1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Οι καλύτερες τροφές για βαθύ μαύρισμα


Έλα να σου μιλήσουμε λιγάκι για το μαύρισμα. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί την αυξημένη παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, η οποία παράγεται από τα μελανινοκύτταρα και δρα προστατευτικά απέναντι στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. Ουσιαστικά, δηλαδή το πολυπόθητο σοκολατένιο χρώμα του δέρματος, που όλοι θέλουν να έχουν το καλοκαίρι, οφείλεται στην μελανίνη, που παράγεται για την προστασία από τον ήλιο.

Αν θες τώρα να αποκτήσεις ένα θεσπέσιο, ινφλουενσερικό μαύρισμα μπορείς χωρίς να ηλιοκαείς ούτε να δώσεις μια περιουσία στα σολάριουμ. Αν συνδυάσεις τις κατάλληλες τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία θα δεις θαυμαστά αποτελέσματα.

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή, υπάρχουν κατά βάση σε πορτοκαλο-κίτρινα φρούτα και λαχανικά (και πράσινα φυλλώδη), όπως το καρότο (καροτένια), η ντομάτα (λυκοπένιο), τα βερίκοκα και τα ροδάκινα, το καρπούζι και το πεπόνι, το μάνγκο, οι πιπεριές, οι κολοκύθες, το μπρόκολο και το σπανάκι.

Μάλιστα φαίνεται ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν το δέρμα από τους διάφορους ερεθισμούς και τις πανάδες.

Βιταμίνη C

Εκτός του ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας και συντελεί στη γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων από τον ήλιο.

Ακόμα, δρα πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε (και το χαλκό). Βρίσκεται δε σε στις φράουλες, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές, και στα λεμόνια, στο μπρόκολο και στο σπανάκι.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α (τα β-καροτένια των παραπάνω τροφίμων μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό) μεταξύ άλλων φαίνεται να ευνοεί την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ η έλλειψή της προκαλεί ξηροδερμία κι ευερέθιστο δέρμα. Εκτός από τα παραπάνω λοιπόν, αναζητήστε πλούσιες ποσότητες βιταμίνης Α σε ζωικά τρόφιμα, όπως τα ψάρια, το συκώτι, τα τυριά κι ο κρόκος του αυγού.

Σελήνιο

Το σελήνιο, που περιέχεται σε ψάρια, θαλασσινά, αυγά, κρέας και συκώτι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και δρα συνεργατικά με τη βιταμίνη Ε, καθυστερώντας τη γήρανση του δέρματος.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο, που περιέχεται στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια και στο κρέας, συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης του εγκαύματος από το ήλιο.

Ελαιόλαδο

Όσον αφορά στην ολοκληρωμένη προστασία του δέρματος έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας, η διατροφή πρέπει να περιέχει καλά φυτικά έλαια, όπως είναι το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε, που είναι αντιοξειδωτική και προλαμβάνει τη φωτογήρανση.

Χαλκός

Ο χαλκός αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο, που περιέχεται στο συκώτι, στις σαρδέλες, σε θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς, αλλά και στα μανιτάρια και διεγείρει το ένζυμο της τυροσινάσης, που είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση της μελανίνης.

Με πληροφορίες από το Iatronet


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα