1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Είναι πράγματι οι βιταμίνες των φρούτων στη φλούδα;


H πρώτη κίνηση που κάνουμε όταν τρώμε φρούτα και λαχανικά είναι να τα ξεφλουδίζουμε. Είναι όμως απαραίτητο; Όχι πάντα, αφού υπάρχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη φλούδα, τα οποία πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και πολλών φυτοχημικών (φυτικές χημικές ουσίες), όπως τα αντιοξειδωτικά, δηλαδή ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα μας από βλάβες.

 Η μη κατανάλωση επαρκούς ποσότητας αυτών των τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2. Το 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι περίπου 3,9 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σε όλο τον κόσμο οφείλονται σε άτομα που δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά.

Η κατανάλωση 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όπως συνιστά ο ΠΟΥ, είναι… ζόρικη οδηγία. Θα μπορούσε λοιπόν η κατανάλωση φλούδας φρούτων και λαχανικών να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας;

Σίγουρα μπορούν να συνεισφέρουν. Για παράδειγμα, διατροφικά σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως η βιταμίνη C και η ριβοφλαβίνη, και μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, βρίσκονται στη φλούδα πολλών λαχανικών: παντζάρι, καρότο, γλυκοπατάτα, ραπανάκι, τζίντζερ και κανονική πατάτα. Μάλιστα τα μη αποφλοιωμένα μήλα περιέχουν 15% περισσότερη βιταμίνη C, 267% περισσότερη βιταμίνη Κ, 20% περισσότερο ασβέστιο, 19% περισσότερο κάλιο και 85% περισσότερες φυτικές ίνες από τα αποφλοιωμένα ισοδύναμά τους.

Επίσης, πολλές φλούδες είναι πλούσιες σε βιολογικά ενεργά φυτοχημικά, όπως φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Θες κι άλλους λόγους για να μην τις πετάς; Σκέψου το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας, παράγουν το 8%-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αυτό γιατί η σήψη των τροφίμων στις χωματερές απελευθερώνει μεθάνιο, το πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.

Πάντως αρκετός κόσμος ξεφλουδίζει τα φρούτα και τα λαχανικά επειδή ανησυχούν για τα φυτοφάρμακα στην επιφάνεια τους. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων συνήθως παραμένουν πάνω ή ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με το είδος. Αλλά τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αφαιρεθούν με πλύσιμο.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ λοιπόν, συνιστά να τα πλένουμε καλά κάτω από κρύο νερό και να τα τρίβουμε με μια σκληρή βούρτσα για να φύγουν τα φυτοφάρμακα, η βρώμα και οι διάφορες χημικές ουσίες.

Αντίστοιχα, κάποιες τεχνικές μαγειρέματος, όπως το βράσιμο και ο ατμός, μπορούν επίσης να μειώσουν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Όμως δεν αφαιρούνται όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων με το πλύσιμο και το μαγείρεμα. Λίστες περιεχομένων φυτοφαρμάκων για φρούτα και λαχανικά είναι διαθέσιμες σε ορισμένες χώρες, για παράδειγμα, το δίκτυο δράσης για τα φυτοφάρμακα έχει μία, η οποία μπορεί σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποια φρούτα και λαχανικά θα ξεφλουδίσεις και ποιες φλούδες μπορείς να καταναλώσεις.

Με πληροφορίες από Conversation

 

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα