1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

3 πράγματα που αξίζει να προσέχουμε όταν διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες


Οι ετικέτες των τροφίμων που περιέχουν τα διατροφικά στοιχεία και συστατικά του προϊόντος δημιουργήθηκαν για να δώσουν σε εμάς, τον καταναλωτή, την πλήρη εικόνα του τι υπάρχει στο φαγητό μας, από το πόσο αλάτι και φυτικές ίνες περιέχει ένα κουτί δημητριακών μέχρι πόσες μερίδες βγαίνει η κάθε συσκευασία.

Γνωρίζοντας αυτές τις πληροφορίες, μπορούμε να εντοπίσουμε όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά, να βεβαιωθούμε ότι παίρνουμε αρκετές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από τη διατροφή μας και μπορεί ακόμα και να διαχειριστούμε συμπτώματα συγκεκριμένων χρόνιων παθήσεων.

Και αν και μπαίνουμε στη διαδικασία να κοιτάμε κάποιες φορές τις ετικέτες, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι χρειάζεται να προσέξουμε. Οπότε αν δεν είστε βέβαιοι πώς να διαβάσετε τις ετικέτες με διατροφικές πληροφορίες ή θέλετε να κατανοήσετε γιατί είναι χρήσιμο να τις διαβάζετε πριν επιλέξετε την αγορά σας, οι παρακάτω τρεις συμβουλές θα σας βοηθήσουν.

1. Πόσες μερίδες είναι;
Είναι εύκολο να μπερδευτείτε όσον αφορά στις μερίδες και στο περιεχόμενο του προϊόντος. Το μέγεθος ή η ποσότητα του προϊόντος ισούται με την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στη λίστα της ετικέτας. Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται στην ετικέτα βασίζονται στο μέγεθος της ποσότητας που περιέχεται.

Το μέγεθος όμως της κάθε μερίδας δεν βρίσκεται στην ετικέτα. Είναι διαφορετικό για τον καθένα ανάλογα με τους διαφορετικούς στόχους και τις ανάγκες του καθενός, ειδικά αν υπάρχει και κάποια ιατρική πάθηση. Επιπλέον, η συνιστώμενη ποσότητα της μερίδας για τον καθένα μπορεί να μην είναι το ίδιο όπως αναγράφεται στο πακέτο.

Αφού αναγνωρίσετε το μέγεθος της μερίδας, που βρίσκεται στην κορυφή της διατροφικής λίστας της ετικέτας, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τι σημαίνει τελικά. Ας χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα μία συσκευασία μακαρονιών. Αν η μερίδα λέει ότι είναι 1 φλιτζάνι, οι διατροφικές πληροφορίες από κάτω (λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, σάκχαρα, φυτικές ίνες) αντιστοιχούν μόνο σε εκείνο το 1 φλιτζάνι ζυμαρικά.

Ίσως λοιπόν αυτό το 1 φλιτζάνι ζυμαρικά να μην είναι αρκετό για εσάς ώστε να προσλάβετε το ποσοστό των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα. Έτσι, εσείς μπορεί να χρειάζεται να καταναλώσετε 2 φλιτζάνια ζυμαρικά, ώστε να διπλασιαστούν τα γραμμάρια και τα milligram των θρεπτικών στοιχείων.

2. Αναζητήστε τις φυτικές ίνες
Οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε ότι οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας. Αλλά πόσες φυτικές ίνες χρειάζεται να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση; Όπως φαίνεται δεν είναι αρκετές. Εδώ μπορεί να μας βοηθήσει η ετικέτα ενός προϊόντος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και την πρόσληψη των θερμίδων. Οι γενικές οδηγίες συνιστούν τις ακόλουθες ποσότητες:

– Αν είστε κάτω από 50 χρονών
άνδρες: 38 γρ.

γυναίκες: 25 γρ.

– Αν είστε πάνω από 50:
γυναίκες: 21 γρ.
άνδρες: 30 γρ.

Οι ετικέτες των τροφίμων είναι σχεδιασμένες να υπολογίζουν το ποσοστό όλων των θρεπτικών στοιχείων στο προϊόν, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών φυτικών ινών. Αυτά τα ποσοστά υπολογίζονται με βάση τις 2.000 θερμίδες ημερησίως που κατά μέσο όρο χρειάζεται να καταναλώνει ένα άτομο.

Κοιτώντας τα ποσοστά κάθε θρεπτικού στοιχείου σε μια ετικέτα, οτιδήποτε είναι 5% ή λιγότερο θεωρείται χαμηλό. Οτιδήποτε είναι 20% ή περισσότερο θεωρείται υψηλό. Οι φυτικές ίνες ένα από εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που ιδανικά πρέπει να είναι σε μεγάλο ποσοστό.

3. Ελέγξτε τα σάκχαρα
Γίνονται πολλές συζητήσει γύρω από το ζήτημα των πρόσθετων σακχάρων όσον αφορά στην υγεία μας. Εντούτοις, μπορούμε να συμφωνήσουμε γενικά ότι η πρόσληψή τους χρειάζεται να είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Πριν αποφασίσετε ποια είναι η ιδανική ποσότητα σακχάρων την ημέρα, ας ρίξουμε μια ματιά πρώτα στη διαφορά ανάμεσα στα συνολικά σάκχαρα και στα πρόσθετα: Συνολικά είναι εκείνα που βρίσκονται μέσα στο προϊόν, τόσο φυσικά (όπως στα φρούτα και στο γάλα), όσο και πρόσθετα.

Τα πρόσθετα αναφέρονται απλά στην ποσότητα σακχάρων που έχει προστεθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν φρουκτόζη, κανονική κρυσταλλική ζάχαρη, μέλι, σιρόπι, φυτικά σάκχαρα.

Τώρα σε γενικά πλαίσια οι γυναίκες χρειάζεται την ημέρα να μην καταναλώνουν πάνω από 6 κουταλάκια τους γλυκού σάκχαρα ή αλλιώς 100 θερμίδες. Οι άνδρες χρειάζεται να καταναλώνουν μέχρι 9 κουταλάκια του γλυκού σάκχαρα, ή αλλιώς 150 θερμίδες. Φυσικά, αν υπάρχουν χρόνιες παθήσεις ή ιατρικά προβλήματα, η πρόσληψη είναι τελείως διαφορετική και πρέπει να οριστεί από ειδικό.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα