1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Κοτόπουλο σε υπέροχη σάλτσα λαχανικών και μυρωδικών | Συνταγές


Ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο πιάτο με μπουτάκια κοτόπουλου που μαγειρεύονται σε μια μεταξένια λευκή κρεμώδη σάλτσα κρασιού-κρέμας, ίσως την καλύτερη που φάγατε ποτέ, με καρότα, σέλερι, κρεμύδια και μανιτάρια. Μια συνταγή για ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση για να το απολαύσετε με πουρέ πατάτας ή ζεστό φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί για να βουτήξετε στην υπέροχη σάλτσα του. Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα πιάτο που θα το αγαπήσετε, πριν ακόμα το γευτείτε, από την μυρωδιά του κοτόπουλου, των μοσχοβολιστών βοτάνων και των λαχανικών όταν ακόμα θα σιγοβράζουν. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1.600 γρ. μπούτια κοτόπουλου με τη πέτσα τους (πόδια και μηροί χωριστά)
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους 
  • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε κύβους
  • 2 στικ σέλερι κομμένα σε κύβους 
  • 350 γρ. μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φλ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλου
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κλωναράκια θυμάρι
  • 4 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 2 μεγάλοι κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Στεγνώνετε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και το αλατοπιπερώνετε καλά και από τις δύο πλευρές. Ρίχνετε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και τοποθετείτε τα κομμάτια κοτόπουλου αρχίζοντας με την πέτσα τους προς τα κάτω, στη βάση του τηγανιού.
  2. Τα σοτάρετε για  2 λ και μετά προσθέτετε τις 2 κ.σ. από το βούτυρο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για επιπλέον 4-5 λ. Μετά το αναποδογυρίζετε και σοτάρετε για επιπλέον 3 λ. Μην γεμίσετε υπερβολικά το τηγάνι. Μαγειρέψτε το κοτόπουλο σε παρτίδες και μετά μεταφέρετε όλο το ψημένο κοτόπουλο σε πιάτο. (Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα λάδι).
  3. Όταν βγάλετε όλο το κοτόπουλο προσθέτετε στο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο μαζί με τα κρεμμύδια, το σέλερι και τα καρότα, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και τα μαγειρεύετε για 8-10 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Μετά προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για περίπου 5 λ να βγάλουν τα υγρά τους. 
  4. Αλατοπιπερώνετε τα λαχανικά (λίγο αλάτι), προσθέτετε το σκόρδο και το μαγειρεύετε για περίπου 1 λ να μυρίσει. Μετά ρίχνετε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς για 1 λ επιπλέον να ενσωματωθεί καλά.
  5. Στη συνέχεια προσθέτετε το κρασί και το ζωμό κότας, αυξάνετε τη φωτιά σε πολύ δυνατή και με μια ξύλινη κουτάλα αφαιρείτε τυχόν κομματάκια κοτόπουλου ή λαχανικών που κόλλησαν στη βάση του τηγανιού.
  6. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 1 λ, μετά μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και προσθέτετε το κοτόπουλο με τους χυμούς του, το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα επάνω, μαζί με τα κλωνάρια μαϊντανού, τα κλωνάρια θυμαριού και τη δάφνη. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λ ή μέχρι να κοχλάσουν έντονα τα υγρά του. 
  7. Μόλις κοχλάσει καλά αμέσως χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, καλύπτετε μερικώς το τηγάνι με το καπάκι του (μισοσκεπάζετε) και αφήνετε το φαγητό σας να σιγοβράσει για περίπου 35 λ ή μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα τα μπούτια κοτόπουλου. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν τα μπούτια. 
  8. Όταν ψηθεί καλά το κοτόπουλο το μεταφέρετε σε μια πιατέλα για να τελειώσετε τη σάλτσα. Δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να μειωθούν τα υγρά της σχεδόν στο μισό. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 4-5 λ. Μετά αφαιρείτε τα κλωνάρια βοτάνων και τη δάφνη.
  9. Εν τω μεταξύ ρίχνετε σε ένα μπολ τους κρόκους αυγών και τη κρέμα γάλακτος και τα χτυπάτε πολύ καλά με σύρμα. Ενώ ανακατεύετε ζωηρά προσθέτετε 1 κ.σ. ζεστό υγρό από τη σάλτσα, ανακατεύετε. Συνεχίζετε τη διαδικασία προσθέτοντας ζεστό υγρό σάλτσας 1-2 κ.σ. κάθε φορά και μετά θα ανακατεύετε, μέχρι να προσθέσετε τουλάχιστον 1/2 φλ. από το ζεστό υγρό. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο γιατί θα έχει ζεσταθεί η βάση του μπολ.
  10. Μετά ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε. Αν το θέλετε περισσότερο οξύ προσθέστε, προαιρετικά, λίγο χυμό λεμονιού. Τέλος ξαναβάζετε στο τηγάνι το κοτόπουλο και το αφήνετε να μαγειρευτεί για 3-5 λ περίπου ή μέχρι να ζεσταθεί καλά το κοτόπουλο. 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο σε υπέροχη σάλτσα λαχανικών και μυρωδικών

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα