1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Η πρώτη μας τροφή, αλλά και η τρέχουσα, καθώς πολλοί ως ενήλικες συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε ένα ποτήρι γάλα με το πρωινό. Τι μας προσφέρει και πόσο πρέπει να πίνουμε για να είμαστε υγιείς;

Τα θρεπτικά του συστατικά

Το γάλα προσφέρει έναν δυνατό συνδυασμό μακροθρεπτικών συστατικών – υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά – σε σωστές αναλογίες και συμπληρώνει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε νερό. Περιέχει βιταμίνη Α που ενισχύει την όραση και το ανοσοποιητικό, καθώς επίσης και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β ριβοφλαβίνη και νιασίνη οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της ενέργειας του κυττάρου.

Το πιο γνωστό θρεπτικό του συστατικό βέβαια είναι το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία οστών και δοντιών, την πήξη του αίματος, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού. Το γάλα είναι επίσης καλή πηγή φωσφόρου, επίσης δομικό στοιχείο οστών και δοντιών.

Πρέπει να πίνω γάλα;

Η κατανάλωση γάλακτος έχει νόημα για έναν ενήλικα, δεδομένου ότι το θρεπτικό του προφίλ είναι αρκετά ισχυρό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πάθεις κάτι αν για οποιονδήποτε λόγο δεν σου αρέσει να πίνεις ή επειδή έχεις δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα θρεπτικά του συστατικά (πρωτεΐνες, βιταμίνες), αλλά και το ασβέστιο μπορείς να τα λάβεις και από άλλες πηγές, όπως τα κίτρινα τυριά, οι σαρδέλες, οι ξηροί καρποί και άλλα προϊόντα.

Πόσο γάλα πρέπει να πίνω την ημέρα;

Η απάντηση είναι ρευστή και εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Όριο ασφάλειας δεν υπάρχει, ούτε κινδυνεύεις αν πιείς πολύ γάλα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, πάντως, η συνιστώμενη πρόσληψη γαλακτοκομικών για κάθε άτομο εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το ύψος και άλλους παράγοντες. Τα νήπια και τα παιδιά χρειάζονται περίπου 1 έως 2,5 φλιτζάνια την ημέρα, ενώ οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 3 φλιτζάνια γάλα.

Αν τώρα θες να χάσεις βάρος, μπορείς να επιλέξεις κάποιο άπαχο γάλα ή με χαμηλά λιπαρά ή να προσέχεις τη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σου σε περίπτωση που θελήσεις να καταναλώσεις πλήρες.

Τι γίνεται με τα «εναλλακτικά» γάλατα;

Τα γάλατα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας δεν είναι γάλατα, αλλά ροφήματα, και σίγουρα κατώτερα σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το γάλα. Αν παρ’ όλα αυτά σου αρέσουν, μπορείς να τα καταναλώσεις, προσέχοντας την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.

 

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα