1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Συνταγές για το γεύμα των Χριστουγέννων


Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να βρεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα και συγγενείς που όλο τον χρόνο λόγω υποχρεώσεων δεν έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε τόσο συχνά. Ωστόσο, οι φετινές γιορτές είναι διαφορετικές, καθώς δεν μπορούμε να γιορτάσουμε όπως θα θέλαμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα γιορτάσουμε σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, με ακόμη μία οικογένεια και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα αποτελείται από 9 άτομα το πολύ.

Δεν πρέπει όλη αυτή η κατάσταση να μας «πάρει» κάτω ψυχολογικά. Μπείτε στην κουζίνα και με οδηγό τη φαντασία σας, φτιάξτε ευφάνταστες δημιουργίες για τις ξεχωριστές ημέρες.

Εμείς σας προτείνουμε ιδέες για το φετινό χριστουγεννιάτικο μενού, από το ορεκτικό μέχρι το επιδόρπιο που θα κλείσει ευχάριστα το εορταστικό τραπέζι σας!

Χριστουγεννιάτικες μπάλες με τυρί

%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%8d%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd0

Υλικά:

250 γρ. τυρί κρέμα

2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

άνηθο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

1 φλ. σπόρους από δύο ρόδια

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το τυρί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το γιαούρτι και αλατοπίπερο. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για λίγο ώστε να σφίξει. Πλάθουμε μια μπάλα και την ρολάρουμε πάνω στο ρόδι.

Σαλάτα με σπανάκι και αχλάδια

%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%8d%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd2

Υλικά:

500 γρ. σπανάκι

3 μέτρια αχλάδια

Σπόρους από δύο ρόδια

2 κ.σ. κουκουνάρια (καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι)

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)

1 κ.γ. μουστάρδα

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

80 ml ελαιόλαδο

αλάτι

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Κόβουμε τα αχλάδια σε φέτες και τις βάζουμε να μαριναριστούν για περίπου 10 λεπτά στο λαδολέμονο που φτιάξαμε. Καθαρίζουμε το σπανάκι κρατώντας μόνο τα τρυφερά φύλλα και τα πλένουμε σε μια λεκάνη με νερό και ξίδι, το οποίο αλλάζουμε 2-3 φορές μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα χώματα.

Βγάζουμε τα αχλάδια από τη λεκάνη με μια κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στη λεκάνη το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρουμε με τα αχλάδια, τα κουκουνάρια και τους σπόρους ροδιού. Τρίβουμε από πάνω κατσικίσιο τυρί ή φέτα.

Γαλοπούλα γεμιστή

%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%8d%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd4

Υλικά:

1 γαλοπούλα μέτρια (2 κιλά περίπου)

1 κρεμμύδι ξερό (χοντροκομμένο)

1 πράσο (χοντροκομμένο)

1 καρότο (χοντροκομμένο)

2 ματσάκια σέλινο (χοντροκομμένα)

1 ξυλάκι κανέλα

2 φύλλα δάφνης

5 κόκκους γαρίφαλα

Φλούδες από 1 πορτοκάλι

αλάτι-πιπέρι

Για τη γέμιση:

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

300 γρ. βούτυρο

100 γρ. κουκουνάρια

χυμός 1 πορτοκαλιού

1 ποτήρι κονιάκ

2 ποτήρια μαυροδάφνη

50 γρ. μαύρες σταφίδες

6 δαμάσκηνα κομμένα σε κυβάκια

1 κ.γ. πολτό ντομάτας

200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο

1 κιλό κάστανα καθαρισμένα

Εκτέλεση:

Βγάζουμε τα συκωτάκια της γαλοπούλας, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κυβάκια. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τη γαλοπούλα. Εάν έχει πούπουλα, την καψαλίζουμε πρώτα και στη συνέχεια την πλένουμε καλά. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, το σέλινο, δάφνη, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τη φλούδα του πορτοκαλιού, λίγο αλάτι και βράζουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε στην κατσαρόλα τη γαλοπούλα και τη βράζουμε για μία ώρα.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση, σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε κατσαρόλα με το μισό βούτυρο μαζί με τα κουκουνάρια. Ρίχνουμε τα συκωτάκια, τον κιμά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, το ρύζι και σβήνουμε με το κονιάκ και ένα ποτήρι μαυροδάφνη. Ρίχνουμε ένα ποτήρι ζωμό από τη γαλοπούλα που βράσαμε και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλατοπίπερο, λίγη κανέλα, γαρίφαλο, τις σταφίδες, τα κομμένα δαμάσκηνα και τα κομμένα κάστανα. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με όση γέμιση χωράει στην κοιλιά της, τη ράβουμε και την τοποθετούμε σε ανάλογο σκεύος. Στην υπόλοιπη γέμιση προσθέτουμε ζωμό και τα ολόκληρα κάστανα, ανακατεύουμε και την ψήνουμε σκεπασμένη στο φούρνο.

Αλείφουμε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 2½ ώρες περίπου. Όταν αρχίσει να ροδίζει, τη σβήνουμε με το υπόλοιπο κονιάκ, τη μαυροδάφνη και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε ζωμό από τη γαλοπούλα που βράσαμε, τη σκεπάζουμε και ανά διαστήματα την περιβρέχουμε με τον ζωμό που έχει στο ταψί. Όταν είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το ταψί και περνάμε από σουρωτήρι τη σάλτσα της. Αφαιρούμε το λίπος και την κρατάμε ζέστη. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με την υπόλοιπη γέμιση σε πιατέλα.

Κορμός σοκολάτας με κάστανο

%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%8d%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd6

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι γάλα

1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

5-6 κάστανα γλασέ ή γλυκό του κουταλιού κάστανο

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

1/2 κιλό κουβερτούρα

1 κιλό κάστανα

3/4 του φλιτζανιού βούτυρο φρέσκο λιωμένο

Εκτέλεση:

Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική σκληρή φλούδα. Τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 25 λεπτά. Τα στραγγίζετε, τα καθαρίζετε, τα πολτοποιείτε και τα αφήνετε σε ένα μπολ. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε. Προσθέτετε στο μπολ με τα κάστανα τη μισή ποσότητα κουβερτούρας, το γάλα, τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά.

Στρώνετε μια λαδόκολλα σε μια μακρόστενη φόρμα και ρίχνετε μέσα το μείγμα. Το απλώνετε καλά και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Το ξεφορμάρετε και το βάζετε σε μακρόστενη πιατέλα. Περιχύνετε με την υπόλοιπη λιωμένη κουβερτούρα τον κορμό και γαρνίρετε με κάστανα γλασέ ή γλυκό του κουταλιού κάστανο και άχνη ζάχαρη. Διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο και το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.

Διαβάστε επίσης

3 συνταγές για κέικ χωρίς ζάχαρη – Για να τρώτε άφοβα!

Η αυλαία των Χριστουγέννων ανοίγει στην Αθήνα με βιεννέζικα βαλς


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα