1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του


Το πανέμορφο τετραώροφο κτίριο επί της οδού Πατησίων, όπου έζησε η Μαρία Κάλλας, διατηρητέο αλλά εγκαταλελειμμένο για χρόνια, θα «ζωντανέψει» και πάλι και μάλιστα θα στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Maria Callas». Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας», έχει προχωρήσει σε προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την αποκατάσταση και ανακατασκευή του, ώστε να αναδειχθεί και να πάρει ως ζωντανό κύτταρο τη θέση που του αξίζει μέσα στην πόλη (η δυνατότητα κατάθεσης των προσφορών έχει οριστεί έως την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου).

Το διατηρητέο κτίριο της οδού Πατησίων

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι διατηρητέο 1.442 τ.μ., εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αισθητικής, επιρροής Jugendstil και βρίσκεται στην «καρδιά» της Αθήνας. Είναι καταγεγραμμένο στη συλλογική μνήμη ως «το σπίτι της Κάλλας», καθώς η κορυφαία υψίφωνος έζησε σε αυτό τα παιδικά της χρόνια, όταν το 1937 επέστρεψε από την Αμερική με την οικογένειά της έως το 1945.

Με την επιτάχυνση των διαδικασιών από τον Δήμο Αθηναίων για την αποκατάστασή του, επιτυγχάνεται ένας διπλός σκοπός. Να αναβιώσει το ιστορικό σπίτι στο οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας, αλλά και να λειτουργήσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για τη Λυρική Τέχνη. Για να μπορέσει να λειτουργήσει το επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο κτίριο και να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, θα προηγηθούν εργασίες που αφορούν στην αποκατάσταση των προσόψεων και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του.

Επίσης, όπου απαιτείται, θα ενισχυθεί η ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, που έχει υποστεί βλάβες από τον σεισμό και από παλαιότερη πυρκαγιά στους πρώτους ορόφους. Το κτίριο που θα δημιουργηθεί, θα πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση, ενώ έχει προβλεφθεί η χρήση του από άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες.

Μετά την αποκατάστασή του το κτίριο θα παραδοθεί στην ΑΜΚΕ «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas», ώστε να στεγάσει την ομώνυμη Ακαδημία, που θα παρέχει ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη Λυρική Τέχνη. Η Ακαδημία θα διδάσκει μεθοδικά και με συγκεντρωμένες όλες τις δεξιότητες που αφορούν στη Λυρική Τέχνη, κάτι που λείπει όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από πολλές ακαδημίες του εξωτερικού.

Το σπουδαίο στοιχείο της σύνδεσης του κτιρίου με την περίοδο των μουσικών σπουδών και την πρώιμης καριέρας της Ελληνίδας υψιφώνου, θα συμβάλει στην προβολή των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Maria Callas», η οποία θα παρέχει σπουδές αναγνωρισμένες και ισάξιες αυτών των μουσικών Ακαδημιών και Σχολών της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η Ακαδημία αναμένεται να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού brand για την πόλη της Αθήνας, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου Μουσείου «Maria Callas» και του ομώνυμου Μουσικού Δημοτικού Θεάτρου από τον Δήμο Αθηναίων.

Το έργο για την αποκατάσταση του κτιρίου, έχει προϋπολογισμό ύψους 6.869.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με ποσοστό δημόσιας δαπάνης 100%.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα