1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Η αξία και τα οφέλη του για την κοινωνία


Σε μία κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται, η ανάγκη για προσφορά είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ο Εθελοντισμός κρύβει στην έννοιά του, την πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή για ένα καθορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα για το γενικό καλό της κοινωνίας. Είναι εκείνη η πράξη που χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια και μπορεί να φέρει το χαμόγελο σε έναν συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη. Εκείνη η πράξη που για κάποιον μπορεί να μην σημαίνει τίποτα και για κάποιον άλλον να σημαίνει τα πάντα.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση τόσο στην ύπαρξη ομάδων όσο και η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις. Το περιβάλλον, τα ζώα, οι έκτακτες ανάγκες, τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, είναι μόνο μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι εθελοντές, βάζοντας και οι ίδιοι το δικό τους λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο, για μία καθημερινότητα με λιγότερα προβλήματα.

Στην ίδια λογική, αυτή της συμμετοχής, παρατηρούμε όλο και περισσότερες εταιρείες να συμπεριλαμβάνουν τον εθελοντισμό στα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα τους, δημιουργώντας τις απαραίτητες βάσεις για την αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων που παρουσιάζονται στις κοινωνίες στις οποίες είναι ενεργά μέλη. Αυτούσιες εθελοντικές ομάδες των εταιρειών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με ποικίλη θεματική, είτε συμμετέχουν σε οργανισμούς και φορείς που χρειάζονται ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το έργο τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα εταιρείας είναι και το efood, που έχει ενσωματώσει τον εθελοντισμό στη βάση του dna του. Η ομάδα εθελοντών της εταιρείας καταπιάνεται με μία πληθώρα δράσεων καθόλη τη διάρκεια του έτους, προσφέροντας τη βοήθειά της όπου χρειάζεται. To 2023, βρήκε τους 309 εθελοντές του efood να συμμετέχουν σε 24 δράσεις, με 733 εθελοντικές ώρες, και να συνεργάζονται με 8 ΜΚΟ & φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως το «Μπορούμε», την «Equal Society», την «Save Your Hood», τον Φιλοζωϊκό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας, τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπροστασίας Αφιδνών και την ΜΚΟ «Praksis». Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τη δασοπυρόσβεση και την πρόληψη πυρκαγιάς, την σπατάλη τροφίμων, ενώ πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά της σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη μέσω της αιμοδοσίας, αλλά και συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι πρωτοβουλίες αυτές, καθώς είναι μείζονος σημασίας να λειτουργούμε όλοι προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, ικανό να υποστηρίξει και να βοηθήσει τις επόμενες γενιές να ανθίσουν. Να δημιουργήσουμε όλοι το κατάλληλο έδαφος για μία καλύτερη καθημερινότητα. Και η αλήθεια είναι πως έχει αποδειχθεί πως ομαδικά λειτουργούμε καλύτερα.

Είναι η συσπείρωση προς τον κοινό στόχο που θα φέρει την αλλαγή που χρειάζεται ο κόσμος μας. 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα