1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μελιτζάνες σκορδοστούμπι | Συνταγές – Sintayes.gr


Μελιτζάνες σκορδοστούμπι.. Μια συνταγή για μια φανταστικής γεύσης μελιτζάνα φούρνου.. Ένα παραδοσιακό πιάτο της Ζακύνθου και γενικά όλων των νησιών του Ιονίου που είναι το τέλειο παράδειγμα της εξαιρετικής κουζίνας μεσογειακής διατροφής. Η ανάμειξη του σκόρδου με ξύδι (το σκορδοστούμπι) και η προσθήκη στη συνέχεια άλλων καρυκευμάτων δίνουν μια χαρακτηριστική γλυκόξινη ανεπανάληπτη γεύση που δεν μπορείς να αντισταθείς. Είναι μια υπέροχη ελληνική νηστίσιμη-vegan συνταγή, μια από τις πιο νόστιμες σε όλη τη γκάμα ελληνικών χορτοφαγικών πιάτων. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 2 μεγάλες ή 3 μεσαίες μελιτζάνες φλάσκες, περίπου 2 κιλά συνολικά, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,3 εκ. περίπου
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 έως 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 8-10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1/2 έως 2/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα επιλογής σας (μαϊντανό, ρίγανη, δυόσμο, μαντζουράνα)
  • 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. μέλι 
  • 5-6 κ.σ. θρυμματισμένη φέτα ή τριμμένο λαδοτύρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν οι μελιτζάνες σας έχουν σπόρια τις τις κόβετε σε φέτες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε μπολ με νερό για περίπου 1 ώρα για να ξεπικρίσουν. Μετά τις στύβετε, τις ξεπλένετε καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνετε καλά ταμποναριστά με απορροφητικό χαρτί. Πριν τις τηγανίσετε τις αλατίζετε.
  2. Αν δεν έχουν σπόρια, τις κόβετε σε φέτες και τις αλατίζετε για να τις τηγανίσετε απευθείας. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο ζεσταίνετε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τηγανίζετε, σε παρτίδες, τις φέτες μελιτζάνας μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και από τις 2 πλευρές, συμπληρώνοντας ελαιόλαδο όταν απαιτείται. Τις μεταφέρετε σε μεγάλο σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
  3. Όταν τελειώσετε το τηγάνισμα της μελιτζάνας, στο ίδιο τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτετε αν απαιτείται 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε ελάχιστα το σκόρδο, με προσοχή να μην μαυρίσει, ανακατεύοντας διαρκώς.
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες, τις μαγειρεύετε για 2-3 λ, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μέλι και το ξύδι, ανακατεύετε μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λ περίπου ή μέχρι να πήξει και ΄δέσει΄ καλά. 
  5. Βάζετε μερικές κουταλιές της σάλτσας στη βάση ενός μετρίου μεγέθους ταψιού και τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Από πάνω στρώνετε μερικές φέτες μελιτζάνας τις οποίες πασπαλίζετε με τα βότανα και προαιρετικά, με λίγο από το θρυμματισμένο τυρί.
  6. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με στρώσεις, σάλτσας ντομάτας, μελιτζάνες, βότανα, τυρί, μέχρι να εξαντληθούν όλα τα υλικά, τελειώνοντας με σάλτσα ντομάτας. Με μια σπάτουλα πιέζετε ελαφρώς τα υλικά προς τα κάτω, στη βάση του ταψιού και ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο ξύδι επιπλέον.
  7. Ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 45 λ. Μετά το ξεφουρνίζετε το πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σερβίρετε αμέσως ζεστό με τυρί φέτα και φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Καλή σας απόλαυση!

Σημείωση: Πολλές νοικοκυρές στη Ζάκυνθο στη σάλτσα ντομάτας βάζουν και ένα κρεμμύδι τριμμένο, που πρώτα το σοτάρουν μέχρι να μαλακώσει και μετά προσθέτετε τη ντομάτα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε για να αναβαθμίσετε τη γεύση του φαγητού σας.  

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες σκορδοστούμπι

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα