1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Η σουηδική εκδοχή της πατάτας φούρνου που θα σας ξετρελάνει


Αν είστε λάτρεις της πατάτας σίγουρα θα την έχετε δοκιμάσει σε πάρα πολλές εκδοχές. Εμάς, που μας αρέσει και να ταξιδεύουμε μέσα από τις συνταγές, σήμερα σάς προτείνουμε μία σουηδική version της αγαπημένης πατάτας φούρνου, που δεν χωρά αμφιβολία, ότι θα σας ξετρελάνει.

Οι πατάτες Hasselback δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εστιατόριου του ξενοδοχείου Hasselbacken στην Στοκχόλμη.

Η πατάτα ψήνεται ολόκληρη, με τη φλούδα της και για αυτό πριν από όλα θα πρέπει να την πλύνετε καλά και να την τρίψετε, ώστε να καθαριστεί σωστά.

Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα)

4 πατάτες μέτριες (800-850 γρ.)

20 γρ. βούτυρο

20 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι (ιδανικά νιφάδες αλατιού)

μαύρο πιπέρι

1-2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο, κομμένο σε φουντίτσες

2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, χωρίς τη φλούδα και ελαφρώς σπασμένες με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε με σύρμα ή σφουγγάρι να καθαρίσουν καλά. Τις στεγνώνουμε με λίγο χαρτί.

Ντύνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Χαράζουμε την πατάτα, σχηματίζοντας πολύ λεπτές διαδοχικές φέτες, από τη μια άκρη ως την άλλη. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες, προσέχοντας να μην κόψουμε τις φέτες ως κάτω. Τις τοποθετούμε στο σκεύος που ετοιμάσαμε, με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.

Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά με το μείγμα τις πατάτες, προσέχοντας να μπει και ανάμεσα στις φέτες. Προσθέτουμε αλάτι, πάλι προσέχοντας να μπει και ανάμεσα στις φέτες, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε τις φουντίτσες από τα δενδρολίβανα ανάμεσα σε κάποιες από τις σχισμές.

Tοποθετούμε τις σκελίδες σκόρδου μέσα στο ταψί και περιχύνουμε και πάλι τις πατάτες με όλο το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου – λαδιού.

Ψήνουμε για μισή ώρα στο φούρνο, αφαιρούμε το ταψί και με το πινέλο τις αλείφουμε πλούσια με τα ζουμιά που υπάρχουν στο ταψί. Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το πινέλο και τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για ακόμα 15-20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν σωστά οι πατάτες και να ροδοκοκκινίσουν.

Τις βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή μαϊντανό. Προαιρετικά μπορούμε να αφαιρέσουμε ορισμένα από τα δεντρολίβανα ή τις σκελίδες σκόρδου.

Διαβάστε επίσης:

Σοφία Ζαχαράκη: «Λύγισε» on air για τη δολοφονία της Γεωργίας (video)

Βάνα Μπάρμπα: «Το “Έχω κλάψει” του Χρήστου Κυριαζή έχει γραφτεί για μένα»

4 χρώματα μαλλιών που είναι τάση το 2024


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα