1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Γυναικα

Η ιστορία του γηραιότερου fashion icon που «έφυγε» στα 102 του


« Iris Apfel: 29 Αυγούστου 1921 – 1 Μαρτίου 2024» έγραφε η λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία της διάσημης σχεδιάστριας στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της Iris Apfel στους New York Times και αποκάλυψε ότι πέθανε στο σπίτι της στο Palm Beach, στη Φλόριντα.

Η Iris Apfel κέρδισε την παγκόσμια προσοχή το 2005, όταν το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης παρουσίασε μια έκθεση με επίκεντρο τη δική της αίσθηση της μόδας με τίτλο Rara Avis (Rare Bird). Έγινε μοντέλο στα 97 της χρόνια και συνεργάστηκε με τα Vogue Italia, Kate Spade και M.A.C.

Ήταν επίσης το γηραιότερο άτομο για το οποίο η Mattel έφτιαξε μια κούκλα Barbie βασισμένη στην εικόνα της.

iris-apfel-%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b7%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%85-fashion-icon-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%cf%860

Το υπέργηρο μοντέλο ήταν γνωστό για τα χαρακτηριστικά κομμένα λευκά μαλλιά της, τα υπερμεγέθη γυαλιά, το λαμπερό κραγιόν και τις χοντρές χάντρες της.

Η συμβουλή της μητέρας της που δεν ξέχασε ποτέ

Γεννημένη σε μια εβραϊκή οικογένεια στη Νέα Υόρκη το 1921, μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Αυτό που την είχε συμβουλεύσει  η μητέρα της ήταν να αγοράσει ένα απλό μαύρο φόρεμα για να έχει πάντα κάτι να φορέσει, ακόμα και στις πιο επίσημες περιστάσεις. «Όλα εξαρτώνται από τα αξεσουάρ που θα προσθέσεις κάθε φορά» της είχε πει.

Η νεαρή Iris δεν ξέχασε ποτέ τη συμβουλή της μητέρας της.

Σε ηλικία 11 ετών, ανακάλυψε μια καρφίτσα που ήθελε πολύ σε ένα υπόγειο κατάστημα στο Greenwich Village, μια γειτονιά της Νέας Υόρκης. Κόστιζε 0,65 δολάρια και μάζευε κάθε δεκάρα που μπορούσε μέχρι να καταφέρει τελικά να την αποκτήσει. Αυτή η καρφίτσα αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Apfel σπούδασε αρχικά την ιστορία της τέχνης και ειδικεύτηκε στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, ιδιαίτερα στα υφάσματα.

Εργάστηκε ως διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των έργων αποκατάστασης στον Λευκό Οίκο, προτού καθιερωθεί στα 80 της και ως επαγγελματίας μοντέλο στα 97 της.

 Ο γάμος και οι διάσημοι πελάτες…

Το 1948, η Iris παντρεύτηκε τον Καρλ Απφελ και δύο χρόνια αργότερα ίδρυσαν την κλωστοϋφαντουργική εταιρεία Old World Weavers, την οποία διηύθυναν μέχρι το 1992, όταν και συνταξιοδοτήθηκαν.

Η δουλειά τους περιελάμβανε έργα αποκατάστασης για πελάτες όπως η Greta Garbo και η Estee Lauder, παράλληλα με τη συνεργασία που είχαν με τον Λευκό Οίκο. To ζευγάρι -που εξειδικευόταν στις παραγωγές υφασμάτων από τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα- ταξίδεψε πολύ, αναζητώντας υφάσματα που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή της στον Guardian, το 2015, η Apfel εξήγησε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν έκαναν παιδιά. «Δεν πιστεύω ότι ένα παιδί πρέπει να έχει νταντά, άρα δεν ήταν αυτό που θα κάναμε», εξήγησε.

Η Apfel έφτασε στο απόγειο της φήμης της στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αλλά ήταν ένα οικείο πρόσωπο στις επιδείξεις μόδας του Παρισιού για περισσότερο από μισό αιώνα. Εξυπηρέτησε επίσης μια σειρά από πελάτες διασημοτήτων, όπως η Greta Garbo και η Estée Lauder.

Ο θάνατός της ανακοινώθηκε στους σχεδόν τρία εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram, με μια φωτογραφία της Apfel να φορά τα περίφημα υπερμεγέθη στρογγυλά γυαλιά της.

Ο Αμερικανός σχεδιαστής Tommy Hilfiger ήταν μεταξύ εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής, καθώς επαίνεσε την Apfel ως «καινοτόμο και ηγέτη» στον κόσμο των υφασμάτων και του στυλ, που «θα μείνει στην ιστορία».

«Η Iris Apfel έχει γίνει ένα παγκοσμίου φήμης fashion icon λόγω του απίστευτου ταλέντου της όχι μόνο ως καλλιτέχνιδας, αλλά και ως επιρροής», είπε.

Ο αμερικανός τραγουδιστής Lenny Kravitz και η ηθοποιός Ted Lasso Hannah Waddingham απέτισαν επίσης φόρο τιμής.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Iris Apfel έκλεισε τα 102 τον περασμένο Αύγουστο γιορτάζοντάς το με μία ακόμα συλλογή αξεσουάρ, στο γνώριμό της πλέον, πληθωρικό στυλ. Σε συνεργασία με το αυστραλιανό brand Erstwilder λάνσαρε την Erstwilder x Iris Apfel Collection, που αποτελείται από κολιέ, καρφίτσες, σκουλαρίκια και παραμάνες με την εμβληματική φιγούρα της με τα υπερμεγέθη γυαλιά και τα εντυπωσιακά κολιέ.

«Ξέρετε όλοι ότι ΑΓΑΠΩ τα αξεσουάρ ΚΑΙ τη συνεργασία με brands που πιστεύουν ότι στυλ σημαίνει να συνδυάζεις το παιχνίδι με την περιέργεια!», έγραψε τότε ανακοινώνοντας τη νέα συνεργασία της.

Το 2014, ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ, Iris, που έγινε από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Albert Maysles.

Μιλώντας στο BBC Newsnight το 2015, είπε ότι σκέφτηκε ότι «το ντύσιμο πρέπει να είναι διασκεδαστικό» και ότι ήταν μια «ευκαιρία να παίξει».

«Είναι μέρος της ζωής μου γιατί είμαι δημιουργικός άνθρωπος και πιστεύω ότι οι άλλοι άνθρωποι θα πρέπει να επιδοθούν σε λίγη δημιουργικότητα», είπε.

Ερωτηθείσα τι πιστεύει για την ιδέα του κατάλληλου για την ηλικία του φορέματος, είπε ότι «αν μπορείς να το βγάλεις, είναι κατάλληλο».

H Iris Apfel ξεκίνησε την καριέρα της ως κειμενογράφος για το Women’s Wear Daily και τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Elinor Johnson.

To 1948 παντρεύτηκε τον σύζυγό της Carl Apfel και ήταν ιδιοκτήτες σε μια εταιρεία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μέχρι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά από 44 χρόνια.

Μέσα στα χρόνια, το ζευγάρι εργάστηκε σε πολλά έργα αποκατάστασης, μεταξύ των οποίων και ο Λευκός Οίκος. Ο Carl πέθανε στα 100 του χρόνια το 2015.

Η Iris Apfel συνέχισε να έχει απίστευτο ενθουσιασμό για τη ζωή και στα 90 της άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Στα 94 της χρόνια ήταν το θέμα ενός ντοκιμαντέρ του Albert Maysles με τον τίτλο Iris.

To 2019, στα 97 της χρόνια, έκλεισε συμβόλαιο μόντελινγκ με το IMG, το ίδιο πρακτορείο που έχει αναδείξει κορυφαία ονόματα όπως η Gigi Hadid, η Karlie Kloss και η Miranda Kerr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με μαχαίρι στη Ερμού: «Τυφλά» επέλεξε το θύμα του ο δράστης

Caruso: Το αριστούργημα του Lucio Dalla που διηγείται έναν αληθινό έρωτα που νίκησε τη μοναξιά


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα