1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι κουκουνάρια και μυρωδικά | Συνταγές


Καλαμαράκια γεμιστά. Μια από τις κλασικές ελληνικές συνταγές, όλων των εποχών, που έφεραν στην Ηπειρωτική Ελλάδα οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, αλλάζοντας για πάντα την γεύση και το προφίλ της ελληνικής κουζίνας. Μια συνταγή, για καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρια και μυρωδικά, ένα υπέροχο, νοστιμότατο, χορταστικό και υγιεινό πιάτο ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • 1.200-1.400 γρ. καλαμαράκια 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 1/3 φλ. τσαγιού μακρύκοκκο ρύζι
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί 
  • 1/2 φλ. τσαγιού κουκουνάρια 
  • 1/4 φλ. τσαγιού σταφίδες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο
  • 4 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φλ. τσαγιού φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για να καθαρίσετε τα καλαμάρια τραβάτε το κεφάλι σιγά σιγά προς τα έξω και το αποκόβετε από το σώμα, τραβώντας ταυτόχρονα τα εντόσθια και το σακουλάκι με το μελάνι τους (αν έχουν). Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε το κάτω μέρος του κεφαλιού, για να αφαιρέσετε τα μάτια και αν υπάρχει το στόμα του καλαμαριού το αφαιρείτε και το πετάτε και αυτό.
  2. Αφαιρείτε και πετάτε το λεπτό, διαφανή χόνδρο από το σώμα του καλαμαριού. Προαιρετικά μπορείτε να βγάλετε και την εξωτερική μεμβράνη του, τραβώντας τη με το χέρι, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο. Ξεπλένετε καλά, εσωτερικά και εξωτερικά το σώμα των καλαμαριών και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Ξεπλένετε και τα πλοκάμια, τα στραγγίζετε ελαφρώς, τα ψιλοκόβετε και τα μεταφέρετε σε μπολ.
  3. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι με καπάκι, ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, 1/4 φλ. από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το μισό κρασί, το σκόρδο, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λ.
  4. Προσθέτετε 1/3 φλ. ζεστό νερό, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο και αλατοπίπερο, ανακατεύετε, σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνετε τη γέμιση να σιγοβράσει για 6-7 λ περίπου ή μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά και μαλακώσει ελαφρώς το ρύζι. Αποσύρετε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να χλιαρίνει για να μπορέσετε να τη χειριστείτε.
  5. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού παίρνετε το μείγμα γέμισης και γεμίζετε κατά 3/4 το κάθε καλαμάρι, για να μείνει περιθώριο στη κορυφή του επειδή θα φουσκώσει το ρύζι. Τα “κλείνετε” στην επιφάνειά τους με οδοντογλυφίδες για να μη χυθεί η γέμιση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  6. Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ρίχνετε το υπόλοιπο 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και τοποθετείτε τα καλαμάρια στη κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ενιαία στρώση. Προσθέτετε το υπόλοιπο μισό κρασί, τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε ανάλογα και ρίχνετε τόσο νερό ώστε να καλύπτονται τα καλαμάρια και ανάβετε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
  7. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση η σάλτσα, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καλαμάρια και το ρύζι. Αν είναι έτοιμο το φαγητό αλλά έχει υγρά η σάλτσα τα τελευταία λεπτά σιγοβράζετε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. 

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι κουκουνάρια και μυρωδικά

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα