1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Νέα Έρευνα: το κρασί είναι «μάλλον ασφαλές» για διαβητικούς τύπου 2


Μια έρευνα δυο χρόνων για τις πιθανές επιπτώσεις του κρασιού στην υγεία σχετικά με αυτούς που δεν έπιναν κρασί και άρχισαν να πίνουν μέτριες ποσότητες.

Αν και πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει τα οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, οι περισσότεροι επιστήμονες διστάζουν να συστήσουν ότι κάποιος που δεν πίνει κρασί θα πρέπει να ξεκινήσει να το κάνει για λόγους υγείας! Πολλές επιστημονικές αναφορές κάνουν ακριβώς το αντίθετο, προειδοποιώντας τους αναγνώστες ότι επειδή απλώς το κρασί έχει αποδειχθεί ότι έχει ένα συγκεκριμένο όφελος για την υγεία σε μια συγκεκριμένη μελέτη, δεν σημαίνει ότι οι nondrinkers θα πρέπει να αρχίσουν να πίνουν ένα ποτήρι κάθε μέρα.

Αλλά τώρα μια πρόσφατη έκθεση από μια μελέτη σχετικά με τον οίνο και τον διαβήτη τύπου 2 υποδηλώνει ότι εκείνοι που έχουν την ασθένεια μπορεί να έχουν οφέλη εάν αλλάξουν συνήθειες και από την αποχή αρχίσουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής είναι μια περίληψη των ευρημάτων της μελέτης CASCADE (CArdiovaSCulAr Diabetes and Ethanol), στην οποία έλαβαν μέρος 224 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι προηγουμένως απείχαν από το αλκοόλ. Αυτοί έλαβαν οδηγίες να πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, λευκό κρασί ή νερό κάθε μέρα και να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή. Οι ερευνητές, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Negev του Ben-Gurion στο Ισραήλ, δημοσίευσαν παλαιότερα έγγραφα σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές της έρευνας, αλλά η νέα έκθεση στρογγυλοποίησε τα κυριότερα ευρήματα.

«Αν και αρκετές μελέτες κατέδειξαν προστατευτικές συσχετίσεις μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και της καρδιαγγειακής νόσου, της αρτηριοσκλήρωσης, της υπέρτασης, ορισμένων τύπων καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2, των νευρολογικών διαταραχών και του μεταβολικού συνδρόμου, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη μέτρια κατανάλωση κρασιού. «Εδώ, προτείνουμε ότι η έναρξη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ ανάμεσα σε καλά ελεγχόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι προφανώς ασφαλής».

Δύο βασικές υπο-μελέτες της δοκιμής απεικονίζουν αυτό το συμπέρασμα. Μια υπο-μελέτη, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αποκαλύπτει ότι το κρασί αποδείχθηκε ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης στους διαβητικούς.

Η δεύτερη υπο-μελέτη επικεντρώθηκε στην μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) ή στην μεταβολή του χρονικού διαστήματος μεταξύ καρδιακών παλμών. (Η κακή HRV είναι συχνή στους διαβητικούς τύπου 2 και αποτελεί πρόβλεψη για καρδιαγγειακές παθήσεις και γενική θνησιμότητα).

Για να διαπιστωθεί κατά πόσο η μέτρια κατανάλωση κρασιού είχε επίδραση στο HRV στους διαβητικούς τύπου 2, οι ερευνητές επέλεξαν 45 από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή – από τους οποίους στους 22 είχε ανατεθεί να πίνουν κόκκινο κρασί και στους 23 να πίνουν νερό – – να κάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα, τόσο στην αρχή της δοκιμής όσο και μετά από δύο χρόνια. Δεν διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι, ενώ δεν υπήρχε αναγκαστικά μακροπρόθεσμη θετική επίδραση στο HRV για τους απέχοντες που άρχισαν να πίνουν, δεν υπήρχε επίσης ούτε εμφανής κίνδυνος. Σε συνδυασμό με τα ευρήματα αθηροσκλήρωσης, αυτό υποδηλώνει ότι το κρασί είναι μια υγιεινή επιλογή.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών: Οι γυναίκες που έπιναν κόκκινο κρασί είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα HDL (γνωστά ως “καλή χοληστερόλη”) σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν λευκό κρασί ή νερό. Οι ομάδες των ανδρών δεν είδαν τέτοιες διαφορές σε αυτά τα επίπεδα. Αυτό το εύρημα, μαζί με άλλες διαφορικές επιπτώσεις του αλκοόλ μεταξύ ανδρών και γυναικών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν κρίνουμε κατά πόσο η κατανάλωση αλκοόλ ωφελεί την υγεία μας, λένε οι ερευνητές.

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να αντιστρέψει την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζονται με τον διαβήτη

Φυσικά, κάθε μελέτη σχετικά με το κρασί και την υγεία – είτε είναι καλή ή κακή – δεν αντικαθιστά τις ιατρικές συμβουλές ενός επαγγελματία. Τα άτομα, ανεξάρτητα από το εάν έχουν διαβήτη ή οποιαδήποτε άλλη νόσο για αυτό το θέμα, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν λάβουν αποφάσεις για την υγεία τους.

Όπως αναφέρει το κείμενο της μελέτης: “Παρόλο που τόσο η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη όσο και η Αμερικανική Ένωση Καρκίνου συζητούν τη μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος στις κατευθυντήριες γραμμές τους, δεν δίνεται οριστική σύσταση, ούτε σύσταση για έναρξη μέτριας πρόσληψης. Αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στο να αλλάξει αυτό.»

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα