1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Γυναικα

Αυτό είναι το πρώτο νυφικό στον κόσμο 3D printed που χρειάστηκε σχεδόν ένας μήνας για να φτιαχτεί


Η Mariana Pavani ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με ένα προσαρμοσμένο φόρεμα που σηματοδότησε τη μεγάλη μέρα όχι μόνο για τη νύφη, αλλά και για την ιστορία της μόδας. Η Ολλανδή σχεδιάστρια Iris van Herpen είχε χρησιμοποιήσει έναν 3D εκτυπωτή για να φτιάξει το νυφικό της Mariana Pavani, που το πρώτο στο είδος του.

%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%bd%cf%85%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf-3d-prin0

Ήταν το «κάτι καινούργιο» της

«Αυτό ήταν πραγματικά ένα ονειρικό έργο για μένα. Τα έργα με τρισδιάστατη εκτύπωση βρίσκονται σε μουσεία και πασαρέλες, όμως το να το φοράει κάποιος σε μια ιδιαίτερη περίσταση, νομίζω ότι είναι πραγματικά το κάτι άλλο», δήλωσε η van Herpen.

Το φανταστικό μπούστο του καινοτόμου φορέματος περικλείει τον κορμό της νύφης, απλώνει το ντεκολτέ της και τυλίγεται γύρω από το λαιμό της με απαράμιλλή κομψότητα. Το μοναδικό στο είδος του ένδυμα χρειάστηκε 600 ώρες για να δημιουργηθεί, 41 ώρες εκτύπωση και το μέγεθος του αρχείου που απέδωσε η εκτύπωση είναι 216,7 MB.

«Δεν υπάρχουν ραφές. Δεν θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό με ένα τυπικό μοτίβο», είπε η van Herpen, η οποία χρησιμοποίησε το πρόγραμμα ZBrush για να σχεδιάσει το σχέδιο του μπούστου.

Η εν λόγω σχεδιάστρια είναι γνωστή για τη δημιουργία λεπτεπίλεπτων κομματιών από σκληρό, συνθετικό υλικό, φιλικό προς τον εκτυπωτή 3D. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ατελείωτες ώρες, αλλά αξίζει τον κόπο. Το εμβληματικό της κομμάτι του φθινοπώρου του 2011 “Ensemble”, γνωστό και ως Skeleton Dress, εμφανίστηκε στην έκθεση “Women Dressing Women” του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης.

Η Pavani υποβλήθηκε σε τρισδιάστατη σάρωση του σώματός της για να εξασφαλίσει την τέλεια εφαρμογή, ενώ το κάτω μέρος του φορέματος ήταν κεντημένο στο χέρι. Το αποτέλεσμα πετυχαίνει μια ισορροπία μεταξύ ευάερης χάρης και ακαμψίας. Η Van Herpen είπε ότι το κομμάτι ενσωματώνει τη «θηλυκότητα» με μια «αιχμηρή ατμόσφαιρα».

«Ήθελα πολύ ένα φόρεμα που να ξεχωρίζει, κάτι μοναδικό», είπε η Pavani, η οποία μυήθηκε στη δουλειά της van Herpen το 2022 από τον πλέον σύζυγό της, συλλέκτη έργων τέχνης και συνθέτη Roberto Toscano.

«Από την αρχή, ήλπιζα ότι το φόρεμα θα ενσωμάτωνε 3D εκτύπωση στο σχέδιό του», πρόσθεσε η νύφη του Σάο Πάολο.

«Αισθανόμαστε και οι δύο ότι η μόδα είναι μια μορφή τέχνης», είπε η van Herpen για τη νύφη. «Πραγματικά τολμά να εκφραστεί και να ενσαρκώσει αυτή τη θηλυκότητα, αλλά και με τις επιρροές της νέας τεχνολογίας».

Η τρισδιάστατη εκτύπωση, πρόσθεσε, επιτρέπει περισσότερο χώρο για «ελευθερία» στη μόδα, ανοίγοντας νέους δρόμους για το σχεδιασμό, καθώς «δεν υπάρχει τρόπος να το φτιάξουμε με το χέρι».

«Μου αρέσει επίσης η αδιαφάνεια και η ομαλότητα. Η καθαρότητά του είναι κάτι που αγαπώ πραγματικά», είπε η van Herpen, η οποία εκτύπωσε για πρώτη φορά ένα κομμάτι το 2010.

Πίσω στο 2010, η τρισδιάστατη εκτύπωση βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό στα σπάργανά της λόγω των «περιορισμών στην ανθεκτικότητα της ευελιξίας», καθώς η ακαμψία των υλικών καθιστούσε σχεδόν αδύνατο να φορεθεί πρακτικά. Τώρα όμως αυτό δεν είναι η πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη και «άνετο» στη χρήση, ενώ δεν απαιτεί απαραίτητα επιπλέον φροντίδα και χειρισμό.

“Η ποιότητα του εύκαμπτου υλικού είναι τόσο καλή”, είπε η van Herpen, αναφερόμενη στο ελαφρύ νάιλον υλικό. “Μπορείς να κάθεσαι σε αυτό, και να κάνεις οτιδήποτε χωρίς να γίνεται λιγότερο εύκαμπτο με την πάροδο του χρόνου.”

Όταν η Pavani φόρεσε για πρώτη φορά το φόρεμα, το οποίο αποκαλεί «αριστούργημα», είπε ότι ήταν δύσκολο να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

«Είχαμε πετύχει όλα όσα ήλπιζα», θα πει ανακουφισμένη. «Το τελικό σχέδιο με κάνει να νιώθω δυνατή και θηλυκή, με μια πολύ μοναδική εμφάνιση».

Cover photo via Instagram / Mariana Pavani

Διαβάστε επίσης

Προβιοτικά: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Crochet φούστα: Η απόλυτη φούστα του καλοκαιριού!


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα