1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Μην πίνετε το τσάι όταν είναι πολύ ζεστό


Η κατανάλωση καυτού τσαγιού μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί καρκίνο στο λάρυγγα, σύμφωνα με ερευνητές από το Ιράν.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αφήνουν τα πολύ ζεστά ροφήματα να κρυώσουν πριν τα καταναλώσουν.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τον καπνό και το αλκοόλ με τον καρκίνο του οισοφάγου και η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο ‘British Medical Journal’ υποδεικνύει ότι τα καυτά ροφήματα μπορεί ενδεχομένως με κάποιον τρόπο να ανοίγουν το δρόμο για την εμφάνιση καρκινικών όγκων.

Όχι πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου
H κατανάλωση τσαγιού σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, σε περισσότερους από 70 βαθμούς Κελσίου, φάνηκε να σχετίζεται με οκταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο λάρυγγα σε σύγκριση με την κατανάλωση ζεστού ή χλιαρού τσαγιού θερμοκρασίας χαμηλότερης των 65 βαθμών. Έρευνες από τη Βρετανία έχουν αναφέρει ότι οι άνθρωποι προτιμούν να πίνουν το τσάι σε μέση θερμοκρασία 56-60 βαθμών Κελσίου.

Ο Reza Malekzadeh του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού 300 ανθρώπων με καρκίνο στον οισοφάγο και 571 υγιών αντρών και γυναικών από την ίδια περιοχή του βόρειου Ιράν. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου στο λάρυγγα παγκοσμίως, αλλά τα ποσοστά καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ είναι χαμηλά, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Σχεδόν όλοι οι εθελοντές έπιναν μαύρο τσάι τακτικά, καταναλώνοντας κατά μέσον όρο περισσότερο από ένα λίτρο την ημέρα. Άνθρωποι που έπιναν τακτικά το τσάι τους σε μικρότερο χρόνο από 2 λεπτά μετά το σερβίρισμα, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτού του τύπου τον καρκίνο σε σχέση με αυτούς που περίμεναν 4 ή περισσότερα λεπτά.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 άνθρωποι παγκοσμίως από καρκίνο του οισοφάγου. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική. Οι καρκινικοί όγκοι του οισοφάγου είναι ιδιαίτερα θανατηφόροι και τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης κυμαίνονται από 12 έως 31%.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα