1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Μικρές μυστικές ιστορίες από τον Χολαργό


Στα πόδια του Υμηττού, στις όχθες της Μεσογείων, ένα τέταρτο και μερικά έτη φωτός μακριά από το κέντρο της Αθήνας, ο Χολαργός είναι από τις γειτονιές εκείνες που δεν μοιάζουν με καμία άλλη. Και τα δρομάκια του κρύβουν μυστικές ιστορίες που βάζουμε στοίχημα ότι αγνοούσες. Σαν αυτές.

Στο σπίτι που βρίσκεται και σήμερα στη γωνία των οδών Υμηττού 34 και Αρτέμιδος έμενε την περίοδο της Χούντας η Διδώ Σωτηρίου με την αδερφή της, Έλλη Παππά, και τον γιο της, Νίκο Μπελογιάννη. Την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία τους κατέγραψε η αγαπημένη μας σελίδα x.art.ες:

Χολαργός λεγόταν στην αρχαιότητα ένας από τους δέκα δήμους της Αθήνας, από τον οποίο μάλιστα καταγόταν ο ίδιος ο Περικλής. Οι μελετητές δεν μπορούν σήμερα να συμφωνήσουν αν ο αρχαίος δήμος βρισκόταν ή δε βρισκόταν στην θέση του σημερινού.

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, είναι πως η περιοχή κατοικούταν ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. και νωρίτερα, ενώ φαίνεται να ερημώνει τελείως τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και επανεμφανίζεται το 1926, όταν η Εταιρία Αγροπόλεων την εντάσσει στη διοικητική περιφέρειας της Κοινότητας Χαλανδραίων και ξεκινά η ανοικοδόμησή της. Το 1933 Χολαργός και Χαλάνδρι παίρνουν διαζύγιο, με τον πρώτο να γίνεται αυτόνομη κοινότητα και το 1963 να προάγεται επισήμως σε δήμο.

Στη γωνία των οδών Αετιδέων και Πολυμνίας, υπάρχει ακόμα το σπίτι της Πασιθέας και του Νικόλα Σαλίγκαρου, που οι ντόπιοι αποκαλούν Βίλα Σαλίγκαρου, ή σκέτο Σαλίγκαρο. Το σπίτι επιτάχθηκε το 1940 από τον ιταλικό στρατό, που το έκανε αρχηγείο διώχνοντας τους ιδιοκτήτες του. Σήμερα το κτίριο ανήκει στον Δήμο, και φιλοξενεί ιστορικό αρχείο με φωτογραφίες της περιοχής.

Στα σύνορα του Χολαργού με τον Παπάγο, υπάρχει ένα μικρό πάρκο με μια εκκλησία, που λέγεται επισήμως Εκκλησία της Αναστάσεως και ανεπισήμως Εκκλησία των Έξι. Μέσα στο πάρκο, τις συστοιχίες των πεύκων διακόπτουν έξι κυπαρίσσια, και από κάτω τους έξι τάφοι χωρίς σταυρούς που γράφουν ο καθένας μόνο ένα επώνυμο, και τίποτα άλλο: Χατζηανέστης, Πρωτοπαπαδάκης, Στράτος, Γούναρης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής.

Εδώ είναι θαμμένοι πέντε πολιτικοί και ένας στρατηγός που κατηγορήθηκαν για τη Μικρασιατική Καταστροφή, δικάστηκαν σε μια δίκη-παρωδία και εκτελέστηκαν τρεις ώρες αργότερα στο Γουδή. Ήταν οι Δημήτριος Γούναρης, 59 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, 68 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Στράτος, 50 ετών, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης, 44 ετών, υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιος Μπαλτατζής, 56 ετών, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη, και Γεώργιος Χατζηανέστης, 59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης.

Το 2008, ο εγγονός ενός από τους έξι, ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της δίκης. Στις 20 Οκτωβρίου του 2010, ακριβώς 88 χρόνια αργότερα, το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, αθώωσε και τους έξι.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα