1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Γιατί «η φύση» δεν είναι επιχείρημα για τίποτα


Η φύση αυτό, η φύση εκείνο, η φύση το παράλλο. Η φύση αποφάσισε, λέει, ποιος θα παντρεύεται ποιον και ποιος θα κάνει παιδιά και πότε (όχι τότε που νομίζεις) και «η φύση» είναι έτσι γενικά και αόριστα το επιχείρημα που επικαλούνται όσοι δεν έχουν επιχειρήματα να επικαλεστούν, επειδή δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι αυτό που τους ενοχλεί στις ζωές των άλλων ανθρώπων. Επειδή μέρες που ‘ναι, πολλοί τέτοιοι θα βρεθούν στο δρόμο σου και θα σε κουράσουν πολύ, σου φτιάξαμε μια λίστα με διάφορα άλλα πράγματα τα οποία μπορείς να τους θυμίζεις ότι αποφάσισε η φύση για μας –αλλά ευτυχώς της πήγαμε κόντρα, με αποτέλεσμα να είμαστε εδώ και όχι εκεί που μας ήθελε.

Η φύση, που λες, αποφάσισε να κάνεις παιδάκια στα 14 και στα 30 να πεθαίνεις.

Η φύση επίσης αποφάσισε να σε σκοτώνουν διάφορα καιρικά φαινόμενα, μερικά πολύ πολύ μικρά ζωάκια τα οποία μάθαμε αργότερα να αποκαλούμε ιούς, και μερικά άλλα πολύ μεγαλύτερα ζωάκια, που σε πετύχαιναν εκτεθειμένο έξω από τη σπηλιά σου και σε θεωρούσαν είτε ανταγωνιστή στον αγώνα τους για επιβίωση, είτε φαγητό, είτε και τα δύο ταυτόχρονα.

Η φύση σε έπλασε εκτεθειμένο/η στα στοιχεία της, χωρίς ρούχα, στέγη, καταφύγιο και μέσα για να τραφείς επαρκώς ή γενικότερα να επιβιώσεις.

Το ότι το προσδόκιμο ζωής μας σήμερα φτάνει πάνω-κάτω τα 80-κάτι χρόνια, το χρωστάμε σε όλους τους τρόπους που έχουμε εφεύρει να αποφεύγουμε τις φονικές απόπειρες της φύσης, είτε αυτοί λέγονται στέγη και φωτιά, είτε φάρμακα και εμβόλια.

Και το χειρότερο είναι πως όλες αυτές τις φονικές απόπειρες, η φύση δεν τις κάνει επειδή μας θεωρεί εχθρούς –όσο και αν η ματαιοδοξία μας επιβάλλει να το σκεφτόμαστε έτσι καμιά φορά, ή να λέμε και να γράφουμε ότι «μας εκδικείται». Η φύση, όπως και το σύμπαν που επικαλούνται οι οπαδοί του Κοέλιο, αδιαφορεί για την ύπαρξή μας, όχι με τον τρόπο του πρώην εραστή που τσαντίστηκε ή κουράστηκε, αλλά με εκείνον του αγνώστου που δεν έχει καν ιδέα ότι υπάρχουμε.

Και τέλος, όπως σοφά το έθεσε ο Yuval Noah Harari στο βιβλίο του Sapiens, ό,τι δεν είναι «φυσικό» άρα δεν το έφτιαξε η τόσο αγαπημένη των ομοφοβικών «φύση», δεν μπορείς και να το απαγορεύσεις, όχι επειδή δεν είναι φυσικό, αλλά επειδή δεν συμβαίνει. Ξέρεις γιατί στη νομοθεσία καμίας χώρας στην Ιστορία της ανθρωπότητας δεν απαγορεύτηκε ποτέ να περπατάς με το κεφάλι; Επειδή τα πράγματα που μπορείς να απαγορεύσεις είναι μόνο τα πράγματα που μπορούν να συμβούν. Τουτέστιν, αυτά που αποφάσισε «η φύση» πως θα επιτρέψει να συμβαίνουν.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα