1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

χτένια με τσορίθο και κόκκινες πιπεριές για λιτo-spicy βίο


Φρέσκα χτένια με τσορίθο και κόκκινες ψητές πιπεριές
Φρέσκα χτένια με ισπανικό τσορίθο και ψητές πιπεριές

Με τον χαρακτήρα της κόκκινης πιπεριάς να ρέπει στην γλυκύτητα και τον ατίθασο του λουκάνικου προς την πάπρικα, τα σαρκώδη χτένια με τσορίθο είναι το πιάτο που προπονεί τη λίμπιντο για το δυναμόμετρο. Η χυμώδης εισαγωγή ξεκινάει ήπια με κυρίαρχο το ‘γλυκό’ αίσθημα της γεύσης καθώς δαγκώνεις το ζουμερό χτένι· και προβάλει ξαφνικά το απρεπές λουκάνικο με την τόλμη ταυρομάχου να ερεθίσει τον ουρανίσκο, ρίχνοντας τις καπνιστές μπαντερίγιες του και μεταβάλλοντας την ισορροπία των εντάσεων. Γευστικό volapié ή recibiendo? Εσείς, αποφασίζετε ποια θέση εφόδου θα απολαύσετε.

χτένια με τσορίθο και κόκκινες ψητές πιπεριές

Χτένια και ισπανικό τσορίθο: Δυο αντίθετα υλικά

Στα προικισμένα χτένια και τις χάρες τους που η γαστρονομία πολλαπλώς εκτιμά, έχουμε αναφερθεί στο ποστ ‘χτένια in love: με τζίντζερ και πορτοκάλι συνοδεία αβοκάντο‘.

To ισπανικό τσορίθο (chorizo) είναι το χοιρινό λουκάνικο, καπνιστό ή μη, αρωματισμένο επίσης με πιπεριές, που παρασκευάζεται σε πολλούς τύπους ανάλογα με τις τοπικές συνταγές. Είναι πάντα κόκκινο και όταν ζεσταίνεται, βγάζει λαμπερούς χυμούς και πικάντικα ή γλυκοπικάντικα αρώματα από πάπρικα, σκόρδο και βότανα.

χτένια με τσορίθο και κόκκινες ψητές πιπεριέςχτένια με τσορίθο και κόκκινες ψητές πιπεριές

Το φρέσκο τσορίθο προορίζεται για μαγείρεμα/ψήσιμο και είναι συνήθως μικρότερο, μαλακό και λιγότερο πικάντικο. Το επεξεργασμένο είναι σκληρότερο και μεγαλύτερο, μακρύτερο ή/και πιο παχύ – για λουκάνικο μιλάμε πάντα, μην τρέχει ο λογισμός αλλού, μέρες που είναι. Τρώγεται και ωμό, σε σχετικά λεπτοκομμένες φέτες και είναι para tapear, για να μπαίνει δηλαδή σε tapas, μικρές μερίδες από μεγαλύτερα πιάτα ή σε ψωμί.

Τα μεγέθη πάντως και οι αντίστοιχες γευστικές ποικιλίες δεν είναι απόλυτα. Οπότε ρωτήστε περισσότερα για το είδος του τσορίθο που σας προσφέρουν – στην αγορά (σουπερμάρκετ και deli) κυκλοφορούν πολλά.

Στα χτένια με τσορίθο της συνταγής χρησιμοποιήθηκε καπνιστό πικάντικο τσορίθο από ψιλοκομμένο χοιρινό με ελάχιστο τελικά λίπος, που τρώγεται και αμαγείρευτο (ήδη επεξεργασμένο δηλαδή). Επειδή δε ήταν μακρύλεπτο σχετικά, η αναλογία προς τα χτένια διαμορφώθηκε σε 3:1 (τσορίθο-χτένια). Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε παχύτερο λουκάνικο, κάνοντας την αναλογία 1:1, την οποία θεωρώ καλύτερη.

Με δυο λόγια

Ιδιαίτερη συνταγή, εύκολη, εντυπωσιακή όταν σερβίρεται σε κοχύλια και δείχνει εξωτική, με τόνους ωστόσο οικείους στην μεσογειακή παλέτα. Η γευστική ‘ανατροπή’ που επιφυλάσσει είναι περισσότερο από ευχάριστη.

χτένια στο τηγάνι με τσορίθο και κόκκινες ψητές πιπεριές

Χτένια με τσορίθο και κόκκινες πιπεριές

Προετοιμασία: 25-30 λεπτά. Αν δεν βρείτε τσορίθο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο, αρκετά πικάντικο λουκάνικο ώστε το πιάτο να βγει σε ανάλογο γευστικό πνεύμα, αν και όχι ίδιο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 2 άτομα)
6-8 χτένια (ανάλογα με το μέγεθος) φρέσκα ή καταψυγμένα, ξεπαγωμένα
2 μέτριες κόκκινες πιπεριές
2-3 μικρά κρεμμυδάκια λεπτοκομμένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κονιάκ ή μπράντι
80-100 γραμ. λουκάνικο τσορίθο σε λεπτές φέτες περί τα 3-4 χιλ.
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Προθερμαίνετε το γκριλ στους 210-220 βαθμούς C.

Προετοιμάζετε τις πιπεριές: Βάζετε τις πιπεριές ολόκληρες σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο και τις τοποθετείτε στην πάνω σχάρα του φούρνου. Ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου, γυρνώντας τις πλευρά ανά 5 λεπτά, μόλις η φλούδα που βλέπει στο γκριλ αρχίζει να μαυρίζει.

Τις βγάζετε, τις κλείνετε στο αλουμινόχαρτο ή σε πλαστική σακούλα (π.χ. αυτή των σουπερμάρκετ) και τις αφήνετε λίγο να ιδρώσουν. Τις καθαρίζετε από τη φλούδα κάτω από τρεχούμενο νερό (για να μην καίγεστε), αφαιρείτε κοτσάνια και σπόρια και τις κόβετε κατά μήκος, σε λωρίδες 1 εκ.x 6-7 εκατ. ή όσο είναι το μήκος τους.
Φρέσκα χτένια στο τηγάνι με τσορίθο και κόκκινες ψητές πιπεριές

Ετοιμάζετε τα χτένια με τσορίθο: Σε άνετο τηγάνι και μέτρια φωτιά βάζετε τις ροδέλες του λουκάνικου και τις ψήνετε για 1-1.5 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά (ή και 2 λεπτά, ανάλογα και με τον τύπο του τσορίθο), γυρίζοντάς τες 1-2 φορές. Θα πρέπει να πάρουν χρώμα χωρίς να στεγνώσουν. Τις αφαιρείτε με τρυπητή σπάτουλα σε μπολ. Κρατάτε το λίγο λίπος που έβγαλαν.

Στο ίδιο τηγάνι (μέτρια προς δυνατή φωτιά) προσθέτετε τα στεγνά χτένια, τα οποία έχετε ελαφρώς αλατίσει. Τα σοτάρετε για 1-1,5 λεπτό ανά πλευρά (ανάλογα και με το μέγεθος), να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν. Θα πρέπει να είναι τραγανά έξω και ζουμερά στο εσωτερικό. Μην τα παραψήσετε γιατί θα στεγνώσουν εντελώς και η υφή τους θα γίνει λαστιχωτή.

Μισό λεπτό πριν τα βγάλετε ρίξτε το κονιάκ και ανακατέψτε. Μεταφέρετε τα χτένια σε μπολ και διατηρήστε τα ζεστά.

Σημείωση: Τα μεγάλα χτένια της φωτογραφίας έχουν διάμετρο περί 5 εκατ. και είναι με κέλυφος, το οποίο αφαιρείτε, κόβοντας παράλληλα στο κοχύλι και καθαρίζετε τον μυ από το μικρό κομματάκι που μερικές φορές έχει άμμο. Τα μικρότερα χτένια είναι περί τα 2.5 εκατ. Προσαρμόστε τους χρόνους στο μέγεθος που θα χρησιμοποιήσετε, έχοντας κατά νου το max. του 1.5’/πλευρά.
χτένια με τσορίθο και κόκκινες ψητές πιπεριές

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί (μέτρια φωτιά), βάζετε το κρεμμύδι και σοτάρετε 2 λεπτά, ανακατεύοντας να μαραθεί και να ψηθεί (χωρίς να αλλάξει χρώμα).

Προσθέτετε τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά, γυρίζοντάς τα όλα μερικές φορές. Αποσύρετε.

Σερβίρισμα: Σε ζεστά πιάτα (ανάλογα και με την εποχή) βάζετε τις πιπεριές κατά μήκος στο 1/4 του πιάτου. Απέναντί τους απλώνετε τα χτένια με τσορίθο σε ροδέλες στη βάση τους. Προσθέτετε τον μαϊντανό και μερικές σταγόνες ωμού ελαιόλαδου.

Print Friendly, PDF & Email

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα