1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Η διατροφική αξία των μούσμουλων


Τα μούσμουλα, που εμένα προσωπικά μου ήταν πάντα γνωστά ως δέσπολες, κυριαρχούσαν σε όλα τα καλοκαίρια των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων. Η δεσπολιά στον κήπο στης γιαγιάς, αλλά και αυτή στο κήπο της θείας, μονοπωλούσαν τα καλοκαιρινά μας απογεύματα, προσφέροντας τους γευστικούς και ζουμερούς καρπούς τους.

Από που κατάγωνται τα μούσμουλα;
Η μουσμουλιά, ένα αειθαλές μικρό δέντρο, κατάγεται από την Κίνα, όπου και καλλιεργείται εδώ και 2000 χρόνια. Στο Δυτικό κόσμο έγινε γνωστή από το βοτανολόγο Kaempfer το 1690. Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae (Ροδοειδή),  του γένους Eriobotrya (εριοβοτρύα) και η επιστημονική της ονομασία είναι Eriobotrya japonica. Στις μέρες μας, καλλιεργείται σε περισσότερες από 30 χώρες με πρωταγωνιστές την Ιαπωνία, τη Τουρκία, τη Βραζιλία, την Ισπανία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και την Ισπανία. Η Κίνα, ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή μούσμουλων, προσφέροντας εκατομμύρια τόνους στην παγκόσμια αγορά.

Μούσμουλα και η θρεπτική αξία τους
Πιθανότατα, για τους περισσότερους, το μούσμουλο να είναι ένα “αδιάφορο” ή ίσως και άγνωστο φρούτο, που μάλλον θα αγνοούσαν, σε σύγκριση με την πληθώρα των γευστικών καρπών του καλοκαιριού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια τροφή χαμηλής θερμιδικής αξίας αλλά εξαιρετικά θρεπτική. Παρέχει μόλις 47 θερμίδες στα 100γρ, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημαντική πηγή πηκτίνης, βιταμίνης A, βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και πολλών μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο. Αναλυτικότερα:

Διατροφική αξία σε 100γρ φρέσκου φρούτου
Θρεπτικό συστατικόΤιμή
Ενέργεια47 Kcal
Υδατάνθρακες12.14 g
Πρωτεΐνες0.43 g
Λιπαρά0.20 g
Φυτικές ίνες1.70 g
Βιταμίνες
Φυλλικό Οξύ14 µg
Πυριδοξίνη0.100 mg
Ριβοφλαβίνη0.024 mg
Θειαμίνη0.019 mg
Βιταμίνη C1 mg
Βιταμίνη A1528 IU
Μέταλλα
Κάλιο266 mg
Ασβέστιο16 mg
Χαλκός0.040 mg
Σίδηρος0.28 mg
Μαγνήσιο13 mg
Μαγγάνιο0.148 mg
Φώσφορος27 mg
Σελήνιο0.6 µg

Πηγή: USDA

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα