1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Κολεόσπασμος και σεξουαλική απόλαυση

Ο κολεόσπασμος είναι μια κατάσταση που εμπίπτει στην κατηγορία των διαταραχών πόνου πυελικού εδάφους/διείσδυσης (GPPPD) και προκαλεί τη σύσπαση των μυών του αιδοίου και του πυελικού εδάφους (λεκάνη) ως αντίδραση στην προσπάθεια κολπικής διείσδυσης, κάνοντας την σεξουαλική επαφή δύσκολη, επώδυνη, ή ακόμα και αδύνατη.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά όσον αφορά τη σεξουαλική υγεία. Συνήθεις παρενέργειες περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου ή τσιμπήματα κατά τη διάρκεια του σεξ, δυσκολία με την κολπική διείσδυση, δυσκολία με την εισαγωγή ταμπόν, και φόβο ή άγχος γύρω από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μέτρα που μπορεί να λάβει μια γυναίκα με κολεόσπασμο και οι σεξουαλικοί της σύντροφοι για να βελτιώσουν την σεξουαλική τους υγεία και εμπειρία.

Φυσικοθεραπεία του Πυελικού Εδάφους

Ο κολεόσπασμος προκαλείται από πολύ τεταμένους μύες του πυελικού εδάφους, επομένως η εκπαίδευση των μυών αυτών είναι μια καλή αρχή για τη θεραπεία. Οι φυσικοθεραπευτές του πυελικού εδάφους μπορούν να διδάξουν στις ασθενείς ασκήσεις που τους βοηθούν να χαλαρώσουν και να απελευθερώσουν τους μύες του πυελικού εδάφους. Όταν αυτές οι ασκήσεις εκτελούνται σωστά υπό την επίβλεψη καταρτισμένου επαγγελματία, μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία αυτής της μυϊκής ομάδας, επιτρέποντάς τους να χαλαρώνουν στην αυτόματη αντίδραση όταν επιχειρείται διείσδυση.

Τεχνικές Χαλάρωσης

Η ενσυνειδητότητα, οι αναπνευστικές ασκήσεις και το απαλό άγγιγμα μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να χαλαρώσει τους μύες του πυελικού εδάφους. Η συνεχής ενσωμάτωση και εμπέδωση τεχνικών χαλάρωσης στην σεξουαλική πρακτική μπορεί να είναι επωφελής για γυναίκες με κολεόσπασμο.

Διαστολείς ή Κολπική Εξάσκηση

Οι διαστολείς, επίσης γνωστοί ως μηχανισμοί κολπικής εξάσκησης, είναι συσκευές σε σχήμα ταμπόν που υπάρχουν σε πολλαπλά μεγέθη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανοίξουν και να διαστείλουν ήπια τους μύες γύρω από τον κόλπο. Χρησιμοποιώντας διαστολείς καθημερινά και αυξάνοντας σταδιακά το μέγεθος τους, μια γυναίκα με κολεόσπασμο μπορεί να προσαρμοστεί σταδιακά στο να έχει κάτι στον κόλπο του.

Σεξουαλική θεραπεία ή/και Ομαδική Συμβουλευτική

Η σεξουαλική θεραπεία ή/και η ομαδική συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τυχόν ψυχολογικά στοιχεία που μπορεί να συσχετίζονται και να προκαλούνται από την πάθηση. Οι sex therapists μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς και τους συντρόφους τους να αναπτύξουν στρατηγικές για τη βελτίωση των σεξουαλικών τους εμπειριών, την περιορισμό του πόνου και της δυσφορίας, και την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ τους.

Θεραπεία με Αλλαντική Τοξίνη τύπου A (Botox®)

Τα άτομα που έχουν δοκιμάσει κάποιες από τις προαναφερθείσες προσεγγίσεις και ακόμα αντιμετωπίζουν συμπτώματα κολεόσπασμου μπορεί να εξετάσουν τη δυνατότητα εφαρμογής θεραπείας με Αλλαντική Τοξίνη τύπου A (Botox®) για την προσωρινή χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους γύρω από τον κόλπο. Αυτή η θεραπεία για τον κολεόσπασμο συνήθως συνδυάζεται με κολπικούς διαστολείς ή/και φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους, έτσι ώστε ο κόλπος να προσαρμόζεται σταδιακά σε αντιδράσεις μεγαλύτερων αντικειμένων, ενώ οι μύες γύρω από αυτόν είναι χαλαροί από τις ενέσεις Botox®.

Ανεξαρτήτως του χρόνου που κάποιο άτομο υποφέρει από κολεόσπασμο, υπάρχει ελπίδα για βελτίωση. Μπορεί να είναι μια χρόνια κατάσταση που απαιτεί τακτική συντήρηση με όλες τις περιγραφόμενες τεχνικές, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας για αυτές και άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα