1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυτοβελτιωση

Όλα όσα χρειάζεσαι βρίσκονται ήδη μέσα σου και περιμένουν να τα ξεκλειδώσεις


Aκούγεται ίσως ως ένα κοινότυπο εμψυχωτικό μήνυμα, έτσι δεν είναι; Μια ακόμα αμπελοφιλοσοφία. Τι μπορεί να σημαίνει πως όλα όσα χρειαζόμαστε βρίσκονται ήδη μέσα μας; Γιατί δεν το έχουμε καταλάβει και γιατί δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κάτι που λείπει σ’ αυτήν την πρόταση για να είναι ολοκληρωμένη:

Advertisment

Και φυσικά εδώ έρχεται η επόμενη ερώτηση: «Πώς θα τα ξεκλειδώσουμε; Και ποιος κρατάει το κλειδί;»

Από το μηδέν φτάσε όπου δεν μπορείς

Όταν εκείνο το βράδυ πήρα αυτές τις μεγάλες αποφάσεις και άρχισα να τις εφαρμόζω από την επόμενη ημέρα, ξαφνικά βρέθηκα χωρίς σχέση, χωρίς δουλειά και χωρίς να έχω ένα ξεκάθαρο πλάνο για το μέλλον. Το μόνο που είχε γίνει ξεκάθαρο μέσα μου ήταν πως δεν ήθελα πλέον εκείνη τη ζωή. Ήθελα κάτι καλύτερο.

Το πρόβλημά μου ήταν ότι αφενός δεν ήξερα τι ακριβώς ήθελα, αφετέρου ήξερα ότι δεν είχα τις ικανότητες και τις δεξιότητες που χρειαζόμουν για να βελτιώσω τη ζωή μου. Ξεκινούσα κυριολεκτικά από το μηδέν και ένιωθα από τη μια ενθουσιασμένος, από την άλλη τρομοκρατημένος και ταυτόχρονα κολλημένος. Ενθουσιασμένος για τη νέα αρχή που επρόκειτο να κάνω, τρομοκρατημένος για τον ίδιο λόγο και κολλημένος γιατί δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω.

Advertisment

Είχα όμως μια πολύ καλή συνήθεια: Να ρωτάω.

Έκανα λοιπόν την ερώτησή μου στο Google. Έγραψα στη μηχανή αναζήτησης: «Τι μπορώ να κάνω, όταν δεν ξέρω τι να κάνω;» και στην οθόνη μου εμφανίστηκαν χιλιάδες ιδέες, άρθρα και βίντεο. Άρχισα να διαβάζω. Εκείνο που σημείωσα ήταν αυτό που πρότειναν κάποιοι ειδικοί, δηλαδή να επικεντρωθούμε στην προσωπική μας εξέλιξη, ως έναν τρόπο για να κάνουμε μια νέα αρχή. Αυτός ο όρος μέχρι τότε ήταν άγνωστος για μένα.

Δεν ήξερα τι σημαίνει προσωπική εξέλιξη. Σκέφτηκα όμως πως, αφού το προτείνουν οι ειδικοί, μάλλον θα έχουν δίκιο. Ξεκίνησα λοιπόν να διαβάζω για την προσωπική εξέλιξη. Ήθελα να μάθω τι ήταν και πώς μπορούσα κι εγώ να την πετύχω.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου διάβασα μια ρήση του Jim Rohn η οποία μου φάνηκε πολύ λογική εκείνη τη στιγμή και επίσης με γέμισε με δύναμη:

«Αν θέλεις περισσότερα από τη ζωή, πρέπει να γίνεις περισσότερα»

Αυτή η ιδέα με ενθουσίασε, γιατί αυτό σήμαινε πως μπορούσα να κάνω τη ζωή μου καλύτερη, αν γινόμουν εγώ ο ίδιος καλύτερος.

Έτσι ξεκίνησα το ταξίδι της προσωπικής μου εξέλιξης, το οποίο τώρα καταλαβαίνω πως είναι ένα ταξίδι που δεν έχει τέλος. Άρχισα να διαβάζω βιβλία, να βλέπω εκπαιδευτικά βίντεο στο YouTube, να ακούω επιμορφωτικά podcast και να γεμίζω το μυαλό μου με νέες, υπέροχες ιδέες και γνώσεις.

Με την πάροδο του χρόνου παρατήρησα πως κάποιες δεξιότητές μου είχαν αρχίσει να βελτιώνονται σημαντικά. Είχα αποκτήσει καλύτερη άρθρωση και επικοινωνούσα πιο αποτελεσματικά όσα ήθελα να πω. Είχα βελτιωθεί στο να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου. Το λεξιλόγιό μου είχε εμπλουτιστεί, η αυτοπεποίθησή μου είχε αυξηθεί, είχε αλλάξει κατά πολύ ο τρόπος που έβλεπα τα πράγματα και τις καταστάσεις, και είχα αρχίσει να αισιοδοξώ για το μέλλον.

Και ακόμα κάτι πολύ σημαντικό: Είχα αρχίσει να βάζω στόχους, που όπως θα δούμε παρακάτω, είναι το βασικό συστατικό για μία καλύτερη ζωή. Παρατήρησα δε ότι όσο βελτιωνόμουν εγώ, τόσο βελτιωνόταν και η ζωή μου.

Το μόνο που δεν φανταζόμουν τότε ήταν ότι θα έφτανα στο σημείο να κάνω το επάγγελμα που κάνω τώρα. Δεν περίμενα ποτέ πως θα έφτανα να κάνω μια δουλειά που θα βοηθάει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους και να ανακαλύψουν το μέγιστο δυναμικό τους, ενώ εγώ ο ίδιος, σε εκείνη τη φάση, δεν ήξερα τι να κάνω για να βελτιώσω τη δική μου ζωή.

Όταν ξεκίνησα αυτό το υπέροχο ταξίδι, δεν είχα κανένα εφόδιο.

• Δεν είχα τις γνώσεις.

• Φοβόμουν να μιλήσω μπροστά σε κόσμο.

• Φοβόμουν όσο τίποτα στον κόσμο να μιλήσω μπροστά σε κάμερα.

• Οι επικοινωνιακές μου δεξιότητες ήταν πολύ περιορισμένες.

• Η αυτοπεποίθησή μου ήταν πολύ χαμηλή.

• Δεν μπορούσα να διαχειριστώ το άγχος και την πίεση.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πώς ένιωσα όταν έκανα τις πρώτες μου προσπάθειες να βγάλω ένα βίντεο και να το δημοσιεύσω στο instagram. Κάθε φορά που σήκωνα το κινητό μου και έβλεπα το πρόσωπό μου στην οθόνη το κατέβαζα αμέσως. Ήμουν τρομοκρατημένος, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό.

Ώσπου μια μέρα πήρα την απόφαση. Ό,τι και να γινόταν θα έβγαζα ένα βίντεο και θα το ανέβαζα στο instagram. Ήταν επιτακτική ανάγκη να κάνω την αρχή. Σήκωσα το κινητό μου, τράβηξα ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων και το ανέβασα αμέσως, χωρίς να το κοιτάξω. Η ταραχή μου ήταν τόσο μεγάλη που έτρεμα για ώρα. Ωστόσο την επόμενη ημέρα έβγαλα ένα δεύτερο βίντεο, στο οποίο διηγήθηκα την εμπειρία μου από το πρώτο και τα συναισθήματα που είχα βιώσει.

Από τότε μέχρι τώρα που γράφω το βιβλίο, έχω δημοσιεύσει πάνω από 500 βίντεο στο Instagram, στο YouTube και στις υπόλοιπες πλατφόρμες και έχω κάνει παραπάνω από 300 σεμινάρια και ομιλίες αυτοβελτίωσης σε ιδιώτες, μεγάλες εταιρείες και σχολεία. Πλέον, κάθε φορά που βρίσκομαι μπροστά στην κάμερα ή μπροστά σε κόσμο, νιώθω υπέροχα και ανυπομονώ να μιλήσω.

«Το ταξίδι των χιλίων μιλίων ξεκινάει με το πρώτο βήμα» | Lao Tzu

Δεν υπάρχει όριο στις δυνατότητές μας και στο τι μπορούμε να επιτύχουμε, αν προσπαθήσουμε αρκετά. Κάτι το οποίο φαντάζει απίθανο ή εξαιρετικά δύσκολο τώρα, μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινή προσπάθεια και συνέπεια. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις γνώσεις και τις ικανότητές μας, τη συμπεριφορά μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Χρειάζεται όμως υπομονή και επιμονή, γιατί στην αρχή θα δυσκολευτούμε.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Σταδιακά βελτιωνόμαστε μέσα από τα λάθη μας, από τις αποτυχημένες προσπάθειες και με την εξάσκηση. Το μυστικό είναι να ξεκινήσουμε.

Θυμήσου κάτι το οποίο ξεκίνησες να μάθεις και δυσκολευόσουν πολύ στην αρχή, αλλά με την εξάσκηση και τη συνεχή προσπάθεια κατάφερες να το μάθεις και να γίνεις πολύ καλός/ή σε αυτό. Για παράδειγμα όταν ξεκίνησες να μαθαίνεις να οδηγείς αυτοκίνητο ή μια ξένη γλώσσα ή μια νέα δεξιότητα στην εργασία σου. Τα κατάφερες αμέσως; Πόσες προσπάθειες χρειάστηκαν;

Κάθε τι καινούργιο που θέλουμε να μάθουμε απαιτεί χρόνο και προσπάθεια στην αρχή, ενώ στη συνέχεια γίνεται εύκολα και αβίαστα, πολλές φορές ακόμα και αυτόματα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγιώτη Φάσσα “Από το Μηδέν Φτάσε Όπου δεν Μπορείς” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα