1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Εργασιακοί παράγοντες κινδύνου για την ανδρική γονιμότητα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την υπογονιμότητα ως την αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από έναν ή περισσότερους από έναν χρόνο τακτικής διεισδυτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Η υπογονιμότητα επηρεάζει έως και 15% των ζευγαριών, ενώ συγκεκριμένα η ανδρική υπογονιμότητα ευθύνεται για το ένα τρίτο των περιστατικών. Το ποσοστό της ανδρικής υπογονιμότητας είναι μεταβλητό και οι υψηλότερες ποσοστώσεις παρατηρούνται στην Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη και την Αφρική.

Η μελέτη και τα ευρήματα

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές συζήτησαν τους εργασιακούς παράγοντες κινδύνου για την ανδρική υπογονιμότητα. Η ομάδα πραγματοποίησε μια έρευνα στην βιβλιογραφία χρησιμοποιώντας σχετικούς όρους για μελέτες των τελευταίων δύο δεκαετιών που εξέταζαν τους φυσικούς παράγοντες κινδύνου για την ανδρική γονιμότητα. Κάποιοι φυσικοί παράγοντες που έχουν ήδη συνδεθεί με την ανδρική γονιμότητα, όπως η ακτινοβολία και η θερμότητα, καθώς και άλλοι νέοι παράγοντες κινδύνου, όπως η φυσική κόπωση, το άγχος και η καθιστική εργασία, λήφθηκαν υπόψη.

Λήφθηκαν υπόψη παρατηρησιακές μελέτες που περιέγραφαν συσχετισμούς μεταξύ έκθεσης σε παράγονττες κινδύνου και ανδρικής υπογονιμότητας. Οι μελέτες εξετάστηκαν ακολουθώντας το μοντέλο τύπου Μελέτης Παρέμβασης Σύγκρισης Αποτελέσματος (PICOS). Εξαιρέθηκαν μελέτες επιδημιολογικών αναλύσεων.

Οι συγγραφείς εντόπισαν 872 άρθρα μέσω της έρευνας της βιβλιογραφίας. Ογδόντα μελέτες λήφθηκαν υπόψη για πλήρη επισκόπηση  του πλήρους κειμένου μετά τον έλεγχο για διπλότυπα και μη επιλέξιμες μελέτες. Σαράντα τέσσερεις μελέτες εξαιρέθηκαν περαιτέρω, αφήνοντας 36 άρθρα για ανάλυση. Το ποσοστό υπογονιμότητας σε αρτοποιούς της Σαουδικής Αραβίας που ήταν έκθετοι σε θερμοκρασία 37 °C ήταν 22,7% σε σύγκριση με 3% σε υγιείς εθελοντές.

Παρόμοια, σε εργαζομένους της χαλυβουργίας που ήταν έκθετοι σε θερμοκρασία 36 °C, οι παράμετροι των σπερματοζωαρίων, όπως η μορφολογία, ο αριθμός, η κινητικότητα και το όγκο του σπέρματος, διέφεραν σημαντικά από αυτούς που δεν ήταν έκθετοι. Αντίθετα, μια μελέτη ανέφερε ότι ο υπερθερμαινόμενος αντίκτυπος στην ποιότητα του σπέρματος ήταν αναστρέψιμος μετά τη διακοπή της έκθεσης στη θερμότητα. Μέτρια φυσική δραστηριότητα, μειωμένο άγχος και καλύτερη υγεία αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, η υπερβολικά έντονη κόπωση μπορεί να προκαλέσει άγχος και να επηρεάσει τη γονιμότητα. Σε μια μελέτη, σημειώθηκε αύξηση στην σπερματική κυτοκίνη. Επιπλέον, παρατηρείται επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος σε ορειβάτες σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 2000 μ, μαζί με τον κίνδυνο υποξίας.

Σε επαγγελματίες αθλητές όπως ποδοσφαιριστές και παίκτες ράγκμπι, τα επίπεδα ουδετερόφιλων και της δισμουτάσης του υπεροξειδίου του υδρογόνου (SOD) αυξήθηκαν μετά από έναν αγώνα και κατά την διάρκεια της χρονιάς. Επιπλέον, μόνο μια πειραματική μελέτη εξέτασε την επίδραση της ακτινοβολίας σε κρατούμενους και έδειξε βλάβη σε σπερματοκύτταρα και σπερματίδες στα 2-3 Gray (Gy) και 4-6 Gy αντίστοιχα. Επίσης, διαπίστωσαν ότι στειρότητα θα προκληθεί με έκθεση της τάξης των 3-5 Gy.

Επιπλέον, πλήρης ανάρρωση ήταν δυνατή εντός 18 μηνών εάν η δόση ήταν < 1 Gy ή σε 5 έτη ή περισσότερα εάν η δόση ήταν 4-6 Gy. 

Συνολικά, η έκθεση σε φυσικούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα, αλλά η συγκεκριμένη επίδραση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος και η ένταση της έκθεσης, η διάρκεια και η συχνότητα της έκθεσης, καθώς και η ατομική ευαισθησία και η γενετική προδιάθεση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες είναι πειραματικές ή εμπειρικές και χρειάζονται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και να διευκρινιστούν οι μηχανισμοί δράσεις.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα