1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Με τι να συνοδεύσω την πρωτεΐνη μου;


Της Χριστίνας Αλεξοπούλου – Διατροφολόγου

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε με τι μπορούμε να συνοδεύσουμε το ψητό κρέας/πρωτεΐνη (κοτόπουλο, ψάρι, μπιφτέκι, μπριζόλα, φιλέτο, ψαρονέφρι) του μεσημεριανού ή βραδινού μας γεύματος, έτσι ώστε από τη μία να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με πολλές θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα να χορτάσουμε.

Ας δούμε λοιπόν μερικές καλές επιλογές.

Οποιαδήποτε μορφή σαλάτας είτε με ωμά (αγγούρι, ντομάτα, μαρούλι, ρόκα, iceberg, λάχανο, τριμμένο καρότο) είτε με βραστά (καρότα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, μπρόκολο, χόρτα, παντζάρια) λαχανικά σε όση ποσότητα επιθυμείτε. Δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα που θα βάλετε, αρκεί να μην έχει τυριά, τριμμένους ξηρούς καρπούς και παχυντικές σως, διότι στην περίπτωση αυτή ανεβαίνει αρκετά το θερμιδικό περιεχόμενό της.

Μία πολύ καλή εναλλακτική για τη σαλάτα με ωμά/βραστά λαχανικά είναι να συνοδεύσετε την πρωτεΐνη με μία ποικιλία από ψητά λαχανικά (μανιτάρια πλευρώτους, καρότα, κολοκυθάκια, πολύχρωμες πιπεριές, μελιτζάνα) με αρκετό ξύδι μπαλσάμικο.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι προκειμένου να μην επιβαρύνετε τη σαλάτα με πολλές θερμίδες, θα πρέπει να βάλετε ελάχιστο λάδι (2-3 κουτ. του γλυκού), μπόλικο λεμόνι και ξύδι. Εάν θέλετε μάλιστα να γλιτώσετε ακόμα περισσότερες θερμίδες, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με ίση ποσότητα από σπιτική σως με γιαούρτι, λεμόνι και λίγη μουστάρδα.

Μπορείτε να κάνετε μία πατατοσαλάτα με άνηθο, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι. Αποφύγετε να βάλετε μαγιονέζα, αλλά μπορείτε να προσθέσετε μπόλικο λεμόνι. Είναι ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για το ψάρι.

Μία επιλογή, για όχι πολύ συχνή κατανάλωση ωστόσο, είναι κάποιο μη επεξεργασμένο αμυλούχο συνοδευτικό όπως καστανό ρύζι, κριθαράκι, κινόα, πλιγούρι, το οποίο όμως θα πρέπει να καταναλώσετε σε συγκεκριμένη ποσότητα (γύρω στα 150 γρ για τις γυναίκες και 200 γρ για τους άντρες) και να μην το παρακάνετε. Αποφύγετε τελείως τα άσπρα προϊόντα (άσπρο ρύζι), καθώς δεν έχουν φυτικές ίνες και ενδεχομένως να μην σας χορτάσουν στη συγκεκριμένη ποσότητα.

Τέλος, εάν κάποια μέρα έχετε έντονη την επιθυμία για πατάτες τηγανητές, μπορείτε εναλλακτικά, να κόψετε τις πατάτες σε λεπτές λωρίδες σε στυλ τηγανητών και να τις μαγειρέψετε στη λαδόκολλα στο φούρνο.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι καλό θα είναι το αμυλούχο συνοδευτικό (καστανό ρύζι, κριθαράκι, κινόα, λεπτές πατάτες στο φούρνο) να μην καταναλώνεται παραπάνω από 1-2 φορές/εβδομάδα και να εστιάζετε κυρίως στις σαλάτες με ωμά, βραστά ή ψητά λαχανικά, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, θα σας χορτάσουν πολύ, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα