1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ζωμός λαχανικών | Συνταγές – Sintayes.gr



Όλοι γνωρίζουμε ότι το μυστικό της υπέροχης γεύσης στα περισσότερα μαγειρευτά φαγητά καιστις σάλτσες κρύβεται στους ζωμούς που θα χρησιμοποιήσουμε για να αντικαταστήσουμε το νερό μέσα στο οποίο θα τα μαγειρέψουμε. Λαμβάνοντας υπ΄ όψη ότι η αξία ενός καλού ζωμού παραμένει αδιαμφισβήτητη για να έχουμε το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα του φαγητού μας, σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή για έναν πεντανόστιμο ζωμό λαχανικών το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε όλα τα φαγητά σας δηλ. στο κρέας, στο κοτόπουλο, στο ψάρι, στα όσπρια κ.λ.π. δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 2 φλ. τσαγιού πράσα, σε μεσαίου πάχους ροδέλες (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 2 μέτρια κλωνάρια σέλερι ή σέλινο, κομμένο σε χοντρές ροδέλες
  • 2 μέτρια καρότα, σε μεσαίου πάχους ροδέλες
  • 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μεσαίου μεγέθους καρέ
  • 1 μαραθόριζα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό με τα κοτσάνια του
  • 2 μέτρια φύλλα δάφνης
  • 1 κλωναράκι φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. αποξηραμένη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1½ λίτρο νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο μπλέντερ ρίχνετε τα πράσα, το σέλερι ή σέλινο, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τη μαραθόριζα και τα χτυπάτε με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να ψιλοκοπούν αλλά χωρίς να γίνουν πολτός. Αν δεν έχετε μεγάλο μπλέντερ, κάνετε τη διαδικασία στο μπλέντερ ή στο μούλτι που έχετε, μοιράζοντας σε 2-3 δόσεις τα υλικά. 
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνετε στη κατσαρόλα το μείγμα του μπλέντερ και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 7-8 λ ή μέχρι μαλακώσει το μείγμα και “βγάλει” το άρωμά του.
  3. Προσθέτετε το μαϊντανό, τη δάφνη και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για άλλο 1 λ και μετά προσθέτετε το 1½ λίτρο ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση μειώνετε τη φωτιά, μισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 30 λ, ξαφρίζοντας τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια.
  4. Στη συνέχεια σουρώνετε καλά το ζωμό σας σε ψιλό σουρωτήρι ή σε τουλπάνι (Τουλπάνι θα βρείτε σε μαγαζιά με είδη ραπτικής ή σε καταστήματα με είδη για την κουζίνα).
  5. Διατηρείστε το ζωμό σας για 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για αρκετούς μήνες, μοιρασμένο σε νάιλον σακουλάκια καλά δεμένα ή κάνετε παγάκια ζωμού ως εξής: Χύνετε το ζωμό σε παγοθήκες και τις βάζετε στη κατάψυξη. Την επομένη μέρα μεταφέρετε τα παγάκια σε σακουλάκια γράφοντας απ’ έξω πότε έγινε ο ζωμός. Όταν τον χρειαστείτε βράζετε νερό και ρίχνετε μέσα 1-2 παγάκια με το σπιτικό ζωμό.

Σημείωση: Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι και πιπέρι στο ζωμό σας. Δεν το προτείνουμε διότι ήδη θα αλατοπιπερώσετε το φαγητό σας και ο αλμυρός ζωμός μπορεί να μην σας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα που επιδιώκετε. 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ζωμός λαχανικών

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα