1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Φανουρόπιτα (Video) | Συνταγές – Sintayes.gr


[*][**][*]

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα τη παραδοσιακή πίτα με 9 υλικά για τη γιορτή του Αγ. Φανουρίου που γιορτάζει στις 27 Αυγούστου, αλλά μπορείτε να την απολαύσετε και όλο το χρόνο σαν ένα νηστίσιμο, πεντανόστιμο κέικ. Εδώ σας δίνουμε μια απλή εύκολη και γρήγορη συνταγή, (προσαρμοσμένη από εδώ) με το αντίστοιχο βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής, καθώς επίσης και με την ευχή που διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνετε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου. Δοκιμάστε τη!!!

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής

  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 100 ml ελαιόλαδο + 50 ml νερό
  • 125 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 πορτοκαλιών το ξύσμα και το χυμό
  • 3/4 κ.γ. σκόνη σόδα μαγειρική, διαλυμένη σε λίγο από το χυμό πορτοκαλιού
  • 100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδες [*]
  • 1 κοφτό κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ετοιμάζετε όλα τα υλικά και τα τοποθετείτε στο πάγκο εργασίας σας. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη καστανή ζάχαρη και το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ να ενσωματωθούν πλήρως Σε άλλο μπολ αναμιγνύετε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα, το ρίχνετε στο μείγμα μαζί με το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα για 1/2 λ. 
  2. Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι σε 2-3 δόσεις και χτυπάτε με το μίξερ, φροντίζοντας να ενσωματώνεται πλήρως μετά από κάθε προσθήκη. Αφήνετε το μίξερ προσθέτετε στο μείγμα το ξύσμα πορτοκαλιού, τη κανέλα και το γαρίφαλο, τα ψιλοκομμένα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. [**]
  3. Αδειάζετε το μείγμα σε μια φόρμα 26 εκ. στρωμένη με χαρτί ψησίματος, ισιώνετε την επιφάνειά σας και ψήνετε τη πίτα σας σε καλά προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να ροδίσει και ένα ξύλινο καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό.
  4. Τη σερβίρετε πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και τη διακοσμείτε, προαιρετικά, σχηματίζοντας ένα σταυρό με στικ κανέλας.

[*] Για να μη πάνε- λόγω βάρους – οι σταφίδες στο “στη βάση” του ταψιού, βρέξτε τα χέρια σας και νοτίστε ελαφρά τις σταφίδες. Μετά αλευρώστε τες βάζοντάς τες σε αλεύρι μέσα σε μπολ και με τη βοήθεια ενός κόσκινου αφαιρείτε το πλεονάζον αλεύρι.

[**] Αν μείγμα είναι πηχτό προσθέστε λίγο νερό να είναι σχετικά υδαρές και όχι σφιχτό.

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Η Ευχή της Φανουρόπιτας
Η Ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δε Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απελπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δε, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα των καρδιών αυτών και πάσαν την βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν των εντολών σου, ίνα δια παντός εν ευφροσύνη και αγαλλιάσει υμνώσι και δοξάζωσι το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του Αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, και πάντων σου των Αγίων. Αμήν.

Sintayes.gr,

Συνταγή: Φανουρόπιτα (Video)

 


[*]Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα