1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Ο Άγιος Νεοιερομάρτυς Κωνστάντιος ο Ρώσσος († Κωνσταντινούπολις 26 Δεκεμβρίου 1743)


Ο Άγιος Νεοιερομάρτυς Κωνστάντιος ο Ρώσσος († Κωνσταντινούπολις 26 Δεκεμβρίου 1743)

Ο άγιος ήταν ιερομόναχος και υπηρετούσε ως εφημέριος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη.

Τον καιρό του Ρωσοτουρκικού πολέμου ο άγιος έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και πήγε στο Άγιο Όρος, στην Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας, κατόπιν επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους και πάλι επέστρεψε στο Άγιο Όρος. Εκεί γνωρίστηκε με πολλούς αγιορείτες πατέρες οι οποίοι εκτίμησαν την προσωπικότητά του ως πνευματικού , σοφού και ενάρετου κληρικού.

Όταν τέλειωσε ο πόλεμος επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ανέλαβε και πάλι εφημέριος της πρεσβείας με καινούργιο πρέσβη. Δεν ξέρουμε για ποιους λόγους ήρθε σε σύγκρουση με τον πρέσβη, έγραψαν κι οι δύο γράμματα στην Τσαρίνα , ο ένας εναντίον του άλλου και τελικά από φόβο ή και θυμό ο Κωνστάντιος παρουσιάστηκε στον σουλτάνο και αρνήθηκε τον Χριστό, έγινε μουσουλμάνος και δέχτηκε από τους Τούρκους μεγάλες τιμές.

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και ήλθε στον εαυτό του, συναισθάνθηκε αυτό που έκανε, ανένηψε, μετανόησε και έκλαψε πικρά για την πτώση του, όπως ο άγιος Πέτρος. Σε τόσο μεγάλη κατάνυξη ήρθε , ώστε περιφρόνησε όλα τα παρόντα και άναψε μέσα του ο πόθος για ομολογία και μαρτύριο. Πέταξε λοιπόν τα ρούχα των μουσουλμάνων και τα πάτησε, φόρεσε ένα ξεσκισμένο ράσο, έδεσε στο κεφάλι ένα μαύρο μαντήλι και πήγε μπροστά στον Σουλτάνο , όπου ομολόγησε τον Χριστό Θεό αληθινό το δε Ισλάμ και τον προφήτη τους κατέκρινε.

Οι Τούρκοι μη αντέχοντας την κριτική, τον αποκεφάλισαν μπροστά στο παλάτι του σουλτάνου και έτσι έλαβε ο μακάριος το στεφάνι του μαρτυρίου.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα