1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Ο ρόλος της αυτο-συμπόνιας στην σεξουαλική λειτουργία των επιζώντων της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023, 13:49

Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, όπως ψυχιατρικές διαταραχές και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με το Κλινικό Εγχειρίδιο Διαγνωστικών Κριτηρίων για τις Ψυχικές Διαταραχές, 5η Έκδοση (DSM-5), η σεξουαλική δυσλειτουργία αναφέρεται σε «ένα ευρύ φάσμα διαταραχών στην ανθρώπινη σεξουαλική ανταπόκριση: ανδρική διαταραχή μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας, θηλυκή διαταραχή ερωτικής επιθυμίας/διέγερσης, στυτική δυσλειτουργία, πόνος/ερεθισμός στην περιοχή γεννητικών οργάνων/δυσκολία διείσδυσης (π.χ. δυσπαρευνία, κολεόσπασμος), καθυστερημένη εκσπερμάτιση, γυναικεία διαταραχή οργασμού, πρόωρη εκσπερμάτιση, διαταραχή σεξουαλικής λειτουργίας που προκαλείται από ουσίες ή φάρμακα, και άλλες ορισμένες ή αορίστως καθοριζόμενες σεξουαλικές δυσλειτουργίες.»

Η συχνότητα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι υψηλότερη σε ενήλικες που έχουν επιζήσει της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από ότι στον γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, αυτή η ομάδα αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες στη σεξουαλική επιθυμία, την διέγερση, τον οργασμό και τον σεξουαλικό πόνο.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που να εξομαλύνουν την σχέση μεταξύ της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής λειτουργίας των ενηλίκων, όπως η αυτό-συμπόνια. Άλλος παράγοντας που μπορεί να ανακουφίζει από τις αρνητικές επιπτώσεις της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στη σεξουαλική λειτουργία είναι η ικανοποίηση από τη σχέση. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε αν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες διαδραματίζει θετικό ρόλο μεταξύ της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής λειτουργίας.

Μέθοδοι

Συνολικά, 914 άτομα στο Ισραήλ συμπλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για τις επιπτώσεις των παιδικών εμπειριών στην ευημερία των ενηλίκων από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2020. Από αυτά τα 914 άτομα, 582 βρίσκονταν σε σχέση κατά την περίοδο της μελέτης και συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση. Πέραν του συμπληρωματικού ερωτηματολογίου για τα δημογραφικά στοιχεία, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το Ερωτηματολόγιο Παιδικού Τραύματος (CTQ), τη Κλίμακα αυτό-συμπόνιας – Σύντομη Μορφή (SCS-SF), την Κλίμακα Σεξουαλικών Εμπειριών «Αριζόνα» (ASEX) (ένα μέτρο της σεξουαλικής λειτουργίας), την Κλίμακα Αξιολόγησης της Σχέσης και το Σύντομο Ερωτηματολόγιο Συμπτωμάτων (ένα μέτρο των ψυχολογικών συμπτωμάτων).

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η αυτό-συμπόνια μπορεί να βοηθά στην σχέση μεταξύ της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής λειτουργίας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η ικανοποίηση από τη σχέση είχε μετριαστική επίδραση στις επιπτώσεις της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής λειτουργίας. Όταν υπήρχαν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση, η παιδική σεξουαλική κακοποίηση συσχετιζόταν αρνητικά με τη σεξουαλική λειτουργία. Ωστόσο, όταν υπήρχαν μέτρια έως υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση, η σχέση μεταξύ της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής λειτουργίας δεν ήταν σημαντική.

Συζήτηση & Συμπέρασμα

Οι συγγραφείς συζήτησαν τις κλινικές επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων λέγοντας: «Τα ευρήματα από την τρέχουσα μελέτη υπογραμμίζουν τη σημασία της αυτό-συμπόνιας όταν λαμβάνεται υπόψη η σεξουαλική δυσλειτουργία των επιζώντων της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Η αυτό-συμπόνια έχει αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας στην διαδικασία θεραπείας από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, αλλά η τρέχουσα μελέτη υποδηλώνει ότι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που υποστηρίζουν την αυτό-συμπάθεια σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της σεξουαλικής λειτουργίας των επιζώντων μπορεί να είναι ευεργετικές.»

Οι ερευνητές πρότειναν την εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα και την υποστήριξη από έναν θεραπευτή ως αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τους επιζώντες της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ώστε να διδαχτούν την αυτό-συμπάθεια.

Όσον αφορά την ικανοποίηση από τη σχέση, οι συγγραφείς ανέφεραν: “Η τρέχουσα μελέτη επιβεβαιώνει ότι μια ικανοποιητική ερωτική σχέση μπορεί να λειτουργήσει ως θεμελιώδες στοιχείο στην προώθηση της σεξουαλικής λειτουργίας των επιζώντων της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Επομένως, οι επαγγελματίες που εργάζονται με επιζώντες της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την αντίληψη των επιζώντων για τη λειτουργία των σχέσεών τους όταν ασχολούνται με θεραπευτικό έργο που σχετίζεται με θέματα σεξουαλικότητας. Δεδομένου ότι μια ιδιαίτερα ικανοποιητική σχέση μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της προηγούμενης παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και να προωθήσει τη σεξουαλική λειτουργία, η συμμετοχή του συντρόφου στη θεραπεία αποτελεί μια εξαιρετική στρατηγική.»

https://andrologia.gr/



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα