικία. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μεταβείτε εδώ 

——-

Η Δρ. Λίνα Κατσίγκρη είναι Νευρογλωσσολόγος-Λογοπεδικός που ερευνά τις ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου λόγος – μάθηση – ανάγνωση, την παθολογία και την αποκατάσταση τους. 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα