1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Λινγκουίνε με γαύρο φρέσκο πικάντικο


Λινγκουίνε με γαύρο φρέσκο πικάντικο
Λινγκουίνε με φρέσκο γαύρο πικάντικο

Εξαιρετικά απλό πιάτο, γρήγορο, ελαφρύ, με βασικά καθημερινά υλικά, ολίγον πικάντικο και άκρως γευστικό. Με την γλύκα της καθαρής σάρκας ενός μικρού ψαριού, της αντζούγιας, του κοινότατου γαύρου. Με συντονισμένη αρμύρα και οξύτητα απ’ το κρασί, που χαρακτηρίζουν τα πιο επιτυχημένα θαλασσινά πιάτα ζυμαρικών. Εν ολίγοις, δοκιμάστε αυτές τις λινγκουίνε με πικάντικο, φρέσκο γαύρο για να ανακαλύψετε μια μαγική, οικονομική και ανεπιτήδευτη μακαρονάδα με ένα ιδιαίτερα αγαπημένο μας τόσο δα ψαράκι.

Λινγκουίνε με γαύρο φρέσκο πικάντικο

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο pandespani, τον πρασινογάλαζο ελληνικό, φρέσκο μικρό γαύρο με την ασημόλευκη κοιλιά είθισται να τον τρώμε τηγανητό (όπως την αθερίνα) ή ψητό ή μαριναρισμένο. O τελευταίος είναι ένας ωραιότατος μεζές που, όταν γίνεται στο σπίτι, ουδεμία σχέση έχει με τον ετοιματζίδικο παραψημένο στο ξίδι, ασπρισμένο και στεγνό της συντριπτικής πλειονότητας των μεζεδοπωλείων.

Ο γαύρος αφθονεί στη Μεσόγειο, ειδικά στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο. Σε αντίθεση με τον παστό ή τον κονσερβαρισμένο που έχουν διακριτή ψαρένια γεύση, ο φρέσκος έχει πολύ ήπια χαρακτηριστικά, χωρίς ψαρίλα και μυρωδιά.

Έτσι, στον συνδυασμό του με τις λινγκουίνε (ή ανάλογα ζυμαρικά) ο γαύρος αποδίδει ένα φίνο πιάτο με καθαρή γεύση και καλά ισορροπημένες τις εντάσεις των υλικών.

Λινγκουίνε με γαύρο φρέσκο πικάντικο
Λινγκουίνε με γαύρο φρέσκο πικάντικο

Τι να προσέξετε

Αυτή είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα με απλά υλικά και ένα σημείο προσοχής, που αφορά στον χρόνο μαγειρέματος του καθαρισμένου φρέσκου γαύρου. Αυτός πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατόν: 15″. Στην πράξη, ο γαύρος μπορεί να μαγειρευτεί και μόνον από την ανάμειξή του με τα καυτά ζυμαρικά.

Κατά τα λοιπά:

Μπορείτε να αυξήσετε την καυτερή πιπεριά, αν είστε του πραγματικά πικάντικου ή να την παραλείψετε αν σας ενοχλεί ή πρόκειται να σερβίρετε μικρά παιδιά.

Η γεύση του σκόρδου μαλακώνει εξαιρετικά κατά το μαγείρεμα, μην το αφαιρέσετε. Ενώ, το μείγμα των δύο μυρωδικών, μαϊντανού και βασιλικού, δίνει έναν ξεχωριστό αρωματικό υπόβαθρο  στο πιάτο.

Τέλος, αν δεν αγοράσετε τον γαύρο καθαρισμένο, έτοιμο να μαγειρευτεί, μπορείτε να κάνετε αυτή τη δουλειά εύκολα, τραβώντας το κεφάλι με τα εντόσθια (βγαίνουν συχνά μαζί), πιέζοντας και ανοίγοντας το σώμα του ψαριού, και βγάζοντας ολόκληρο το ψαροκόκαλο με την ουρά. Δεν απαιτείται καν μαχαίρι.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas hashtag #pandespani
και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια 🙂


Λινγκουίνε με γαύρο φρέσκο πικάντικο

Λινγκουίνε με γαύρο φρέσκο πικάντικο

Προετοιμασία: 10 λεπτά με φρέσκο γαύρο καθαρισμένο. Ή 30-35 λεπτά αν πρέπει να τον καθαρίσετε. Δείτε τα σημεία προσοχής παραπάνω. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά για 4 άτομα
360-400 γρ. linguine
300 γρ. φρέσκος (μικρός) γαύρος (αντσούγια) καθαρισμένος (χωρίς κεφάλι, εντόσθια & ραχοκοκκαλιά)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρή καυτερή πιπεριά χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
100 ml λευκό κρασί ξηρό
6 κ.σ. μείγμα από μαϊντανό & βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Linguine σε βρασμό

Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά: Βάζετε τις λινγκουίνε να βράζουν σε πολύ (περό το 1 lt/100 γρ.) και καλά αλατισμένο νερό (2 κ.σ. που προστίθεται όταν το νερό κοχλάζει). Βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. 5 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του βρασμού ετοιμάζετε την σάλτσα.

Σοτάρισμα σκόρδου με καυτερή πιπεριά

Κάνετε την πικάντικη σάλτσα με τον γαύρο: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι (να χωράει και τα ζυμαρικά) ρίχνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά. Σοτάρετε (μέτρια φωτιά) για 1-2 λεπτά, μέχρι το σκόρδο να αρχίσει στις άκρες να ροδίζει χωρίς όμως να καεί. Προσθέτετε το κρασί και βράζετε για 1- 1,5 λεπτό.

Γαύρος φρέσκος πικάντικος με κρασί

Βάζετε τον γαύρο, αλατίζετε και μαγειρεύετε για 15-20 δευτερόλεπτα ανακατεύοντας ευγενικά. Προσοχή! Μην σας ξεφύγει εδώ χρόνος, δεδομένου ότι το φιλεταρισμένο ψαράκι θα συνεχίσει να ψήνεται με τα καυτά ζυμαρικά.

Λινγκουίνε με γαύρο φρέσκο πικάντικο

Ρίχνετε 1/2 -1 κουτάλα από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και μεταφέρετε τις λινγκουίνε (σουρωμένες) στη σάλτσα. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μείγμα μαϊντανού με βασιλικό. Ανακατεύετε με κάποια προσοχή, ώστε να μην διαλυθεί ο  γαύρος.

Λινγκουίνε με γαύρο φρέσκο πικάντικο

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τις λινγκουίνε με τον πικάντικο γαύρο στα πιάτα προσθέτοντας – αν σας αρέσει – 1 λεπτή γραμμή ωμού ελαιολάδου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Print Friendly, PDF & Email


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα