1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Στα 30€ το εισιτήριο της Ακρόπολης γιατί ο πολιτισμός κοστίζει


Με ανακοίνωση-βόμβα είπε να αποχαιρετήσει τη χρονιά που φεύγει το Υπουργείο Πολιτισμού, καταφέρνοντας να σοκάρει το πανελλήνιο με τις νέες τιμές των εισιτηρίων που θα ισχύουν από τον Απρίλιο του 2025.

Συγκεκριμένα, η Ακρόπολη από 1η Απριλίου 2025, θα έχει είσοδο 30€ η οποία δεν θα αλλάζει από καλοκαίρι σε χειμώνα (υπενθυμίζεται ότι τώρα το εισιτήριο κοστίζει 20€ την καλοκαιρινή σαιζόν, και 10€ την χειμερινή).

Στην πρώτη φάση του ίδιου προγράμματος, η οποία θα ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή τον Απρίλιο του 2024, θα καταργηθούν όλα τα ενιαία εισιτήρια που περιλαμβάνουν είσοδο σε περισσότερους από έναν αρχαιολογικούς χώρους (όπως το ενιαίο εισιτήριο για Ακρόπολη, Κεραμεικό, Λύκειο, Ολυμπιείο, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά που κοστίζει σήμερα 30€).

Επίσης, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνονται τα εξής:

Η δεύτερη φάση, με έναρξη ισχύος από 1 Απριλίου 2025, προβλέπει εξορθολογισμό του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου, σύμφωνα με κατάταξη των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μνημείων και των Μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου.

Οι 5 κατηγορίες αντιστοιχούν σε 5 βαθμίδες αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου ως εξής:

Στην κατηγορία Α εμπίπτει η Ακρόπολη Αθηνών, με το εισιτήριο να διαμορφώνεται σε 30 ευρώ.

Στην κατηγορία Β εμπίπτουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με επισκεψιμότητα άνω των 200.000 ατόμων. Η νέα τιμή εισόδου για αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται σε 20 ευρώ.

Στην κατηγορία Γ περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας από 75.000 έως 200.000 ατόμων και εισιτήριο 15 ευρώ.

Στην κατηγορία Δ περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας από 15.000 έως 75.000 ατόμων και εισιτήριο 10 ευρώ.

Τέλος, στην κατηγορία Ε περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας κάτω των 15.000 ατόμων και εισιτήριο 5 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα μουσεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου διαμορφώνουν δική τους τιμολογιακή πολιτική.

Τι άλλο αλλάζει

Καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία, σε όλη την διάρκεια του έτους.

Προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά την χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου-31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επί πλέον της πρώτης.

Διατήρηση του μειωμένου εισιτηρίου εισόδου για τα άτομα ηλικίας 65+ από χώρες της Ε.Ε. για το διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαΐου.

Διατήρηση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου στα άτομα έως 25 ετών για τους πολίτες Ε.Ε. και επέκταση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου για πολίτες εκτός Ε.Ε. έως την ηλικία των 18 ετών, αντί της ηλικίας έως 5 ετών που ισχύει τώρα.

Διατηρείται το δικαίωμα ελευθέρας εισόδου για τα ΑμεΑ και τις κατηγορίες ατόμων που έχουν θεσπιστεί έως σήμερα για λόγους κοινωνικούς ή ιδιότητας.

Εκδοση Κάρτας Πολιτισμού (Culture Gard) για τις κατηγορίες που έχουν θεσμοθετηθεί και θα εκδίδεται μέσω της εφαρμογής του gov.gr ή των ΚΕΠ για ημεδαπούς φορολογούμενους.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα