1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά; Οι επιστήμονες ίσως βρήκαν την απάντηση


Τα κύτταρα που παράγουν τις χρωστικές ουσίες που δίνουν το χρώμα στα μαλλιά μας με το πέρασμα του χρόνου τεμπελιάζουν, κι αυτό μάλλον εξηγεί το γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη, τα κύτταρα αυτά θα εξελίσσονταν υπό κανονικές συνθήκες σε μελανοκύτταρα, που δίνουν στα μαλλιά το φυσικό τους χρώμα. Η «τεμπελιά» τους όμως τα κάνει να αδρανούν, πράγμα που οδηγεί στο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) που μελέτησε τη διαδικασία σε ποντίκια, υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να προσφέρει μια βάση για την αντιστροφή της διαδικασίας του γκριζαρίσματος.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων (BAD), η εργασία στα μελανοκύτταρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κατανόηση και τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων και άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Πώς γκριζάρουν τα μαλλιά;

Μεγαλώνοντας, χάνουμε μαλλιά συνεχώς –είναι ένας φυσιολογικός κύκλος που συμβαίνει σε όλη τη ζωή. Οι νέες τρίχες αναπτύσσονται από τους θύλακες των τριχών, που βρίσκονται στο δέρμα, όπου βρίσκονται και τα μελανοκύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία.

Τα μελανοκύτταρα διασπώνται συνεχώς και ανανεώνονται επίσης. Τα νέα κατασκευάζονται από βλαστοκύτταρα και είναι αυτά τα κύτταρα που οι ερευνητές πιστεύουν ότι «κολλάνε» στο κενό σε άτομα των οποίων τα μαλλιά έχουν γκριζάρει.

Η ομάδα Υγείας του NYU Langone χρησιμοποίησε ειδικές σαρώσεις και εργαστηριακές τεχνικές για να μελετήσει τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων.

Καθώς τα μαλλιά γερνούν, πέφτουν και στη συνέχεια μεγαλώνουν επανειλημμένα, ολοένα και περισσότερα βλαστοκύτταρα «τεμπελιάζουν» και δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Τα βλαστοκύτταρα σταματούν να περιφέρονται γύρω από το ωοθυλάκιο και σταθεροποιούνται, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν να ωριμάσουν σε πλήρως ανεπτυγμένα μελανοκύτταρα. Χωρίς να παράγεται χρωστική ουσία, τα μαλλιά γίνονται γκρίζα, λευκά ή ασημί.

«Η μελέτη μας προσθέτει στη βασική κατανόησή μας για το πώς λειτουργούν τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων για να χρωματίσουν τα μαλλιά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Qi Sun, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο NYU Langone Health, στο περιοδικό Nature.

«Οι νέοι μηχανισμοί αυξάνουν την πιθανότητα ότι η ίδια σταθερή θέση των βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων μπορεί να υπάρχει και στους ανθρώπους. Εάν ναι, παρουσιάζει μια πιθανή οδό για την αναστροφή ή την πρόληψη του γκριζαρίσματος».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προτείνουν ότι το γκριζάρισμα των μαλλιών μπορεί να είναι μια μερικώς αναστρέψιμη διαδικασία.

Η κακή διατροφή είναι μια πιθανή, θεραπεύσιμη αιτία του πρόωρου γκριζαρίσματος. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι το άγχος μπορεί να συμβάλει στο να ασπρίσουν τα μαλλιά. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η γενετική, ή το DNA μας, καθορίζει εν μέρει το πότε θα γκριζάρουμε.

Πηγή: BBC 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα