1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Παχαίνει λιγότερο το μαύρο ψωμί;


Το ψωμί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής πολλών, και συνοδεύει πληθώρα γευμάτων, τόσο στην λευκή όσο και στην «μαύρη» εκδοχή του, δηλαδή ολικής άλεσης.

Ίσως να έχεις ακούσει πως το λευκό ψωμί παχαίνει λόγω θερμίδων. Τι συμβαίνει όμως με το μαύρο; Διαφέρει; Και αν ναι, σε τι;

Το μαύρο ψωμί είναι καλύτερο διατροφικά, όχι επειδή ξαφνικά αποκτά τα απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό μας, αλλά επειδή η λιγότερη επεξεργασία του επιτρέπει να διατηρήσει περισσότερες φυτικές ίνες.

Ενδεικτικά, μια φέτα από ψωμί ολικής άλεσης δίνει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών σε αντίθεση με μόλις 1 γραμμάριο περίπου, που δίνει η αντίστοιχη ποσότητα λευκού ψωμιού.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στο να έχουμε πιο λειτουργικό έντερο, και άρα λιγότερα προβλήματα με το βάρος μας, βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενισχύουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και χαμηλώνουν την πίεση, όπως θα δεις και εδώ αναλυτικά. 

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης περιέχουν επίσης λακτικό οξύ, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων, τα οποία συμβάλλουν στην πέψη και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Εκτός από αυτό, το μαύρο ψωμί είναι πλούσιο και σε βιταμίνη B6, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυλικό οξύ, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο. Έχοντας, βέβαια, πει και αυτό, να σημειώσουμε πως και το ψωμί ολικής έχει θερμίδες.

Μία φέτα λευκού ψωμιού έχει 80 θερμίδες, ενώ μια φέτα ψωμί του τοστ έχει 50. Μια φέτα ψωμί ολικής έχει 31 θερμίδες, ενώ η φέτα ψωμιού σίκαλης έχει 61. Οι διαφορές τους δηλαδή θερμιδικά είναι ελάχιστες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να εξοικειωθούμε με τη σήμανση τροφίμων, έτσι ώστε να εντοπίσουμε το ψωμί που περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και τις όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες και να το ενσωματώσουμε με φειδώ στη διατροφή μας, αν στόχος μας είναι ο έλεγχος του βάρους.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα