1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Όχι, το κόκκινο κρασί δεν κάνει καλό στην υγεία


Μετά από δεκαετίες μπερδεμένης και μερικές φορές αντιφατικής έρευνας – το πολύ αλκοόλ είναι κακό, αλλά το λίγο κάνει καλό. Ορισμένα είδη αλκοόλ είναι καλύτερα από άλλα κτλ. – η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη: ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο αποκάλυψε ότι μεταξύ 2015 και 2019, η υπερβολική χρήση αλκοόλ είχε ως αποτέλεσμα περίπου 140.000 θανάτους ετησίως. Περίπου το 40 τοις εκατό αυτών των θανάτων είχαν οξείες αιτίες, όπως τροχαία ατυχήματα, δηλητηριάσεις και ανθρωποκτονίες. Αλλά τα περισσότερα προκλήθηκαν από χρόνιες παθήσεις που αποδίδονται στο αλκοόλ, όπως ηπατικής νόσος, καρκίνος και καρδιακές παθήσεις.

Όταν οι ειδικοί αναφέρονται για τις τρομερές συνέπειες για την υγεία που συνδέονται με την υπερβολική χρήση αλκοόλ, οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι απευθύνεται σε άτομα που έχουν προβλήματα αλκοολισμού. Αλλά οι κίνδυνοι για την υγεία από το ποτό μπορεί να προέρχονται και από τη μέτρια κατανάλωση.

Η επίδραση του αλκοόλ στην καρδιά συγκεκριμένα, προκαλεί σύγχυση, επειδή ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, μπορεί να είναι ευεργετικές. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το αλκοόλ αυξάνει την HDL, την «καλή» χοληστερόλη και ότι η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα σταφύλια (και στο κόκκινο κρασί), προστατεύει την καρδιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Mariann Piano, καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, «Υπάρχουν πολλά πρόσφατα στοιχεία που αμφισβητούν την οποιαδήποτε καρδιοπροστατευτική ή υγιεινή επίδραση του αλκοόλ στο σώμα».

Η ιδέα ότι λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά πιθανότατα προέκυψε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πίνουν μικρές ποσότητες τείνουν να έχουν άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως η άσκηση, η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και η απουσία καπνίσματος. Σε μελέτες παρατήρησης, τα οφέλη για την καρδιά από αυτές τις συμπεριφορές μπορεί να είχαν αποδοθεί λανθασμένα στο αλκοόλ, λέει η Piano.

Πιο πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων και ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά για τα άτομα που πίνουν υπερβολικά. Τα καλά νέα είναι ότι όταν οι άνθρωποι σταματούν να πίνουν ή απλώς μειώνουν, η αρτηριακή τους πίεση μειώνεται. Το αλκοόλ συνδέεται επίσης με έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, γνωστό ως κολπική μαρμαρυγή, που αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και εγκεφαλικού.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ανάγκη να πάρεις δραστικά μέτρα για να βοηθήσεις την υγεία σου. Ακόμη και να μειώσεις λίγο το αλκοόλ μπορεί να είναι ευεργετικό, ειδικά αν πίνεις πάνω από τα συνιστώμενα όρια. «Οι άνθρωποι που πίνουν πέντε ή έξι ποτά την ημέρα, αν μπορούν να μειώσουν σε τρία ή τέσσερα, θα κάνουν πολύ καλό στον εαυτό τους», αναφέρει σχετικά  o Δρ. Tim Naimi, διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου Έρευνας Χρήσης Ουσιών του Πανεπιστημίου της Βικτώριας.

Με πληροφορίες από The New York Times


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα