1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι | Συνταγές


Τα καλαμαράκια είναι από τα πιο δημοφιλή θαλασσινά αφού συνδυάζουν την υπέροχη γεύση τους αλλά και την πολύ υψηλή διατροφική αξία τους. Είναι πολύ σημαντικό να εντάξουμε τα καλαμαράκια στη διατροφή μας αλλά και των παιδιών μας, μιας και περιέχουν τα ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά αλλά και μια πληθώρα βιταμινών που ενισχύουν το ανοποιητικό μας και μας προφυλάσσει από φλεγμονές αφού, εκτός των άλλων, περιέχουν, σελήνιο και ψευδάργυρο! Εδώ λοιπόν σας δίνουμε μια πανεύκολη, για αρχάριους, συνταγή για καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι ή κοραλλάκι για να απολαύσετε ένα υγιεινό και πεντανόστιμο φαγητό ιδανικό για τις μέρες της νηστείας αλλά και για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 συσκευασία των 500 γρ. Τομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 400 γρ. μακαρονάκι κοφτό ή Κοραλλάκι
  • 2 λίτρα ζεστό νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν τα καλαμαράκια σας είναι κατεψυγμένα τα βγάζετε από βραδίς από την κατάψυξη και τα αφήνετε σε ψυγείο να ξεπαγώσουν. Τα βγάζετε από το ψυγείο το πρωί για να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα μαγειρέψετε.
  2. Αν είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα ακαθάριστα δείτε πιο κάτω στη σημείωση πως θα τα καθαρίσετε. Αφού τα καθαρίσετε και τα πλύνετε καλά τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  3. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς για 1 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε τα καλαμαράκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά.
  4. Τα καλαμαράκια  θα “βγάλουν” αρκετό νερό, σοτάροντάς τα. Μόλις μειωθούν τα πολλά υγρά τα “σβήνετε” με το κρασί και τα αφήνετε για 1-2 λ να εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ. Μετά ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
  5. Προσθέτετε στη κατσαρόλα και το 1,5 λίτρα από το καυτό νερό και μόλις πάρει μερικές βράσεις, χαμηλώνετε τη φωτιά, μισκοσκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε τα καλαμαράκια να σιγοβράσουν για περίπου 25 λ. Ο χρόνος που απαιτείται για να μαλακώσουν εξαρτάται από το αν είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα καθώς επίσης και από το μέγεθος και το πάχος τους.
  6. Μετά δοκιμάζετε το αλατοπίπερο, διορθώνετε αν χρειάζεται και επίσης ελέγχετε αν τα καλαμαράκια έχουν μαλακώσει καλά. Αν έχουν μαλακώσει, βγάζετε και πετάτε το φύλλο δάφνης από τη σάλτσα και προσθέτετε το ζυμαρικό.
  7. Αφήνετε το ζυμαρικό σας να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντας πολύ συχνά και προσθέτοντας σταδιακά, όποτε απαιτείται το υπόλοιπο καυτό νερό. Όταν είναι έτοιμο το αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε για 2-3 λ να “σταθεί” και μετά το σερβίρετε. 

Σημείωση: Για να καθαρίσετε τα καλαμάρια αφαιρείτε τα κεφάλια από το σώμα τους φροντίζοντας να βγουν και τα εντόσθιά τους μαζί (αν έχουν). Αν υπάρχει το στόμα του καλαμαριού, το βγάζετε και το πετάτε μαζί με τα εντόσθια. Αφαιρείτε το λεπτό κόκαλο που υπάρχει στο σώμα τους και μετά τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια/ροδέλες. Τα πλένετε πολύ καλά και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα πολλά υγρά τους. 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα