1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ! ΟΑΕΔ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΥΠΑ 2024!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ! ΟΑΕΔ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΥΠΑ 2024!

ΑΓΡΟΤΕΣ 2024 – ΔΥΠΑ: Πολεμική δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες η ατμόσφαιρα στην αγορά του πρόβειου γάλακτος και της φέτας, με την προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου για μείωση των τιμών παραγωγού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την ίδια ώρα να πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για καινούργια «μαχαιρώματα» μεταξύ των ντόπιων γαλατάδων, με καταγγελίες για νοθείες και διάθεση «φέτας» με πρόσμειξη αγελαδινού γάλακτος σε ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Εν τω μεταξύ, στις καλές ειδήσεις των τελευταίων ημερών περνάει η συμφωνία που έκλεισαν οι συνεταιριστές από το Λιβάδι Ολύμπου με τη γνωστή επιχείρηση τυροκομικών «Βασιλίτσα» της οικογένειας Νούσια. Πρόκειτια μια ποσότητα πρόβειου γάλακτος κοντά στους χίλιους τόνους και με τιμή στα 1,56 λεπτά το κιλό. Σημειωτέον ότι τις προηγούμενες μέρες, κάποιες συμφωνίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο στο Λιβάδι Ολύμπου (Φάρμες Λιβαδίου), όσο και στην Ελασσόνα (Γάλα Ελάςς), αναφέρονταν σε τιμή πρόβειου από 1,52 λεπτά το κιλό.

Αυτό το οποίο φαίνεται να δίνει τον τόνο στις εξελίξεις πάντως, είναι μια υπόγεια διαμάχη ανάμεσα σε επώνυμες τυροκομικές επιχειρήσεις αξιόλογου μεγέθους οι οποίες δείχνουν να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα:

Εκείνων που επιμένουν ανοιχτά στη μείωση της τιμής παραγωγού για το πρόβειο και δευτερευόντως για το γίδινο γάλα, έτσι ώστε η τιμή της πρώτης ύλης να καθιστά ανταγωνιστική η τιμή διάθεσης της γνήσιας φέτας ΠΟΠ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εκείνων που έχουν επιλέξει ως λύση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας την οδό της νοθείας, διακινώντας επί της ουσίας ως «φέτα» προϊόν το οποίο έχει παρασκευασθεί με σημαντική προσθήκη αγελαδινού γάλακτος (στο 1/3 της τιμής το πρόβειου).

Πέριξ αυτών υπάρχουν βέβαια και πάρα πολλές επιχειρήσεις που αρνούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα από τα δύο στρατόπεδα, διακρίνονται για την ποιότητα της παραγωγής τους, νοιάζονται για μια «δίκαιη τιμή» πρώτης ύλης και μια σταθερή σχέση με τους κτηνοτρόφους και τάσσονται υπέρ της έντασης των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα. Κάπως έτσι θεωρούν ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί η αξιοπιστία στη λειτουργία της αγοράς και να δυναμώσει το brand της φέτας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσης της τιμής της διεθνώς.

Προς το παρόν βέβαια, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα το κόστος να μεταφέρεται νομοτελειακά στην πρωτογενή παραγωγή και κυρίως στους ανυποψίαστους κτηνοτρόφους. Ήδη μια μείωση της τιμής παραγωγού της τάξεως του 10% περίπου, δηλαδή από το 1,70 στο 1,55 λεπτά το κιλό για το πρόβειο, θεωρείται δεδομένη, κάτι που καλλιεργεί ανησυχίες για τη συνέχεια.

Μπροστά σ’ αυτή την εικόνα μάλιστα η Πολιτεία δείχνει να είναι απούσα. Οι αποκαλύψεις πριν από μερικές εβδομάδας για τον ύποπτο ρόλο κάποιων υπαλλήλων του ΕΛΓΟ στους ποιοτικούς ελέγχους για τη φέτα, μαρτυρούν τις παθογένειες χωρίς να προεξοφλούν μια καλύτερη συνέχεια.

Την ίδια ώρα και ενώ η υπόγεια διαμάχη μεταξύ των εμπλεκομένων στον κλάδο της μεταποίησης καλά κρατεί, κάποιοι μπερδεύουν την καραμπινάτη νοθεία στην επιλογή της πρώτης ύλης με τις όποιες «γκρίζες ζώνες» στη συνταγή για την κατοχύρωση της φέτας και τη δυνατότητα, η παρασκευή της, να υποστηρίζεται από φυλές οι οποίες δεν θεωρούνται ντόπιες, ωστόσο έχουν χρόνο παρουσίας στην Ελλάδα και έχουν προσαρμοσθεί στο εγχώριο περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα ακόμα παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών και της προσπάθειας δημιουργίας διαχωριστικών γραμμών ανάμεσά τους, όταν μάλιστα είναι γνωστές οι οργανωτικές τους αδυναμίες και η συλλογική τους έκφραση, κυρίως λόγω της φύσης της δουλειάς τους.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ! ΟΑΕΔ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΥΠΑ 2024! Καταργήθηκαν επιδόματα

Στην κατάργηση τριών εφάπαξ επιδομάτων που παρέχει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) προχώρησε η κυβέρνηση – εν μέσω εορτών – λίγες ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά. Πρόκειται για παροχές που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες ανέργων και ορισμένα από αυτά καταβάλλονται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα αφορά: πρώτον, το ειδικό επίδομα που χορηγείται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργία. Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων. Και το ειδικό επίδομα επίσχεσης που αφορά στην διακοπή της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας κ. Θ. Πετραλιά και του (τότε) υπουργού Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ στις 29 Δεκεμβρίου 2023.

Τα επιδόματα που καταργήθηκαν

1. Το ειδικό επίδομα που δίδεται μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Το ύψος του ήταν ίσο προς δεκατρία (13) ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 249,08 ευρώ.

2. Το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων, ελάμβαναν ορισμένες κατηγορίες ανέργων – μέχρι και τρεις φορές – μέσα στο ημερολογιακό έτος. Το ποσό του βοηθήματος ήταν 287,4 ευρώ.

3. Το επίδομα επίσχεσης εργασίας, δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, κατά την περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη.

Οι άμεσες ενέργειες της ΔΥΠΑ

Αμέσως μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ, με εσωτερικό έγγραφο που διανεμήθηκε στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ από τη διοίκηση του Οργανισμού σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο εφαρμογής των ανωτέρω που είναι σε ισχύ από 29.12.2023: οι αιτήσεις των καταργηθέντων επιδομάτων δεν είναι πλέον διαθέσιμες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τυχόν δε αιτήσεις που υπεβλήθησαν από την 29.12.2023 και εξής είναι απορριπτέες»!

LIVE ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ Α21 ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΟΠΕΚΑ- ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 ΙΚΑ, ΕΦΚΑ!!

ΕΚΤΑΚΤΟ- ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΝΑΤ!!!

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ!!

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα