1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Να τρώει κανείς γιαούρτι με πέτσα ή να μην τρώει;


Θες να μάθεις την αλήθεια και μόνο την αλήθεια για το παραδοσιακό ελληνικό γιαουρτάκι; Ναι για αυτό με την πέτσα μιλάμε ντε κι ήρθε η ώρα να στραφεί η κάμερα σε εμάς για να σου μιλήσουμε για την διατροφική αξία του παραδοσιακού γιαουρτιού, λύνοντάς σου τις όποιες απορίες μπορείς να έχεις σχετικά με το αν πρέπει να το τρως ή όχι.

Το superfood που δεν γνώριζες

Το παραδοσιακό γιαούρτι -με την πέτσα, μην τα ξαναλέμε- είναι ένα ζυμωμένο γαλακτοκομικό, που όταν  μάλιστα προέρχεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, είναι μια πραγματική υπερτροφή. Το παραδοσιακό γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (περιέχει περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 200 γραμμάρια), που σχετίζεται με λιγότερες αλλεργίες σε σχέση με αγελαδινά προϊόντα, εύπεπτο, λόγω της ελάχιστης λακτόζης. Παράλληλα είναι πηγή ασβεστίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β – οι οποίες θωρακίζουν την καρδιά και τα αγγεία και προστατεύουν από διάφορες γενετικές ανωμαλίες- και προβιοτικών, ενώ την ίδια στιγμή είναι χαμηλό σε θερμίδες, γεγονός που το καθιστά αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας διατροφής.

Θωρακίζει την υγεία του οργανισμού σου

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχει (τα ωφέλιμα για την υγεία βακτήρια του ανήκουν στα είδη Lactobacillus bulgaricus και Streptococus themophilus σε ίση αναλογία και προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και κατ’ επέκταση ολόκληρου του οργανισμού. Η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού με πέτσα επαναφέρει πολύ γρήγορα την ισορροπία στη λειτουργία του εντέρου, αποτελώντας ένα ισχυρό φυσικό όπλο για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.

Τα παραδοσιακά γιαούρτια με πέτσα είναι όπως προαναφέραμε πολύ πλούσια σε προβιοτικά τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως τα φουσκώματα, ο πόνος, ο μετεωρισμός. Επιπλέον αποβάλλουν την τοξική για τον οργανισμό αμμωνία που σχηματίζεται από την πέψη των πρωτεϊνούχων τροφίμων η συσσώρευση των οποίων στο έντερο προκαλεί ερεθισμό του βλεννογόνου με δυσμενή αποτελέσματα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ακόμη ότι ένα φλιτζάνι παραδοσιακό γιαούρτι καλύπτει το ήμισυ της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ασβεστίου που χρειάζεται ένας οργανισμός.

Την ίδια στιγμή ένα κεσεδάκι με «πετσάτο» γιαούρτι παρέχει το 38% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φωσφόρου, αντίστοιχα το 12% μαγνησίου και το 18% καλίου. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για διάφορες βιολογικές διεργασίες, όπως είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού και της υγείας των οστών.

Αντίστοιχα η κατανάλωση παραδοσιακού γιαουρτιού σε τακτική βάση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αντιμετωπίζει καλύτερα τις λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Aσύγκριτη μα και πολύ δυνατή γεύση

Η προσθήκη πέτσας μπορεί να δώσει στο γιαούρτι μια πιο κρεμώδη υφή και έναν ιδιαίτερο, πλούσιο γευστικό χαρακτήρα. Βλέπεις, το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα συνήθως παρασκευάζεται με φυσικό τρόπο, χωρίς την προσθήκη τεχνητών διατηρητικών ή πρόσθετων. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό όχι μόνο για όσους προτιμούν φυσικά προϊόντα χωρίς περιττές χημικές ενώσεις, αλλά και για εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν το αυθεντικό παραδοσιακό γιαούρτι που μνημονεύεται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα για την απαράμιλλη γεύση του. Για αυτό σκέψου το διπλά την επόμενη φορά που θα βγάλεις την πέτσα του παραδοσιακού γιαουρτιού σου, γιατί εκτός από γεύση, θα στερηθείς και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό σου.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα