1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Θερμή υποδοχή στον νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στη Θεολογική Σχολή – Το μήνυμά του στους φοιτητές (video) – Thestival


Θερμή ήταν η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Θεοφίλου το πρωί της Δευτέρας στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που κάνει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεος ύστερα από την τελετή ενθρόνισης.

Στην είσοδο της σχολής τον υποδέχτηκαν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής Χρυσόστομος Σταμούλης, μέλη της σχολής, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος και αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τέλεσε δοξολογία στο εκκλησάκι του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος που βρίσκεται εντός της Θεολογικής Σχολής.

Κατά την είσοδο του στο εκκλησάκι ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στον χώρο φώναξε «άξιος».

Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παραβρέθηκε στην τελετή υποδοχής στο αμφιθέατρο Α της Θεολογικής Σχολής.

Κοσμήτορας Θεολογικής σχολής: Μέρα γιορτής, ελπίδας και προσδοκίας η σημερινή για τη Θεολογική και το ΑΠΘ

Ο κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής, Χρυσόστομος Σταμούλης καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης αναφέροντας τα εξής:

«Κάποτε κάποιος φίλος αναφερόμενος στον δάσκαλο μας Νίκο Μαρτσούκα μου είπε με αγανάκτηση πως θεολογία δεν γίνεται με τα τραγούδια. Τον κοίταξα απορημένος, δεν απάντησα, πικραθηκα και έφυγα. Για πολύ καιρό δεν μπορούσα να χωνέψω γιατί να γίνεται ζωή και θάνατος με τα τραγούδια και όχι θεολογία. Και να, ο Παναγιώτατος μας απέδειξε προχθές πως όχι μόνο γίνεται θεολογία και με τα τραγούδια αλλά αυτά μπορούν να κοσμούν και τον ενθρονιστήριο λόγο ενός Μητροπολίτη. Η αγάπη ξεχείλιζε από τον λόγο του με τον οποίο μας συστήθηκε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Παναγιώτατε η σημερινή μέρα είναι για τη Θεολογική και το ΑΠΘ στο σύνολό του μέρα γιορτής, μέρα ελπίδας και μέρα προσδοκίας. Υποδεχόμαστε τον νέο μας επίσκοπο με αισθήματα χαράς και ελπίδας. Ελπίζουμε σε μια νέα σχέση με τη Μητρόπολή μας, σε μια νέα σχέση μαζί σας, ουσιαστική και γόνιμη. Η επιλογή σας να ξεκινήσετε τις επισκέψεις σας απο τη Θεολογική μας σχολή μας γεμίζει ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουμε ότι η θεολογία μπορεί να αποτελεί και σήμερα την προφητική και κριτική φωνή της εκκλησίας. Μια φωνή, κραυγή αγωνίας κατα τον Μακαριστό Μητροπολίτη Νιγηρίας και μια προσπάθεια αφύπνισης της ορθόδοξης συνείδησης μας για να μην είναι οι χριστιανοί εκείνοι που δεν σέβονται την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του άλλου αλλά εκείνοι που εγείρονται απο τους τάφους της κοινωνικής αδικίας, που βλέπουν τους ανθρώπους αναστάσιμα δηλαδή ως ευκαιρία και όχι ως απειλή, ως συνοδοιπόρους. Παναγιωτατε να χαμογελάτε πάντα, να είστε πάντα δημιουργικός για χάρη της εκκλησίας, των ανθρώπων και ο Θεός να σας δίνει δύναμη εδώ στη Θεσσαλονίκη μας, στην οποία θα συναντιόμαστε και θα μοιραζόμαστε καημούς, αγωνίες, όνειρα και ελπίδες».

Πρύτανης ΑΠΘ: Ο ρόλος του ποιμενάρχη της πόλης είναι προφανής και ιδιαίτερα σημαντικός

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος καλωσόρισε με ιδιαίτερη και προφανή συγκίνηση, χαρά και τιμή, τον νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τόνισε πως «ο ρόλος του ποιμενάρχη της πόλης είναι προφανής και ιδιαίτερα σημαντικός. Και συνέχισε λέγοντας: «Αναμένοντας την επίσημη υποδοχή υπό τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, σήμερα σας καλωσορίζουμε στην σχολή των ομοτεχνων σας, θεολόγων, η οποία σας είναι οικεία, από τις μεταπτυχιακές σας σπουδές».

«Σήμερα, με την εξαιρετική τιμή που επιφυλάσσατε στους διδάσκοντες, διδασκόμενους, παντοιοτρόπως εργαζόμενους της Θεολογικής Σχολής, συλλέγετε τις ευλογίες και τις ευχές όλων για την συνέχιση του ακαδημαϊκού τους έτους, το οποίο καθίσταται πόλος έλξης για πολλούς αλλοδαπούς φοιτητές. Ίσως, τους περισσότερους από κάθε άλλη σχολή του Πανεπιστημίου μας. Σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναστήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται. Σε αυτή την προσπάθεια, η δική σας παρουσία στην πόλη είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας μεταξύ της Μητρόπολης και της Θεολογικής Σχολής

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ανέβηκε στο βήμα και τόνισε την έντονη συγκίνηση του για την παρουσία του στη θεολογική σχολή. Μάλιστα, ανέφερε πως μοιάζει σαν μια δεύτερη τελετή ενθρόνισης και πως είναι ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για αυτόν και πως είναι ευγνώμων.

«Ομολογώ την έντονη συγκίνηση μου που είμαι μπροστά σας και επιτρέψτε μου να πω πως βλέπω τη σημερινή μου παρουσία εδώ. Μοιάζει σαν μια δεύτερη τελετή ενθρόνισης και αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και σημαντικό για εμένα. Σας είμαι ευγνώμων», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Η σημερινή επίσκεψη που είναι η πρώτη στη Θεσσαλονίκη μετά την ενθρόνιση οφείλεται στην ομάδα των 20 φοιτητών που μαζί με τον κοσμήτορα κ. Σταμούλη και μαζί με άλλους καθηγητές ήρθαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος για την επέτειο των 100 χρόνων της κυκλοφορίας του περιοδικού «Θεολογία». Εκείνη η γνωριμία με τα παιδιά ήταν και η αφορμή της σημερινής μου επίσκεψης εδώ».

«Δε θα μπορούσε η πίστη της εκκλησίας και η πίστη του Επισκόπου να είναι διαφορετική από τη ζωή των ανθρώπων. Σήμερα μου δίνετε την ευκαιρία να αισθανθώ μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, να μη νιώσω ξένος εδώ. Αισθάνομαι την οικειότητα και την αγάπη που προσφέρετε απλόχερα σε όλους τους ανθρώπους», υπογράμμισε επίσης.

Αναφερόμενος στην επιστήμη της Θεολογίας εξήγησε πως αυτή, «μπορεί να ασκηθεί με τα πάντα και για τα πάντα. Όταν αυτό το οποίο έχουμε μπορούμε να το προσφέρουμε κατά τον τρόπο που ο Χριστός προσέλαβε».

Απευθυνόμενος στους φοιτητές της σχολής υπογράμμισε «είναι πολύ ωραίος ο αγώνας που αρχίσατε άλλοι από επιλογή και άλλοι επειδή το έφεραν οι συνθήκες. Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα που σας προσέφερε η αγάπη του Θεού»

Ο Παναγιώτατος τόνισε πως υπάρχει διάθεση συνεργασίας μεταξύ της Μητρόπολης και της Θεολογικής Σχολής, σημειώνοντας πως «υπάρχουμε επειδή μπορούμε να κοινωνούμε ο ένας με τον άλλον και να χαιρόμαστε αυτή την επικοινωνία».

Ο κοσμήτορας της θεολογικής σχολής πρόσφερε στο τέλος των ομιλιών στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ένα στεφάνι ελιάς, δύο τόμους της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί από τη Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.

Υπενθυμίζεται ότι, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης με πλήθος πιστών στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα