1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Τα μανιτάρια πλευρώτους δεν είναι πια χορτοφαγική επιλογή: Σκοτώνουν και τρώνε σκουλήκια


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους vegan κύκλους η πρόσφατη ανακάλυψη πως τα μανιτάρια πλευρώτους σκοτώνουν σκουλήκια για να τραφούν, ξανανοίγοντας την συζήτηση για το αν τα μανιτάρια είναι όντως vegan ή όχι.

Ο τρόπος με τον οποίο τα συγκεκριμένα μανιτάρια σκοτώνουν την τροφή τους είναι μάλιστα σοκαριστικός, όπως ανακάλυψαν η Yen-Ping Hsueh και οι συνάδελφοί της στο ερευνητικό ινστιτούτο Academia Sinica στην Ταϊβάν: Τα πλευρώτους φέρουν μικροσκοπικές δομές σε σχήμα γλειφιτζούρι που ανοίγουν όταν τα νηματώδη σκουλήκια πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους. Μετά τη ρήξη, αυτές οι δομές απελευθερώνουν ένα αέριο που είναι εξαιρετικά τοξικό για το νευρικό σύστημα των σκουληκιών, τα οποία πρώτα παραλύουν και ύστερα πεθαίνουν, επιτρέποντας στα πλευρώτους να τα καταναλώσουν ρουφώντας το εσωτερικό τους.

Οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν την ακριβή διαδικασία προκαλώντας πρώτα χιλιάδες τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις στον μύκητα, μετά από τις οποίες παρατήρησαν ότι τα μεταλλάγματα που δεν είχαν αυτές τις δομές-γλειφιτζούρια δεν ήταν πλέον τοξικά για τα νηματώδη σκουλήκια Caenorhabditis elegans.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν το περιεχόμενο των δομών «γλειφιτζουριού» σε μη μεταλλαγμένους μύκητες και διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτοι με μια πτητική χημική ουσία που ονομάζεται 3-οκτανόνη. Όταν εξέθεσαν τέσσερα διαφορετικά είδη νηματωδών σκουληκιών σε αυτή τη χημική ουσία, αυτή τους προκάλεσε μια μαζική εισροή ιόντων ασβεστίου στα νευρικά και μυϊκά κύτταρα σε όλο το σώμα τους, οδηγώντας σε ταχεία παράλυση και θάνατο.

Αφού ο μύκητας σκοτώσει τη λεία του, οι υφές του αναπτύσσονται στο σώμα των νηματωδών για να απορροφήσουν το περιεχόμενό τους. Μπορεί να το κάνει αυτό για να απορροφήσει άζωτο, καθώς αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι ανεπαρκές στο σάπιο ξύλο στο οποίο αναπτύσσεται κυρίως ο μύκητας, λέει η Hsueh.

Τα νηματώδη σκουλήκια είναι τα ζώα που απαντώνται σε μεγαλύτερη αφθονία στο έδαφος, γεγονός που τα καθιστά φυσική επιλογή τροφής για μύκητες. Άλλα μανιτάρια χρησιμοποιούν διαφορετικές τακτικές για να πιάσουν θήραμα σκουλήκια, συμπεριλαμβανομένων κολλωδών παγίδων και θηλιών που σφίγγουν γύρω από το λαιμό τους.

Πηγή: New Scientist 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα