1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυτοβελτιωση

Πώς να παραμείνουμε θετικοί αν η αλλαγή των εποχών μας καταβάλλει ψυχολογικά


Οι άνθρωποι αρχίζουν να παίρνουν ζεστό τον πρωινό τους καφέ, πράγμα που μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: το φθινόπωρο είναι εδώ. Παρόλο που η ισημερία σηματοδότησε την έναρξη της νέας εποχής στις 22 Σεπτεμβρίου, μερικές ακόμη καλοκαιρινές ημέρες ηλιοφάνειας μας χαρίστηκαν. Όμως, οι βροχές θα έρθουν αργά ή γρήγορα, η θερμοκρασία θα πέσει και η ημέρα έχει ήδη αρχίσει να μικραίνει αισθητά.

Για πολλούς, αυτή η εποχή του χρόνου σηματοδοτεί το αίσθημα της επιστροφής στο σχολείο και την φρέσκια αρχή, αλλά και μια δικαιολογία για να μένουν σπίτι τυλιγμένοι σε μια κουβέρτα, παρακολουθώντας ταινίες. Άλλοι, ωστόσο, μπορεί να αισθάνονται άσχημα για το κρύο, τις μικρότερες ημέρες με τα σκοτεινά βράδια και μια αίσθηση απώλειας καθώς τα φεστιβάλ, τα μπάρμπεκιου και οι υπαίθριες συναντήσεις φτάνουν στο τέλος τους.

Υπάρχει επίσης το πρόσθετο κλίμα επιστροφής σε έναν πιο «φυσιολογικό» τρόπο ζωής σε αυτό το σημείο της πανδημίας. Για τα εκατομμύρια άτομα που εργάζονται από το σπίτι τους τελευταίους 18 μήνες, ο χειμώνας σχεδόν παραλήφθηκε. Η πανδημία σήμαινε ότι δεν υπήρχε αναμονή για το τρένο σε συνθήκες παγωνιάς ή ότι δεν έπρεπε να σηκωθούμε στο απόλυτο σκοτάδι. Επομένως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν αυτό το φθινόπωρο και ο χειμώνας μοιάζουν για πολλούς από εμάς πιο θλιβεροί ή έντονοι από τους προηγούμενους.

Οι ειδικοί πάντως αναφέρουν ότι είναι σύνηθες οι άνθρωποι να αισθάνονται πεσμένοι λόγω της αλλαγής των εποχών – ειδικά φέτος, μετά το καλοκαίρι που δεν ήρθε ποτέ για να μας ξεκουράσει πλήρως. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του να αισθάνεται κανείς λίγο μελαγχολικός και του να βιώνει την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD), η οποία επηρεάζει έως και 3 στους 100 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο χαρούμενοι και ενεργητικοί όταν ο ήλιος λάμπει και η ημέρα είναι μεγαλύτερη, ή, αντίθετα, όταν τρώνε περισσότερο και κοιμούνται περισσότερο το χειμώνα. Όμως, αν έχετε SAD, η αλλαγή των εποχών έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, οδηγώντας σε συμπτώματα κατάθλιψης που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή.

Μαζί με την επίμονα πεσμένη ή και ευερέθιστη διάθεση, το NHS απαριθμεί τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, το συχνό κλάμα, τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, την αλλαγή στην κοινωνικότητα, την απώλεια της ευχαρίστησης από τις δραστηριότητες και τα συναισθήματα απόγνωσης και ενοχής ως τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της SAD. Τα άτομα με SAD μπορεί επίσης να εμφανίζουν λήθαργο, δυσκολία συγκέντρωσης και να κοιμούνται περισσότερο. Ορισμένοι βιώνουν επίσης αυτά τα συμπτώματα σε φάσεις, οι οποίες χωρίζονται από «μανιακές» περιόδους, όπου αισθάνονται χαρούμενοι, ενεργητικοί και πολύ πιο κοινωνικοί.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει όποιος αισθάνεται έτσι για να προσπαθήσει να νιώσει καλύτερα καθώς το φθινόπωρο κάνει όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία του;

Πώς να παραμείνουμε θετικοί αν η αλλαγή των εποχών μας καταβάλλει ψυχολογικά

Επιμένουμε να βγαίνουμε έξω

Οι περίπατοι, ιδιαίτερα το μεσημέρι ή τις φωτεινές ημέρες, μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στη μείωση των συμπτωμάτων. Οι πρόσφατες έρευνες σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας διαπίστωσε ότι το να περνάμε χρόνο έξω ήταν ο πιο δημοφιλής τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές και τις πιέσεις των τελευταίων 18 μηνών. Το να περνάμε χρόνο σε πάρκα ή κήπους ή απλά να καθόμαστε κοντά σε ένα παράθυρο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Δραστηριοποιούμαστε

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση της διάθεσης και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειάς μας. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ιδιαίτερα επίπονο – το να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού, κηπουρική ή έναν χαλαρό περίπατο μπορεί να βοηθήσει. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, όπως η ποδηλασία ή το τζόκινγκ, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά στη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης.

Μένουμε παρόντες

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παραμένουμε παρόντες και συγκεντρωμένοι σε ό,τι απολαμβάνουμε και σχεδιάζουμε να κάνουμε. Αν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν θεωρούμε τον χειμώνα ιδιαίτερα σκληρό, η αλλαγή της στάσης μας σε στάση ευγνωμοσύνης μπορεί να κάνει θαύματα.

Εάν έχετε παρατηρήσει αλλαγή στα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά σας για περισσότερο από δύο εβδομάδες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μιλήσουμε με έναν ψυχολόγο που εμπιστευόμαστε.

Πηγή:

www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/autumn-low-mood-advice-tips-b1928435


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα