1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Πόσο υγιεινές είναι οι μπάρες πρωτεΐνης;


Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δύο δρομείς αποστάσεων στο Bay Area ανέμειξαν βιταμίνες, πίτουρο βρώμης, πρωτεΐνη γάλακτος και σιρόπι καλαμποκιού στην κουζίνα τους, δημιουργώντας την ονομαστή PowerBar, μια από τις πρώτες μπάρες πρωτεΐνης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι μπάρες πρωτεΐνης έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς, ενώ σήμερα υπάρχουν παντού (από φαρμακεία μέχρι περίπτερα) και το branding τους έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που επεκτείνεται πέρα από όσους ασχολούνται συστηματικά με την άσκηση.

Η παγκόσμια αγορά για μπάρες πρωτεΐνης αναπτύσσεται τόσο γρήγορα που αναμένεται να διογκωθεί σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2026, σύμφωνα με τη σελίδα οικονομικής ανάλυσης MarketWatch.

Είναι υγιεινές;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη για την οικοδόμηση, τη διατήρηση και την επισκευή των μυών, λέει τους Times ο Anthony DiMarino, διαιτολόγος στο Κέντρο Διατροφής του Ανθρώπου της Cleveland Clinic. Η πρωτεΐνη βρίσκεται επίσης πίσω από τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια και τα όργανά μας και τα αμινοξέα στις πρωτεΐνες βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ίσως εξαιτίας αυτού, η πρωτεΐνη αποτελεί μια.. διασημότητα στον χώρο του ευ ζην.

Η πρωτεΐνη είναι πιθανό να μας χορτάσει περισσότερο από τους απλούς υδατάνθρακες και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η πρωτεΐνη βοηθά το σώμα να απελευθερώσει ορμόνες που κρατούν την πείνα μακριά.

Όμως πολλές μπάρες πρωτεΐνης δεν είναι τόσο υγιεινές όσο πλασάρονται. «Σε γενικές γραμμές, είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι», λέει η Δρ. Hannah Cutting-Jones ιστορικός τροφίμων και διευθύντρια του προγράμματος σπουδών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Πολλές μπάρες πρωτεΐνης είναι στην πραγματικότητα κάτι σαν «σοκολάτες με πολύ περισσότερη πρωτεΐνη».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να έχουν νόημα για κάποιον που χρειάζεται να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης – για παράδειγμα, έναν βίγκαν που δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή του ή κάποιον που μόλις έκανε μια έντονη προπόνηση.

Αλλά για τον μέσο άνθρωπο, η προσθήκη μιας έξτρα δόσης πρωτεΐνης στη διατροφή, ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνει πολλή πρόσθετη ζάχαρη, δεν ωφελεί την υγεία.

«Είναι ένα σνακ για όταν θες να τσιμπολογήσεις κάτι», λέει η Stephanie Urrutia, διευθύντρια διατροφής επιδόσεων στο Τμήμα Διασυλλογικού Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και προσθέτει: «αν για παράδειγμα έχεις μόλις κάνει ορειβασία, και δεν μπορείς να κάνεις ένα πλήρες γεύμα».

Η περιεκτικότητα λοιπόν σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες στις μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να τις κάνει μια καλή επιλογή σνακ για πριν ή μετά την προπόνηση, το οποίο μπορεί να δώσει την απαραίτητη ενέργεια για άσκηση ή να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών μετά.

Η σημασία της σωστής επιλογής

Δεν είναι όλες οι μπάρες πρωτεΐνης ίδιες προς τα συστατικά και το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Αν λοιπόν θες να αγοράσεις μία, δώσε βάση στην ετικέτα διατροφικών στοιχείων. Πολλές μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης και χρησιμοποιούν ανθυγιεινά γλυκαντικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, το οποίο προσθέτει περίσσεια φρουκτόζης στη διατροφή και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λιπώδους ήπατος, παχυσαρκίας και διαβήτη όταν καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες.

Επιπλέον, το λίπος σε ορισμένες μπάρες προέρχεται από ξηρούς καρπούς και σπόρους, ενώ άλλες χρησιμοποιούν εξαιρετικά επεξεργασμένα και πολύ ανθυγιεινά φυτικά έλαια, όπως το φοινικέλαιο, η κανόλα, το φιστικέλαιο ή το σογιέλαιο.

Αν καταναλώνεις μπάρες πρωτεΐνης αποκλειστικά για την πρωτεΐνη τους, έχε κατά νου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερη πρωτεΐνη από ό,τι χρειάζονται, επομένως μπορεί να παίρνεις ήδη αρκετή. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση 0,8 γραμμάριων ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως είναι επαρκής.

Η σωστή μπάρα πρωτεΐνης για τον καθένα λοιπόν, αφορά τους στόχους του. Ιδανικά, επίλεξε μπάρες με μικρή λίστα συστατικών που χρησιμοποιούν κυρίως μη επεξεργασμένα συστατικά, αντί για εξαιρετικά επεξεργασμένα. Συνιστάται επίσης να επιλέγεις μπάρες πρωτεΐνης που έχουν ελάχιστα έως καθόλου πρόσθετα σάκχαρα.

Ιδανικά, μπορείς να φτιάξεις τις δικές σου μπάρες στο σπίτι, έχοντας τον πλήρη έλεγχο των συστατικών τους.

Δες μια συνταγή που βρήκαμε εδώ. 

Υλικά: 6 κ.σ. μέλι, 1 αυγό, 2 ασπράδια, 1/2 φλιτζάνι σκόνη κακάο, 1 φλιτζάνι αλεύρι φιστικιού η όποιου άλλου καρπού θέλετε, 1 κ.γ. Μαγειρική σόδα, 1/4 φλιτζάνι νερό ή γάλα της επιλογής σας, πολύ λίγο αλάτι. Προαιρετικά: αποξηραμένα φρούτα, σταγόνες σοκολάτας, δημητριακά της επιλογής σας, ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με λαδόκολλα. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μέλι με το κακάο, προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι ξηρών καρπών και την σόδα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και λίγο γάλα αν χρειαστεί μέχρι να έχουμε ένα παχύ χυλό. Προσθέτουμε στο μείγμα ξηρούς καρπούς, σταγόνες σοκολάτας, δημητριακά η ό,τι άλλο θέλουμε. Ρίχνουμε στην φόρμα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε μπάρες.

Με πληροφορίες από New York Times, Healthline


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα