1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Ποιες τροφές βοηθούν στην αρτηριακή πίεση


Η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ένα κοινός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ο οποίος όμως μπορεί να προληφθεί με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.

Η άσκηση, αλλά και η διατροφή συμβάλλουν σημαντικά στον έλεγχο της πίεσης, ενώ συγκεκριμένες τροφές φαίνεται να βοηθούν στην μείωσή της.

Ποιες είναι αυτές;

Παντζάρια

Τα παντζάρια και τα χόρτα παντζαριού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Εσπεριδοειδή

Φρούτα όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, μπορεί να έχουν ισχυρά αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, το γκρέιπφρουτ και ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσουν τη φράση κάποιων φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, οπότε συμβουλέψου τον γιατρό σου.

Λιπαρά ψάρια

Αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Τα λιπαρά αυτά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τη φλεγμονή και τα επίπεδα κάποιων ενώσεων που περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα -3 λιπαρά είναι η σαρδέλα, ο γαύρος, η γόπα, το σκουμπρί, η πέστροφα, ο κολιός και άλλα.

Σέσκουλο

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σέσκουλο παρέχει 17% και 30% των ημερήσιων αναγκών σε κάλιο και μαγνήσιο, αντίστοιχα. Κάθε αύξηση του διατροφικού καλίου κατά 0,6 γραμμάρια ημερησίως -ποσότητα που περιέχεται σε ένα φλυτζάνι σέσκουλα, συνδέεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 1,0 mm Hg.

Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αφού δρα ως φυσικός αναστολέας των διαύλων ασβεστίου, ο οποίος εμποδίζει την κίνηση του ασβεστίου στα κύτταρα της καρδιάς και των αρτηριών, επιτρέποντας στα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.

Χόρτα και σπανάκι

Είναι και αυτά πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, προσφέροντας όλα τα οφέλη για την πίεση που αναφέραμε πιο πάνω. Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν να μην πετάμε το νερό στο οποίο βράζουμε τα χόρτα, αλλά να το πίνουμε μαζί με λίγο λεμόνι για επιπρόσθετη μείωση της πίεσης.

Φασόλια και φακές

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μια ανασκόπηση 8 μελετών έδειξε ότι, όταν αυτά αντικατέστησαν άλλα τρόφιμα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της υπέρτασης.

Μούρα

Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, μεταξύ άλλων και των ανθοκυανινών. Οι ανθοκυανίνες φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα και μειώνουν την παραγωγή μορίων που περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Φιστίκια Αιγίνης και κολοκυθόσπορος

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Έχουν μάλιστα υψηλή περιεκτικότητα σε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του καλίου.

Ντομάτες και προϊόντα ντομάτας

Είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και της καροτενοειδούς χρωστικής με το όνομα λυκοπένιο. Αυτό έχει συσχετιστεί σημαντικά με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς και η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μπρόκολο

Είναι γεμάτο φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενισχύοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνοντας τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα.

Σκόρδο

Χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία μείωσης της αρτηριακής πίεσης από την αρχαιότητα. Περιέχει βιταμίνες C και B6, μαγγάνιο και σελήνιο, αλλά το κύριο συστατικό του είναι η αλισίνη, η οποία μπορεί να αποτρέψει την παραγωγή της αγγειοτενσίνης II, ενός μορίου που είναι υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης προκαλώντας σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων, ενώ διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος.

Με πληροφορίες από Iatronet


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα