1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Υγιεινές προτάσεις για γεύμα στη δουλειά


Το γεύμα που θα πάρεις μαζί σου στη δουλειά, δεν μπορεί να είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που θα πάρεις σπίτι. Δεν μπορείς να πάρεις σκορδαλιά στη δουλειά, τι σου φταίνε οι συνάδελφοί σου; Σούπα επίσης δε σου προτείνουμε να πάρεις –είτε κυκλοφορείς με ΜΜΜ, είτε με αυτοκίνητο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η σούπα να καταλήξει οπουδήποτε αλλού εκτός της κοιλιάς σου. 

Καλό είναι να παίρνεις στεγνές τροφές μαζί σου. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα τρως κάθε μέρα μακαρόνια και ρύζι, άλλωστε ο απλός ο υδατάνθρακας θα σε κοιμίσει. Ούτε θέλεις να πάρεις μαζί σου κάτι με πολλά μπαχαρικά –το τελευταίο που θέλεις είναι δυσπεψία και καούρα στο γραφείο. Από το να σου λέμε όμως τι να μην πάρεις, καλύτερα να σου πούμε τι να πάρεις.

Προτίμησε ελαφριά μπιφτέκια με καστανό ρύζι

Η πρωτεΐνη από τα μπιφτέκια θα σε κρατήσει «ξύπνιο», ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες μεταβολίζονται με αργό ρυθμό και δεν αυξάνουν τόσο όσο οι λευκοί υδατάνθρακες το σάκχαρο στο αίμα –κάτι που σημαίνει ότι δε θα πέσει και απότομα άρα και δε θα σε πιάσει ξαφνική υπνηλία. 

Υλικά: 1 κιλό μοσχαρίσιος άπαχος κιμάς, 2 κ.σ βαλσαμικό ξίδι, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα τριμμένη, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή αποξηραμένη ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Ξεκινάμε ζυμώνοντας τον κιμά για τα μπιφτέκια χωρίς ψωμί, που είναι κατάλληλα για διατροφή. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα σκεπάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε στο ψυγείο για να ενωθούν καλά οι γεύσεις.

Πλάθουμε 6 μεγάλα μπιφτέκια. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε  ένα-ένα  σε σακούλες τροφίμων, καλά κλεισμένες, στην κατάψυξη.

Ψήνουμε σε σχάρα (κάρβουνα) για 5′-6′ από κάθε πλευρά ή τα ψήνουμε σε σχάρα μέσα σε ταψάκι στους 200 βαθμούς C για 15′. Ένας εύκολος τρόπος ψησίματος είναι σε αντικολλητικό τηγάνι 5′-6′, από κάθε πλευρά, χωρίς λιπαρή ουσία.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου

Και ψάρι μπορείς να πάρεις

Αντίστοιχα και η τσιπούρα αποτελεί μία βολική επιλογή που μπορείς να ετοιμάσεις από το βράδυ χωρίς κόπο. Πρωτεΐνη έχει, ωμέγα-3 έχει, από όλα έχει. Και δεν μυρίζουν τόσο ψαρίλα όσο η πέρκα ή ο σολομός. 

Υλικά: 2 ντομάτες, 2 μέτριες πατάτες, 1 κρεμμύδι, 1 φινόκιο, 2 λεμόνια, 3 καθαρισμένες τσιπούρες, αλάτι, πιπέρι, 7 κλ. θυμάρι, κομμένο, 170 γρ. ελαιόλαδο, 3 αστεροειδείς γλυκάνισους, 100 γρ. κρασί λευκό, 1 κ.σ. κρίταμο, για σερβίρισμα, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, για σερβίρισμα, 7 κλ. Δεντρολίβανο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Κόβουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και το φινόκιο σε ροδέλες. Κόβουμε και τα λεμόνια σε ροδέλες.

Βάζουμε σε ένα μπολ τις κομμένες πατάτες, το κρεμμύδι και το φινόκιο και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε.

Με όλο αυτό το μείγμα στρώνουμε τον πάτο ενός ταψιού 30×40 εκ. κι από πάνω βάζουμε 3 φέτες λεμόνι και 3 φέτες ντομάτας.

Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα ψάρια. Γεμίζουμε την κοιλιά τους με φέτες από λεμόνι και φρέσκο δενδρολίβανο κομμένο.

Πάνω από τη στρώση με τα λαχανικά βάζουμε τα ψάρια και από πάνω τους τοποθετούμε τις ντομάτες. Ρίχνουμε το κρασί, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.

Ψήνουμε στον φούρνο 180ο C για 50-60 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε αν θέλουμε τον κρίταμο και τον μαϊντανό.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Τις σαλάτες τις λατρεύουμε – και τον χειμώνα

Στο γραφείο θέλεις κάτι να σου κόψει την όρεξη, όχι απαραίτητα να σε χορτάσει μέχρι σκασμού. Το καλοκαίρι τίμησες τις σαλάτες, αλλά τον χειμώνα δεν σου βγαίνει; Εδώ έχουμε μια ωραιότατη συνταγή για ζεστή σαλάτα με ψητό κουνουπίδι.

Υλικά: 1 μέτριο κουνουπίδι, χυμό από 1 λεμόνι, ½ κ.σ. απαλή μουστάρδα, 1 κ.γ. ξερή ρίγανη, ½ κ.γ. ξερό θυμάρι, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για την πέστο ελιάς: 180 γρ. ελιές πράσινες γεμιστές με αμύγδαλο και πιπεριά, 1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα), 1 σκελίδα σκόρδο, 2 κ.σ. ταχίνι, χυμό από ½ λεμόνι, 80 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε το κουνουπίδι. Αφού το πλύνουμε προσεκτικά και το στεγνώσουμε, το κόβουμε σε χοντρές φέτες (ξεκινώντας από το κεφάλι με τις φλορέτες προς τα κάτω στον πυρήνα) με πάχος περίπου 3,5-4 εκ.

Ακουμπάμε τις φέτες κουνουπιδιού σε ταψί φούρνου. Σε μπολάκι χτυπάμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο, μαζί με τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, την ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε το κουνουπίδι με το μείγμα.

Ψήνουμε το κουνουπίδι σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στην ρύθμιση αέρα με γκριλ, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν (αλλά να “κρατάνε”) και να πάρουν χρώμα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την πέστο ελιάς. Στραγγίζουμε τις ελιές και τις βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι). Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο, το ταχίνι και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε την πολτοποίηση.

Σερβίρουμε τις φέτες κουνουπιδιού ζεστές, περιχύνοντάς τες με την σάλτσα πέστο.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger

Επειδή όμως το θέλεις και το ζυμαρικό σου, δεν μπορούμε παρά να προσθέσουμε μία μακαρονάδα σε αυτήν τη λίστα.

Υλικά: ½ πακέτο ζυμαρικά της επιλογής σας (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, ζέας ή σόγιας), 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 κ. σ. ελαιόλαδο, 250 γρ. φέτα τριμμένη, 2 κ. γ. ρίγανη, 6-7 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. ξερό δυόσμο, 1 ντομάτα σε κυβάκια για το σερβίρισμα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό αλλά δεν τα στραγγίζετε.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 1 λεπτό το σκόρδο. Δεν θέλετε να τηγανιστεί πολύ και να μαυρίσει, απλά να μαραθεί και να βγάλει τα αρώματά του.

Προσθέτετε στο τηγάνι τη φέτα και τα μυρωδικά και με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνετε και τα μακαρόνια με όσο νερό παίρνει η κουτάλα.

Ανακατεύετε καλά πάνω στη φωτιά μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά σας και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένη ντομάτα.

Η συνταγή είναι της Ελένης Ψυχούλη


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα