1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Διασκεδαση

«ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια». Πηγαίνετε, μη φοβηθείτε.


Η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας «Μικρός Νότος». Η Χρύσα συναντήθηκε με τον καρκίνο του μαστού το 2017. Και ονειρεύτηκε αυτή τη site–specific performance για να υμνήσει τη Ζωή.

«Στις 17 Οκτωβρίου του 2017, διαγνώσθηκα με καρκίνο μαστού. Σήμερα 6 χρόνια μετά είμαι ΕΔΩ και με αγαπημένους φίλους μετατρέπουμε αυτή τη δύσκολη εμπειρία σε performance για να χαϊδέψουμε τα τραύματά μας/σας. Μη τη φοβηθείτε. Είναι απαλή και φροντιστική. Είναι λυτρωτική. Είναι εμπειρία ζωής.»

Απαλή, δυνατή, αστραφτερή είναι η Χρύσα που με αφετηρία τη δύναμη και την παρηγοριά, που άντλησε από το βιβλίο της ψυχολόγου Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, έκανε το αδιανόητο.

%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%800

«Η επιζήσασα επιχειρεί, με την καταλυτική συμβολή του εικαστικού Βασίλη Καβουρίδη, να αποτυπώσει την εμπειρία της καταργώντας τον τέταρτο τοίχο, που χωρίζει τον καλλιτέχνη από τον θεατή».

«Το «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια» είναι η πρώτη site specific performance της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, που χρησιμοποιεί στοιχεία από το «καθηλωτικό θέατρο» (immersive theatre) ένα είδος σύγχρονου θεάτρου, που καταργεί τα θεατρικά καθίσματα και δημιουργεί/ενθαρρύνει την ανάγκη του θεατή να ανακαλύψει ο ίδιος την προσωπική του διαδρομή μέσα στη θεατρική εμπειρία. Οι θεατές περιηγούνται μέσα στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια της Πτέρυγας του Νοσηλευτηρίου του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων και μία αληθινή περιπέτεια ξεκινά».

Το βίωμα

Στον κήπο του Άσυλου Ανιάτων έχει κόσμο. Το περιβάλλον έχει αυτή την μοναδικότητα της τρομακτικής ηρεμίας των ιδρυμάτων. Ανησυχώ για την αμηχανία μου. Δεν μου αρέσει αυτό το είδος τέχνης. Με αγχώνει γιατί δεν με αγγίζει. Δεν το κατανοώ και μου δημιουργεί μια επιθυμία να το αποδομήσω. «Μία work in progress performance, που συνδυάζει δημιουργικά τη θεατρική φόρμα με εικαστικές εγκαταστάσεις, ηχητικά τοπία και αληθινές μαρτυρίες, μέσα σε 9 δωμάτια που μετατρέπονται σε ένα δυναμικό πεδίο, όπου καλλιτέχνες, περιθαλπόμενοι και θεατές «συνομιλούν».

Η ιστορία

«Μία Θεματοφύλακας με τη βοηθό της, συνοδεύουν στον Τόπο που φυλούν, έναν μικρό αριθμό θεατών, στο ταξίδι της περιπλάνησης στη Ζωή, με γενναιοδωρία και ανοιχτή καρδιά. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις γυναίκες, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο-Τόπο και συνθέτουν τα στάδια της ασθένειας: το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί, το σώμα μετά την ολική μαστεκτομή. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν ελεύθερα μέσα στα 9 δωμάτια «σταθμούς» ακολουθώντας όποια διαδρομή επιθυμούν, με τον δικό τους ρυθμό, επιλέγοντας τον τρόπο που θα παρακολουθήσουν τις δράσεις, βιώνοντας τελικά ο καθένας μία εξαιρετικά εξατομικευμένη εμπειρία θεάτρου».

Η θεματοφύλακας μας καλεί. Κάτω από τις στριφογυριστές σκάλες μας βάζει στο παιχνίδι.  Ξεκινάμε και ανεβαίνουμε. Η πόρτα ανοίγει. Μπροστά μου ο διάδρομος. Οι καρέκλες δεξιά και αριστερά. Οι πόρτες. Απέναντι μου κάθεται το κορίτσι με τη βαλίτσα. Μόνο του. Το κορίτσι σηκώνεται. Προχωρά, μπαίνει σε ένα δωμάτιο. Ακολουθούμε. Κοιτώ αριστερά στην πρώτη πόρτα. Βλέπω τα μανουάλια με τα κεριά. Κάνω δεξιά και μπαίνω τυχαία στο δωμάτιο χειρουργείο. Τα δάκρυα τρέχουν μόνα τους.  Μπαίνω σε όλα τα δωμάτια.

Κάθομαι απέναντί της. Μία μία οι πληγές μου πέφτουν στο πάτωμα, κυλάνε προς το λευκό της φόρεμα.

Πώς γίνεται αυτό; Πώς αφήνεις την ψυχή σου να ακουμπήσει σε μια άλλη ψυχή που μέχρι -κάθε- χθες δεν ήξερες;

  • Το «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια» είναι υποψήφιο για τα βραβεία της ένωσης κριτικών θεάτρου και παραστατικών τεχνών.  Θα το δείτε στο Άσυλον Ανιάτων / Asylon Aniaton – Hospice for Neuro-disability στην Κυψέλη. Παράταση παραστάσεων για όλον τον Νοέμβριο. Κάθε Σάββατο και Δευτέρα στις 9 μ.μ και Κυριακή στις 8 μ.μ

Πηγαίνετε, μη φοβηθείτε. Θα ζήσετε μία εμπειρία ζωής.

Διαβάστε επίσης:


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα