1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Φανουρόπιτα εύκολη και αφράτη | Συνταγές


[*][**][*]

Μια συνταγή για μια αφράτη και πολύ εύκολη Φανουρόπιτα.

27 Αυγούστου εορτή του Αγίου Φανουρίου. Εθιμοτυπικά φτιάχνουμε φανουρόπιτα την πηγαίνουμε να “διαβαστεί” στην εκκλησία και μετά τη μοιράζουμε στο κόσμο.Είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του Αγίου, η οποία ήταν μια σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ” τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ” την».

Υλικά συνταγής

  • 1 ποτήρι λάδι (½ ελαιόλαδο+½ ηλιέλαιο ή περισσότερο ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση)
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού + ½ πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο
  • 1 συσκευασία (½ κιλού) κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του  (όσο πάρει- περίπου 2 ¼-2 ½ ποτήρια/ προσοχή: να μην είναι σφιχτή η ζύμη)
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ + 1 κοφτή κ.γ. σόδα διαλυμένη μέσα σε λίγο από το χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες
  • 1/2 φλ. τσαγιού καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια

Εκτέλεση συνταγής

  1. Με έναν αυγοδάρτη ή το μίξερ χειρός κτυπάμε καλά το λάδι, την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού (κρατάμε λίγο χυμό για να διαλύσουμε τη σόδα) μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και γίνει ένα σχετικά κρεμώδες μείγμα.

  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν κοσκινισμένα, (περίπου 2¼-2½ ποτήρια, όσο πάρει, προκειμένου να έχετε μια αφράτη, σχετικά υδαρή ζύμη) [*] και όλα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας για το τέλος τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.

  3. Βάζουμε και τις σταφίδες αλευρωμένες [**] και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν.

  4. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο πυρέξ 20×30 εκ. (ή αντίστοιχο στρογγυλό) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40-45 λ (βυθίζουμε μια  οδοντογλυφίδα ή ένα ξυλάκι από σουβλάκι στο κέντρο του γλυκού και αν βγει στεγνό είναι έτοιμο).

  5. Βγάζουμε τη φανουρόπιτά μας από το φούρνο και μόλις κρυώσει τη πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με ζάχαρη άχνη.

[*] Αν ο χυλός γίνει πολύ πηχτός προσθέστε λίγο νερό να είναι σχετικά υδαρής και όχι πολύ σφιχτή.

[**] Για να μη πάνε- λόγω βάρους – οι σταφίδες στο “πάτο” του ταψιού, βρέξτε τα χέρια σας και νοτίστε ελαφρά τις σταφίδες. Μετά αλευρώστε τες βάζοντάς τες σε αλεύρι μέσα σε μπολ και με τη βοήθεια ενός κόσκινου αφαιρείτε το πλεονάζον αλεύρι.

Η Ευχή της Φανουρόπιτας
Η Ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά Σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου Σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών Σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά Σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του Αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Sintayes.gr,

Συνταγή: Φανουρόπιτα εύκολη και αφράτη

 


[*]Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα