1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ ! Στα … κάρβουνα οι ΑΓΡΟΤΕΣ – ΟΠΕΚΕΠΕ- ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ 2023!

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ ! Στα … κάρβουνα οι ΑΓΡΟΤΕΣ – ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr)- ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) ΔΥΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ 2023! – O καιρός τρελάθηκε!

NEWS: Η ασυνήθιστη καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, τροχοπέδη για την παραγωγή της νέας χρονιάς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Μετά τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή ως αποτέλεσμα της έξαρσης του δάκου και του γλοιοσπόριου, για τα οποία γράψαμε την Τρίτη, τις ζημιές στα εσπεριδοειδή που σαπίζουν πάνω στα δέντρα λόγω του αυξημένου ποσοστού υγρασίας, μεγάλες δυσχέρειες παρατηρούνται και στις καλλιέργειες σιτηρών, ελαιοκράμβης, αλλά και σε πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ.) – γιγαρτόκαρπα (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά). Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τις παραγωγικές ζώνες της χώρας, ήδη παρατηρείται… αφύσικη ανάπτυξη για τα δεδομένα της εποχής στα σιτηρά, αλλά και στις ελαιοκράμβες.

«Τα σιτάρια, αλλά και τα κριθάρια έχουν αναπτυχθεί παρά… φύσιν θα λέγαμε λόγω των πολύ υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα. Κάποιοι παραγωγοί μπορεί να θεωρούν ότι αυτό είναι καλό, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ανάπτυξη μυκήτων ειδικά την άνοιξη και σε περίπτωση που τότε είναι πολύ υγρός ο καιρός», επισημαίνει ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, προσθέτοντας ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στην ελαιοκράμβη. Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο κ. Κούντριας και για άλλες καλλιέργειες και προϊόντα, όπως των πυρηνόκαρπων και των γιγαρτόκαρπων, για τα οποία αναφέρει ότι δεν έχουν συμπληρώσει -λόγω της καλοκαιρίας- τις απαραίτητες ώρες ψύχους, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά πιθανό, να βγάλουν προβλήματα στην καρποφορία και να υπάρξει απώλεια εισοδήματος για χιλιάδες παραγωγούς.

Η ΕΙΔΗΣΗ της ημέρας για τους ΑΓΡΟΤΕΣ!! Έκτακτο! Προς ΠΛΗΡΩΜΗ Η ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΟΠΕΚΕΠΕ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΚΟ, ΟΠΕΚΑ Α21

Προβληματισμένος με την εικόνα των καλλιεργειών της περιοχής εμφανίζεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Χρήστος Μιχαηλίδης, γεωπόνος στο κατάστημα εφοδίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής Νάουσας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, σίγουρα η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι ό, τι καλύτερο για τις καλλιέργειες της περιοχής. Στο ακτινίδιο για παράδειγμα, όπως μας τόνισε, η φυσιολογική φυλλόπτωση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ένα μήνα πριν, τελείωσε μόλις τις προηγούμενες ημέρες και υπάρχει φόβος πως δεν θα συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους, με ό,τι αυτό (αρνητικό) συνεπάγεται για την καρποφορία τους.

Το ίδιο ισχύει για ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ. που ενδεχομένως θα έχουν πρόβλημα να καρπίσουν για τους ίδιους λόγους. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης, αν πάει πίσω ο καιρός και αναπτυχθούν όψιμοι παγετοί, τότε θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στην τότε ηρτημένη εσοδεία.

Στην περιοχή της Κομοτηνής, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός, κ. Χρήστος Παρασκευούδης, «ακόμα τουλάχιστον δεν μπορούμε να πούμε για την περιοχή μας και τα σιτάρια, ότι έχουν πάει σε αφύσικη ανάπτυξη, ωστόσο με το δεδομένο ότι η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν για μια ακόμα εβδομάδα τουλάχιστον, είναι βέβαιο πως θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερο από όσο ενδεχομένως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο χειμώνα θα είναι πιο αναπτυγμένα και άρα πιο ευπρόσβλητα σε περίπτωση παγωνιάς. Αυτό ισχύει για όλη τη βόρεια Ελλάδα και είναι συνέπεια της αλλαγής στο κλίμα, αλλά δεν μπορούμε με τα σημερινά δεδομένα να κάνουμε και κάτι…».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, ανέφερε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι μέχρι στιγμής τις καλλιέργειες της περιοχής.. σώζει η ομίχλη που πέφτει λόγω της λίμνης Κάρλας και η οποία κρατάει για αρκετές ώρες την ημέρα τη θερμοκρασία σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες, κοντινές περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Βόλος. Κατ’ επέκταση, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στα δέντρα.

Σημαντικό πρόβλημα στα ακρόδρυα της Φθιώτιδας

Ανήσυχοι είναι την ίδια ώρα και οι παραγωγοί ξηρών καρπών. Για παράδειγμα, ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος από το νομό Φθιώτιδας θεωρεί πως αν συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες το ίδιο σκηνικό με τον καιρό, οι φιστικιές, οι καρυδιές κ.λπ. δεν πρόκειται να συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους ή να ανοίξουν οι οφθαλμοί πρόωρα, με αποτέλεσμα αυτό να έχει σοβαρή επίπτωση στην καρποφορία την ερχόμενη χρονιά. Κατά τα άλλα, όπως τονίζει ο κ. Χονδρόπουλος, αυτή την περίοδο αρχίζει το κλάδεμα στην περιοχή και εφαρμογή βασικής λίπανσης.

Ενημέρωση για την πορεία συσσώρευσης χειμερινού ψύχους στη Νάουσα

Οι ροδακινιές, όπως κι άλλα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα ανέπτυξαν ένα μηχανισμό προσαρμογής για να μπορούν να επιβιώνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Για να ανθίσουν και να παράξουν κανονικά, απαιτείται η έκθεσή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες και κατόπιν σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουν δηλαδή ‘απαιτήσεις’ σε ψύχος κα μετά σε ‘θερμότητα’ για να καρπίσουν. Σύμφωνα με δεδομένα προηγούμενων ετών ερευνητών του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, συμπεραίνεται πως η συσσώρευση ψύχους, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, είναι μειωμένη 32% (37 και 56 μερίδες ψύχους, αντίστοιχα), και λιγότερο μειωμένη με το έτος 2019.

Δεδομένα παρουσιάζονται μόνο με το Δυναμικό Μοντέλο μέτρησης διότι είναι το περισσότερο αξιόπιστο. «Επειδή ο χειμώνας είναι ‘μπροστά’ περιμένουμε να έρθει το ψύχος τους επόμενους δύο μήνες. Για την πορεία της συσσώρευσης ψύχους θα γίνονται ανακοινώσεις κάθε δεκαπενθήμερο. Συνιστάται να αποφεύγεται η φύτευση ποικιλιών με μικρές απαιτήσεις σε ψύχος στη περιοχή της Ημαθίας και Πέλλας, γιατί θα ανθίσουν νωρίς, κινδυνεύοντας από ανοιξιάτικο παγετό, αλλά ούτε και με υψηλές απαιτήσεις σε ψύχος, γιατί μπορεί να μην καλυφθούν», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους από το εν λόγω Ινστιτούτο.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ ! Στα … κάρβουνα οι ΑΓΡΟΤΕΣ – ΟΠΕΚΕΠΕ- ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ 2023! – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 3 προγράμματα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για 68.000 νέες θέσεις εργασίας, ήδη από την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που φτάνουν τα 490 εκατομμύρια ευρώ.

Οι περίπου 68.000 ωφελούμενοι των προγραμμάτων είναι άνεργοι, με ιδιαίτερη έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και σε ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας.

Οι νέες δράσεις επιδοτούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πρόσληψη ανέργων, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα τις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να «κινούν» την οικονομία, να «κινούν» ολόκληρη τη χώρα και να την πηγαίνουν μπροστά.

Την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, ξεκίνησαν τα τρία πρώτα αναβαθμισμένα προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ το νέο έτος θα «τρέξουν» ακόμη άλλα τρία προγράμματα που θα δημιουργήσουν 37.750 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το Υπουργείο Εργασίας θα συμβάλει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στη δημιουργία 68.000 νέων θέσεων εργασίας. Οι νέες αυτές δουλειές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας και θα δημιουργήσουν νέες θετικές προοπτικές, ιδιαίτερα για τους νέους, τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και τους μακροχρόνια ανέργους».

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε:

«Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης επιδοτεί την εργασία. Με οδηγό τις επιτυχημένες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που υλοποιήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε σχεδιάσει ένα νέο κύκλο προγραμμάτων που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν αιτήσεις για τρία προγράμματα που θα δημιουργήσουν συνολικά 30.000 θέσεις εργασίας..

Τα προγράμματα αυτά δίνουν πολύ σημαντικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων μέσα από πολύ υψηλά ποσοστά επιχορήγησης που φτάνουν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών. Συγκεκριμένα, ένα πρόγραμμα θα επιχορηγήσει τη δημιουργία 10.000 θέσεων για μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, ένα άλλο πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε 10.000 νέους να αποκτήσουν 7μηνη επαγγελματική εμπειρία με 100% επιδότηση από τη ΔΥΠΑ και το τρίτο πρόγραμμα θα βοηθήσει 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια επανένταξης στην αγορά εργασίας να μπορέσουν να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά εργασίας».

Τα 3 προγράμματα που ξεκινούν

1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας και με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 6 μήνες .

Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 13.709 ευρώ ανά θέση εργασίας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

2. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους 18-30 ετών που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία 10.000 νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ένταξη στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό: 68 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

3. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ και με διττή στόχευση:

3.000 ανέργους που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 8 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 16.800 ευρώ ανά θέση εργασίας.

7.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ρομά κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 4 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 8.400 ευρώ ανά θέση εργασίας.

Τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία, δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Πώς θα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής οι επιχειρήσεις

Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε

α) μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr)

είτε

β) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ελληνικού δημοσίου gov.gr κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet.

Η είσοδος στην υπηρεσία είναι εύκολη:

Ο χρήστης από την ιστοσελίδα dypa.gov.gr μπαίνει στην πλατφόρμα ΔΥΠΑ e- services και επιλέγει «Είσοδος Χρήστη στο σύστημα».

Στη συνέχεια επιλέγει σύνδεση στο Σύστημα μέσω πιστοποίησης από την ΑΑΔΕ (aade.gr),

πατάει «Είσοδος στην ΑΑΔΕ» και συμπληρώνει τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet

Μετά την είσοδο στο σύστημα, ο χρήστης βλέπει στην αρχική οθόνη τα βασικά στοιχεία της επιχείρησής του και θα πρέπει να επιβεβαιώσει/ενημερώσει τα στοιχεία αυτά στο Μητρώο πριν την ολοκλήρωση της αίτησής του.

Αφού συμπληρωθούν όλα τα πεδία, ο χρήστης από την καρτέλα «Επιλογή νέας Αίτησης που θέλετε να υποβάλετε» επιλέγει από τη λίστα το πεδίο με το πρόγραμμα που θέλει να υποβάλει αίτηση.

Στην πλατφόρμα υπάρχει αναλυτικός οδηγός, που καθοδηγεί βήμα-βήμα τον χρήστη για την τελική υποβολή της αίτησης. Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι ο εργοδότης πληροί τις προϋποθέσεις και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε ο εργοδότης.

Ο εργοδότης επιλέγει τον ωφελούμενο και προχωράει στην πρόσληψη.

Για τις σχετικές Δημόσιες Προσκλήσεις και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/programmata-apasholisis-hrimatodotoumena-apo-totamio-anakampsis





Τα 3 προγράμματα που θα ξεκινήσουν το 2023

Επιπλέον, εντός του 2023 θα ξεκινήσουν και τα άλλα τρία προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες με συνολικό προϋπολογισμό: 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθολογικού κόστους για μια περίοδο 15 μηνών με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 5 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

2. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων-επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών) με συνολικό προϋπολογισμό: 92 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 100% του μισθολογικού κόστους για μια περίοδο 6 μηνών με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 2 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

3. Πιλοτικά προγράμματα συνδυασμένων δράσεων (συμβουλευτικής, πιστοποιημένης κατάρτισης και απασχόλησης) σε τέσσερις τουλάχιστον πόλεις στην ελληνική επικράτεια. Ο πρώτος κύκλος αφορά σε 17.750 ανέργους με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

Το 2023 φέρνει αυξήσεις από 31,74 έως και 216,8 ευρώ μηνιαίως- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ, ΙΚΑ- ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ!!!!! Αυξήσεις συντάξεων που φτάνουν ως και 160 ευρώ το μήνα από την 4η δόση του επανυπολογισμού και ως 56 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης πληρώνονται απο σήμερα

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα