1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Τόσο ο ανεπαρκής όσο και ο υπερβολικός ύπνος μας κάνουν ευάλωτους σε λοιμώξεις


Το πόσο ευάλωτοι είμαστε σε λοιμώξεις εξαρτάται μεταξύ άλλων και από το πόσες ώρες κοιμόμαστε σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία διαπίστωσε κάτι που θα σε εκπλήξει: Τόσο ο ελάχιστος, όσο και ο πολύς ύπνος αυξάνουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία, με επικεφαλής τη δρα Φόρτχαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Frontiers in Psychiatry», μελέτησαν 1.848 άτομα και βρήκαν ότι όσοι κοιμούνται συνήθως λιγότερες από έξι ώρες τα βράδια, έχουν κατά μέσο όρο 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια λοίμωξη. Η μεγαλύτερη έκπληξη ωστόσο ήταν πως όσοι κοιμούνταν πάνω από εννέα ώρες, αντιμετωπίζουν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης.

Στα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται επίσης το ότι όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα ύπνου, είναι πιθανότερο να κάνουν συχνότερη χρήση αντιβιοτικών.

«Τα ευρήματα αποτελούν μια πρόσθετη απόδειξη του γιατί όλοι πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο», δήλωσε η δρα Ίνγκεμποργκ Φόρτχαν, ερευνήτρια στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής της μελέτης, που έρχεται να επαληθεύσει τα ευρήματα παλαιότερης με το ίδιο αντικείμενο.

«Η συνειδητοποίηση της σημασίας του ύπνου όχι μόνο για τη γενική ευεξία, αλλά και για την υγεία των ασθενών, είναι αναγκαία τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς», πρόσθεσε η δρ Φόρτχαν.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα