Από την υγεία της καρδιάς μέχρι την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και από τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου μέχρι τη βελτίωση της διάθεσης, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα… καλύτερα λιπαρά της φύσης.
Διαβάστε επίσης: Τα αναλυτικά οφέλη των ω -3 λιπαρών στον οργανισμό μας
Η πλειοψηφία των Οργανισμών Υγείας, συνιστά να λαμβάνουμε το λιγότερο 250-500 mg ανά ημέρα, εφ’ όσον είμαστε υγιείς ενήλικες. Πού τα βρίσκουμε λοιπόν και σε τι ποσότητες;
Ακολουθεί η χρυσή… δεκάδα των πιο πλούσιων σε ωμέγα 3 λιπαρά τροφών.
Σκουμπρί: Περιέχει 4107mg ανά μερίδα, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β12 και σελήνιο.
Σολομός: Το σούπερ ψάρι περιέχει 4023mg ανά 100 γραμμάρια φιλέτου.
Ρέγγα: Ο πικάντικος μεζές μας δίνει περί τα 1729mg ανά 100 γραμμάρια, ενώ παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D, B12 και σελήνιου.
Στρείδια: Πέρα από μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου (περισσότερο από κάθε άλλη τροφή), έξι στρείδια μας δίνουν περίπου 560mg ωμέγα 3 λιπαρών.
Σαρδέλες: Μικρές στο μάτι, μεγάλες σε περιεκτικότητα «καλών» λιπαρών. Σε 100 γραμμάρια σαρδέλες, βρίσκουμε 1480 mg.
Αντζούγιες: Η θαλασσοκρατία συνεχίζεται με τις αντζούγιες, οι οποίες ακόμα και σε μικρή ποσότητα (μια μερίδα 50 γραμμαρίων) προσφέρουν περί τα 951 mg.
Χαβιάρι: Λογικά θα στεναχωρέσει την τσέπη σας, όμως οφείλουμε να το βάλουμε στη λίστα με τις πιο «πλούσιες» (κυριολεκτικά) τροφές. Σε ένα κουταλάκι της σούπας θα βρείτε 1086 mg.
Λιναρόσπορος: Αλλάζουμε… περιβάλλον και μεταφερόμαστε στους σπόρους του λιναριού, οι οποίοι μας δίνουν 2338 mg σε μια κουταλιά της σούπας. Είναι επίσης πλούσιοι σε ίνες, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο.
Σπόροι Chia: Δεύτεροι σπόροι της λίστας, οι σπόροι chia περιέχουν 4915 mg ωμέγα 3 ανά μερίδα 28 γραμμαρίων. Είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο και φώσφορο.
Καρύδια: Την ‘χρυσή’ δεκάδα των ωμέγα 3 κλείνουν τα καρύδια, επτά εκ των οποίων μας δίνουν 2542 mg.
Ν.Γ.